Notebook középkategória – ACER EXTENSA 5620


Szerző: certamen | Dátum: 2010-05-06 00:31:57 | Rovat: Notebook


Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, melyben a nemrég nálunk járt belépő szintű noti után rögtön kaptam egy középkategóriásat is. Könnyű dolgom lesz, még él bennem a belépő szint minden előnye és hátránya. Nincs más dolgom, mint összevetni a tapasztalatokat, máris kiderül megéri-e további 50-60e forintot szánni a masinára. Igen, további 50-60ról beszélek, a korábbi modell 120-130es árához képest ez a darab 170-180e közt vehető meg.

Mit találtam a dobozban? Egy fekete notebookot. Az Aspire-el szemben ennek a szériának a burkolata teljesen fekete, egyedül a billentyűzet fölött van egy ezüst csík. Annyira konvencionális, mégis „elegáns” a külcsín, hogy ebbe nem lehet belekötni. Azt gondolom, hogy nemtől és kortól függetlenül ez mindenkinek tetszeni fog.

elegéns

Kicsit csalódott voltam a kibontás után, mivel semmivel sem találtam több dolgot a dobozban mint a kisebb testvérnél. Noti, hálózati adapter, füzet, driver cd. Azt gondoltam több pénzért a körítés is több lesz…

Gyors szemrevételezés, azonnal szemet szúrt a fronton elhelyetett audio csatlakozók mellett (ahol nem csak fülhallgató és mikorofon, hanem vonal bemenet is van) a wifi diszkrét, de jól elhelyezett kapcsolója. Közvetlen a jack-ek másik oldalán pedig az integrált kártyaolvasó. A billentyűzet mellett, bal oldalon néhány gyorsgomb, böngészőhöz, levelezéshez.

Az optikai meghajtó ebben modellben jóval csendesebb, és gyorsabb is. Nem tudom h csak a nálam járt példány volt-e szerencsés vagy mind ilyen, de ez tetszett.

A Vista telepítése kb. 25 perc, ez rendben is volt. Köszönhető a 2 magnak, és az egy gigának. A problémám ott kezdődött, mikor betettem a driver cd-t. Itt sincs all install. Megint csak kézzel kattintgattam végig a telepítendő eszközök listáját, ráadásul kínosan sok időt vitt el. Nálam ez sarkalatos pont, szerintem aki maga telepít Vistát, majd driverezi fel a gépet, annak ez kényelmetlen..

Ezek szerint a többlet árat valóban a nagyobb és több hardverért adtuk ki. Akkor pedig komoly elvárásaim lesznek, 50000Ft sok, ennyiből kis asztali gép is összerakható.

árához mérten gyors

A billentyűzet nagyon jó minőségű, minimális lötyögése sincs a gomboknak, halk a leütés. A touch pad a korábban itt járt testvérhez képest szuper, jó hozzáérni. Elég pontos, és igaz nem erre való, de bő 1 óra folyamatos matatás után sem kapott görcsöt sem a csuklóm, sem az ujjam.

A nálunk járt példány intel vga-t kapott. Repesve várom, hogy a világ elsőszámű vga gyártója milyen integrált grafikus magot prezentál nekünk 2007 telén.

3d mark 2001 eredmény: 3800 pont.

Az aero az elvárható módon működött, akadásmentesen gyorsan forogtak a taskok (alkalmazások).

Visszatérve az optikára. Annak ellenére, hogy notebookról van szó, csendes és gyors volt, engem meggyőzött.

A wifi elsőre csatlakozott (nem is vártam mást) a beépített antenna elég erős, de lehet, hogy az újabb jó eredmény csak a teszteléshez használt Tp-link router érdeme.

Már csak a processzor kapacitása érdekel. Konvertálással hajtom meg, TUDOM, a notebook nem divx-dvd konverter, de ennél jobban semmivel sem terhelhetem meg valós körülmények közt, ami jól mérhető eredményt ad. 700megás divx ből 72perc alatt csinált dvd filmet, írással együtt. A konvertálásban a butácska, de nagyon egyszerűen használható nero vision volt segítségemre.

Kártyaolvasó olvas, ennél több nem várható tőle.

Most pedig a meglepetés! Hihetetlen volt, hogy az akksi első töltés után (ami mindössze bő egy óra volt) 3d mark lefutása, és telepítgetés után is két és fél órán állt. 2óra30perc!! Szuper. Ezek szerint, ha az akksi elnyeri végleges kapacitását a tizedik-huszadik töltés után, minden további nélkül végignézhetünk egy dvd filmet akkumulátorról, és a végén még elolvashatjuk a leveleinket is.

Végkövetkeztetésként kicsit vegyes volt a benyomásom. Nagyon tetszett a külső, az akkumulátor frenetikus volt, a processzor is hozta, amit egy mobil core2-től elvártam. A webcamera és a buletooth hiányzott, de nem pótolhatatlan, a 4 usb, és a touch pad talán kárpótolt is ezekért. Akinek játékra, vagy konvertálásra kell notebook, az egy árkategóriával feljebb próbálkozzon, olyan 250e körül, akinek pedig, nevezzük így, otthoni multimédiás notebook kell, vegye ezt. Véleményem szerint ez az ár még megfizethető, mégsem belépő szint, utazásnál pedig remek társ.
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva