ASRock Fatal1ty 990FX Professional - képes bemutató


Szerző: certamen | Dátum: 2011-10-10 19:28:58 | Rovat: Hardver


..napokon belül nyakunkon az AMD Bulldozer (Zambezi) FX processzor sorozat, így érdemes kicsit több figyelmet szentelni az AM3+ foglalatos alaplapoknak. Az ASUS és az MSI csúcs deszkái már szerepeltek nálunk, most itt az idő, hogy megismerjük az ASRock Fatal1ty szériás 990FX Professional lapját..Bulldozer alaplap az ASRock-tól, Fatal1ty nevével megspékelve:


Gyakorlatilag egy két napon belül megtörténhet a nagy bejelentés és az AMD útnak indíthatja Bulldozer (FX Zambezi) processzorait. Az új széria a korábban debütált AMD AM3+ tokozásba illeszkedik, vagyis az alaplapok már most elérhetők. (További információk az AMD Bulddozer központi egységeiről itt és itt olvashatók.) Nem is olyan régen mutattunk néhány példányt ezek közül az ASUS és az MSI istállójából, tehát éppen itt az ideje, hogy megnézzük, mivel készül a Bulldozer rajtjára az ASRock.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX ProfessionalTöbb vasat is emlegethetnénk, viszont van egy Fatal1ty nevével fémjelzett modell ami kiemelkedik a mezőnyből: ASRock Fatal1ty 990FX Professional. Nem véletlenül ezt a típust választottuk fotós bemutatónk alanyaként, hiszen - bár Fatal1ty is pénzből él - nem adja akármihez a nevét.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)A közismert játékossal reklámozott széria amúgy többnyire Intel alaplapokból áll, de az ASRock úgy gondolta, a Bulldozer CPU érkezése megérdemel egy AMD-s Fatal1ty lapot. Szerintem jól döntöttek, a termék puszta kinézete is csábító, a vörös-fekete kombináció pedig egyenesen telitalálat. (A cucc legalább olyan baró optikailag, mint egy ASUS ROG lap.)ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak:


A Ramiris 2011-es partnernapján szerencsére élőben is jelen volt egy ASRock Fatal1ty 990FX Professional, így remek lehetőség kínálkozott egy fotós beszámoló elkészítésére. Nézzük, hogy mutat élőben egy AMD 990 FX chipes Fatal1ty alaplap!ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)A technikai adatok és szigorú elemzés előtt kicsit engedjük el magunkat, és vesszünk el kicsit az önfeledt részletekben. Itt van rögtön a hűtés, ami amellett, hogy hőcsövekkel erősített, egészen egyszerűen szép. A Fatal1ty logóval ellátott bordák színben és formában is egyedi hangulatot kölcsönöznek a vasnak. Lehetséges, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de egy plexis házban bizony napjában többször is szívesen elnézegetném a Fatal1ty 990FX Professional vonalait.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)


ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Doboz és maga a vas: a doboz úgymond „hagyományos” ASRock Fatal1ty kivitelezés, Johnathan arcképével és egy 990FX Motherboard jelzéssel. Érdekes, hogy a megszokott kismillió matrica helyett csak néhány szolid logó virít a doboz jobb alsó sarkában: 8 Core CPU Ready, Supports AMD AM3+ CPU, X Fast LAN, Win7, FX Vision AMD, 9-Series Chipset. Maga az alaplap Full ATX méretű, egészen pontosan 30.5 cm x 24.4 cm-es.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)


ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Közelebbről szemlélve at ASRock Fatal1ty 990FX Professional-t több információ gazdag felirat is megüti az ember szemét, többek között a lap neve, típusa, a Fatal1ty logo, valamint: 140W-os AMD AM3+ CPU-k támogatása, 8 magos processzorok támogatása, DDR3 2100 MHz-es modulok kezelése, nVidia SLI és ATI CrossFireX support.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)A CPU foglalat környéke is megér egy misét, hiszen ha már ennyi szó esett az AMD Bulldozer processzorról, nem árt tudni hová is dugjuk az újdonságot. A fekete színű AM3+ tokozás mellett rögtön ott látható a két cooler rögzítő fül, amik az új trendnek megfelelően nem képeznek keretet. Ez főleg akkor előnyös, ha nem szabvány hűtőt használunk, hanem valamilyen spéci szerkezetet. Kondik és fázisok „Advanced V12 + 2 Power Phase Design” kiépítésben sorakoznak fel, vagy 12 fázis jut a kockának és kettő a memóriáknak. A Digital PWM Design sem hiányzik, tehát digitálisan vezérelt energiaellátást kapunk.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)CPU oldalában húzódó extra borda kellemes hűtést ad a feszültség szabályozóknak, így semmi akadálya egy kis tuningnak. Ez a Bulldozer szempontjából nagyon pozitív tulajdonság, hiszen a friss FX egységek különösen OC barátnak ígérkeznek. A kondenzátoroknál maradva, jó tudni, hogy nem csak a proci, hanem az égész alaplap az „All Solid Capacitor design (100% Japan-made high-quality Conductive Polymer Capacitors)” technológia jegyében született.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Már a feliratok kapcsán is szóba került az nVidia SLI és az AMD CrossFireX támogatás, előbbiből Quad SLI (például két GTX590), utóbbiból pedig Quad CrossFire (2x HD6990) építhető. PCI-Express csatlakozóból összesen öt darab áll rendelkezésre, három darab 16x méretű, kettő pedig 1x méretű sínnel. PCI-E Gen3 támogatás nincs, viszont a következő generációs Radeon HD7000 megjelenéséig ennek nincs is sok jelentősége.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)RAM foglalatból négyet adnak, mindegyik DDR3 szabványú, maximális 32GB rendszermemória lehetőségével. A legnagyobb támogatott sebesség elvben 2100 MHz, de a CPU túlhajtásával talán ennél több is kihozható a 990FX Professional-ből.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Nagyon sok alaplapgyártó beleesik abba a hiába, hogy a SATA portok számával akarja elvarázsolni a reménybeli vásárlót. Az ASRock nem követte el ezt a baklövést, jól ismerték fel, hogy egy gamert a legkevésbé sem érdekeli a 10-12db SATA, így összesen 6db SATA 6Gbps csatolót szereltek a 990FX Professional-ra.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)A finoman szólva is zsúfolt hátlapon mindenki megtalálja azt, amire vágyik, balról jobbra haladva: 2db PS/2, clr CMOS, S/P DIF, optikai hang, 2db 10/100/1000 LAN (ebből egy dedikáltan játékokhoz), 6db USB 2.0, Fatal1ty mouse port, 2db eSATA, 1394, 2db USB 3.0, 6db Jack Audio.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Extra csatlakozókkal sem áll rosszul a deszka, van integrált ki-be kapcsoló gomb, reset és Post LED is, sőt, találunk előlapi 1394 (FireWire) headert és kissé mókás COM1 aljzatot is. Közvetlen a COM mellett van az infra vevő kivezetése, tehát a távirányítás sem megoldhatatlan feladat.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)A hátlapi 2db USB 3.0 mellé jár további 4db opcionális SuperSpeed kapu, ide például előlapi kivezetést, vagy speciális célhardvert illeszthetünk. Az ASRock mind elől, mind hátul az Etron EJ168A USB 3.0 vezérlőjét használja, arról viszont nincs információnk, hogy ez miként hat a gyorsabbik USB sebességére.ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)

ASRock Fatal1ty 990FX Professional - modellt áll kameránknak (a kép nagyítható)Ennyit az ASRock Fatal1ty 990FX Professional alaplapjáról, már csak az AMD-re várunk, hogy végre hivatalosan is bemutassa FX szériás Bulldozer processzorait. Az elméleti dátum október 12, addig pedig már csak kettőt kell aludni..
Címkék:  ASRock, Fatal1ty, amd, 990FX, alaplap, fotó, Bulldozer, FX, AM3+


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva