Bluechip konfigurátor és a legnépszerűbb hardver elemek


Szerző: certamen | Dátum: 2013-02-12 18:35:22 | Rovat: Hardver


..a Bluechip konfigurátor játékába már több száz gépet neveztetek, azonban még most sem késő nekikezdeni a szavazat gyűjtésnek. Cikkünkben a játék leírása mellett egy elemzést is találtok, melyből kiderül, szerintetek mik a legjobb hardverek, valamint a legmenőbb perifériák..Aki jól kattintgat és sok ismerőse van, komplett PC-vel gazdagodhat:


"A Bluechip.hu küldetésének tekinti az asztali számítógépek támogatását, hisz azok fejlődésében és jövőjében. A PC ipar elindult egy igényesebb irányba, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hónapról hónapra egyre többen rendelnek számítógépet a PC Konfigurátor program segítségével. Jellemzően egyre „vagányabb” konfigurációk születnek, a felhasználók kezdik felfedezni a Bluechip.hu páratlan kínálatát és egyre kevésbé félnek bevállalni egy extravagáns kinézetű ANTEC, NZXT vagy Bitfenix házat, amely vizuálisan is kiemeli saját asztali gépüket a tömegtermékek szürkeségéből."


Bluechip konfigurátor


"A PC mindig is az egyéniségedről szólt, hiszen egyénileg választott az összes komponens, a döntés saját preferencia alapján működik. Kis házba erőművet építeni (pl. ASUS P8Z77-I Deluxra építkezve), vagy pedig egy hatalmas óriásházba kétprocesszoros erőművet, esetleg egy páratlanul jól szellőző és praktikus Antec Lanboy Air-be vízhűtéssel egy csendes konfigurációt alkotni? Mindez lehetséges, a legnagyobb amerikai és távol keleti márkák teljes kínálata elérhető a Bluechip webáruházában, a konfigurátor pedig segít a döntésben, eloszlatja a kételyeket, felkínálja a legkülönfélébb kompatibilis választási lehetőségeket."


Bluechip konfigurátor játék és alkatrész elemzés


"A Bluechip munkatársai gépösszeszerelést és operációs rendszer telepítését is vállalják. Mindezt díjmentes, kiegészítő szolgáltatásként kínálják. Ezt a két lehetőséget automatikusan felajánlja a rendszer, mielőtt végleg befejeznénk a gépösszerakást.

Az utóbbi időben a „Gamer”-ek körében is egyre népszerűbb PC Konfigurátor megrendelt gépei között előfordulnak igazi hardcore gamer pc-k és vízhűtéses konfigurációk is.

A Bluechip webáruház a szoftver népszerűsítésére játékot indított a Facebook-on, hogy a nagyközönséggel is megismertesse a páratlan szoftvert. A játék menete szerint nincs más teendő, mint nevezni az általunk megépített géppel és máris esélyesek vagyunk hogy megnyerjük a Bluechip Media Castor PC konfigurációt, vagy a vásárlási utalványok egyikét. A 2013. február 28-ig tartó Bluechip Konfigurátor játékban egyre gyűlnek a pályázatok, már közel 400 pályázat érkezett."A legnépszerűbb hardver elemek - kategóriákra bontva:


Mikor a Bluechip meghirdette konfigurátor játékát, rögtön arra gondoltunk, hogy milyen szuper kis elemzést készíthetünk az adatokból. Több száz "képzeletbeli" PC alkatrészeit összevetve alakult ki a végső eredmény, amit most veletek is megosztunk. Mielőtt a kategóriánkénti hardverekre térnénk, nézzük a legnépszerűbb és legérdekesebb eredményeket. Gondoltátok volna például, hogy az abszolút győztes a Blu Ray combo meghajtó lesz? Mi sem, pedig az Asus BC-12B1ST Blu-Ray SATA egysége 38 számítógépben is előfordult. Szintén meglepő, hogy a második helyen egy hangszóró végzett, igaz nem akármilyen modell: Logitech Z906. Komoly meglepetést okozott még a tárolók részlege, ahol annak ellenére nyert HDD az SSD-vel szemben, hogy csak elméleti PC-kről van szó.


Alkatrész összefoglalónkba amúgy csak azokat a hardvereket tettük be, amiket legalább öten választottak, így fordulhatott elő, hogy nyomtatóból és kártyaolvasóból csak két modell jutott (HP Officejet Pro 8100 és Kyocera FS-9530DN, valamint Revoltec Procyon és Sony MRWE80 XQD) a legnépszerűbbek közé, míg mikrofonból csak három típus szerepel (Sony ECM-SST1, GENIUS Microphone MIC01A, SONY ECM-PC50).


Alaplap:


Az asztali PC egyik legfontosabb komponense a jó minőségű alaplap, elvégre minden alkatrész ide kapcsolódik és minden "tudás" itt fut össze. Éppen ezért is izgalmas az alaplap kategória végeredménye, ahol nem egy méregdrága, full extrás csoda nyert, hanem az igazán olcsó ASUS P8H61-M LX3 Plus. A második helyet megosztva hozta a szintén ASUS Maximus 4 Extreme és az ASRock X79 Extreme 11. Ami az Intel / AMD megoszlást illeti, nagyjából fele-fele arányban osztoznak a szavazatokon. AMD oldalon érdekes adalék, hogy jól szerepeltek a különböző APU-t támogató modellek, mint például az Asus F1A75-M PRO, a Gigabyte F2A85X-UP4 és az Asus F2A55.


a legnépszerűbb alaplapok


Processzor:


CPU fronton már teljesen egyértelmű az Intel dominanciája, legalábbis a népszerűbb termékeket illetően. Az élmezőnyben 180 Intel központi egység jutott 77 AMD proesszorra, vagyis teljes az Intel győzelme. Ami a foglalatonkénti megoszlást illeti, messze az LGA1155 viszi a prímet. Akárcsak az alaplapoknál, itt is jól állnak az AMD APU megoldásai, kiváltképp az A10-5800K és az A8-5600K szerepelt jól. A processzor kategória első három helyezettje: Intel Core-i7 3970X, AMD FX-8350, Intel Celeron G540.


Videokártya:


Tekintettel arra, hogy a Bluechip játékában három kategóriában lehet gépeket nevezni, nem annyira meglepő, hogy VGA fronton kicsit kevesebb termékkel találkozunk (otthoni és munka gépbe nem mindenkinek kell különálló videokártya). AMD / nVidia pártharc 88 / 52. A legnépszerűbb grafikus chip AMD oldalon a Radeon HD 7970 és a HD 7770, nVidia vonalon pedig tarol a GTX 660, GTX 650 Ti páros. A kategória abszolút nyertese picit kilóg a sorból (aki a gép összeállításakor csak az árra hajtott, nyilván ezt választotta): ATI FirePro V9800 győzött. Második helyen futott be az Asus GTX690-4GD5 kártyája, míg a harmadik a Sapphire HD7970 GHz-Edition 6GB Vapor-X lett.


a legnépszerűbb videokártyák


Memória:


Az igazat megvallva minket teljesen meglepett a RAM-ok sorrendje, mérete és órajelezése is. Meglepetésünk viszont igazán pozitív csalódás, hiszen egy kivétellel csupa márkás, gyors és méretes modul került csak a legjobb 17 közé. Az elő helyezett Corsair Dominator 16GB 2400 MHz kit miden számítógépnek becsületére válna, mint ahogyan az utána következő harmadik, ötödik, hatodik és hetedik is. (Rendre Geil Evo Corsa 1866MHZ 8GB CL10, Geil Evo Corsa 1866MHZ 8GB CL9, Kingston 1333MHz 4GB CL9, Kingston HyperX Beast 2400MHz 8GB). A második pozícióban végző 2GB-os Kingmax DDR3 1600 MHz modul befutója kétes sikernek tűnik, hiszen sem a gyártó, sem maga a konkrét modell nem érdemelne ilyen nagy népszerűséget. Márkákra és darabszámokra bontva a választásotokat: Corsair: 22, GeIL: 30, Kingston: 41.


Merevlemez (HDD, SSD):


Egy kalapban vizsgáltuk a HDD és SSD tábort, különös tekintettel arra, hogy nem valós vásárlásokról, hanem csak elvi gépekről beszélünk. Ennek ellenére is nyertek a HDD-k (199db HDD / 104db SSD fért bele az ötnél többször választott alkatrész halmazba), igaz, a listában látható számok egészen biztosan nem tükrözik a jelenlegi magyar merevlemez helyzetet (avagy minden második HDD-re aligha jut egy SSD). Az első helyen is egy winchester trónol (tegyük hozzá, nem méltatlanul) méghozzá a Seagate 1TB-os 7200 RPM-es ST1000DM003 képében. A legnépszerűbb HDD-k között 500GB, 1TB és 2TB körülbelül hasonló arányban fordul elő, viszont érdekes, hogy WD egységből összességében többet választottatok, mint Seagate-ből. SSD oldalon a Kingston, OCZ, Corsair trió a nyerő (leginkább azért Kingston SSD-ket láttunk a listában), de előfordul néhány Samsung, Intel és GeIL megoldás is. Az SSD-k mérete igen széles skálán mozog (30-800GB), bár a legnépszerűbb kapacitás továbbra is a 60 és 120GB.


Számítógépház:


Egyáltalán nem mindegy, hogy mibe csomagoljuk leendő PC-nket, hiszen mind a külcsín, mind pedig a megfelelő elrendezés és szellőzés okán fontos jó gépházat választanunk. A Bluechip pályázói alapvetően ésszerűen válogattak, így a költséghatékony megoldások éppúgy előtűnnek, mint a felső kategóriás szupertornyok. Olcsóbb gépek népszerű eleme a Codegen Q3354-CA házikó, benne a meglehetően kérdéses Codegen 450W-ot tápegységgel (ez a táp egy integrált géphez talán elég is, mást viszont nem szerencsés rábízni). A drágább, komolyabb komponenseket tartalmazó összeállításokat Cooler Master Cosmos II-be tenné a többség, de a listában feltűnik számos további Cooler Master, AeroCool és Thermaltake torony is.


a legnépszerűbb számítógépházak


Tápegység:


Sokan gondolják még ma is azt, hogy remekül lehet spórolni, ha olyan házat választanak, amiben eleve van valamilyen (kevésbé megbízható) tápegység. Ez abból is látszik, hogy míg processzorból 257db került be az ötnél többször választott alkatrészek közé, addig tápegységből csak 103. Vagyis nagyjából minden második gépbe kerülne valamilyen előre szerelt táp (mint mondjuk az előbb említett Codegen 450W). Azok viszont, akik komoly konfigurációt szeretnének, nem is gondolnak olcsó tápra, ezt bizonyítja a Corsair GS600 első helyezése, illetve az Enermax Maxrevo Gold 1500W harmadik pozíciója. Tápegység fronton amúgy a Cooler Master, a Corsair és az Enermax abszolút favorit (a 103 tápból 61-et ez a három márka ad).


Hűtés (processzor, rendszer, videokártya):


Már-már megdöbbentő, hogy a vásárlók milyen jól tájékozottak a processzorhűtők piacán és mennyire hanyagok a rendszerhűtést illetően. 257 processzorhoz 135 komoly, márkás processzorhűtő került a gépekbe, tehát minden második konfigurációból száműzték a gyári coolert. Ezzel szemben rendszerhűtőből összesen 5db Enermax Apollish Vegas gazdagítja a kínálatot. Nagyon szomorú, hogy az általunk is sokat hangoztatott: "a jól szellőző ház a stabil konfiguráció kulcsa" mondatunk süket fülekre talált. Visszatérve a CPU hűtésre; megkérdőjelezhetetlen első helyen a Corsair H100 vízhűtője, második a Noctua NH-D14, harmadik pedig a Thermalright Silver Arrow. A lista folytatásban Arctic, Thermaltake, Be quiet! és Corsair procihűtők láthatók.


Optikai meghajtók:


Számomra felfoghatatlan, hogy minek köszönhetik népszerűségüket az optikai meghajtók, hiszen egy külső HDD, vagy akár méretes pendrive sokkal kényelmesebb és gyorsabb módja az adatok hordozásának. Fejlődés azért látható az optikai meghajtók környékén is, DVD helyett a többség inkább Blu Ray egységet szeretne a gépében látni, igaz sokan csak olvasó formájában. Márkák tekintetében az ASUS, a Samsung és a Plextor továbbra is közkedvelt, de néhány LG író is felbukkan itt ott.


Hangkártya:


Úgy fest, amikor néhány éve az ASUS úgy döntött, belevág a hangkártya bizniszbe bizony jó lóra tett. A nem reprezentatív, de trendeket egyértelműen jól mutató felmérésünk szerint 106db hangkártyából 71db ASUS gyártmányú, a maradék 35 pedig többnyire Creative. Az ASUS dominanciája annyira egyértelmű, hogy az első négy helyen találhatók ASUS hangkeltők, Asus ROG Xonar Phoebus, Asus Xonar DG PCI 5.1 & Headphone Amp Card, Asus Xonar Xense Premium PCIE, Asus Xonar DX/XD 7.1 sorrendben.


a legnépszerűbb hangkártyák


Szoftver (rendszer, kiegészítő):


Újabb kellemes meglepetést okozott, hogy milyen sokan gondoltak arra, hogy az új számítógéphez új operációs rendszer is dukál, sőt, legalább ugyanennyien fizetős vírusvédelemről is gondoskodnának. Operációs rendszerek közül még mindig a Windows 7 kapta a legtöbb voksot. Számok nyelvén a 129 rendszerből 89-re telepítenétek Win7-et és csak 40-re Win8-at. Az manapság már nem is lehet kérdéses, hogy 64bit-es világot élünk, a 129-ből csak 11 gépen futna 32bit-es rendszer. Vírusirtók közül az ESET Smart Security 5 Home a nyertes, maga mögé utasítva a Norton 2012-t (5 gépes kiadás) és a Pandta 2012-őt (Pro verzió 3 gépes kiadás). Kiegészítő szoftverből 6-an vásárolnátok Adobe CS6 csomagot, míg mindössze 8-an szeretnének Office 2010-zel dolgozni.


Periféria (billentyűzet, egér, monitor):


A kész gép mellé nem árt néhány kiegészítő sem, hiszen jó lenne valamivel irányítani a masinát, no meg valamin követni az eseményeket. Beviteli oldalon nincs kétség a Razer hipernépszerűsége felől, 178 billentyűből és egérből 75 Razer. Ezen felül billentyűzetből örömmel látnátok még az asztalotokon Logitech G19-et és Revoltec Lightboard XL3-t. Egerek közt nincs verseny, az első öt helyezett mind Razer: Mamba 2012, Naga Epic MMOG, Star Wars - The Old Republic, Imperator 4G, Taipan.

Végezetül az egyéb - főleg periféria - kategóriák legjobb szereplőiről (az első három): monitor: Samsung SyncMaster UD46A, Asus VE247T, Samsung S19B150N webkamera: Logitech HD Pro Webcam C920, TP-LINK TL-SC3171G, TP-Link TL-SC3430 3GPP hangszóró: Logitech Speaker System Z906, Genius SW-HF5.1 6000, Logitech Z506 5.1 fejhallgató: Audio Technica ATH-W5000, SteelSeries Siberia V2, Razer Megalodon 7.1
Címkék:  konfiguráció, PC, asztali, komplett, számítógép, hardver


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva