nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása


Szerző: Kov | Dátum: 2011-10-06 19:21:54 | Rovat: Multimédia


..az nVidia Kal-El - avagy Tegra 3 - csak karácsony felé érkezik, de érdemes már most ismerkedni az újításokkal. A 4db A9 CPU-ra épített mobil erőmű tartalmaz egy ötödik magot, sőt javítottak a GPU teljesítményén is. Mivel a Tegra 3 csak jövőre lesz kapható, megnézzük mi újság idehaza Tegra 2 vonalon..A zöld Superman személyében még nagyobb löketet kaphat a tablet őrület:


Az NVIDIA Tegra SoC (System-on-a-chip) rendszerének érkezése már hónapok óta izgatja az egyébként is felpörögött okostelefonos és tablet-es frontvonalat. Az előzetes tervek szerint a Kal-El kódnevű, vélhetően Tegra 3 néven debütáló központi egységet használó első eszközöknek a nyár végén, augusztus környékén kellett volna befutniuk, ez azonban nem történt meg.


NVIDIA Project Kal-El Demo: Glowball


Most a legfrissebb ütemtervben már ez az időpont valahol az utolsó negyedév (Q4) vége felé lett átütemezve. Az előrejelzésben így a következő lépcső, a Wayne is áttolódott 2013-ra, de ami ennél is érdekesebb, hogy a kettő között felbukkant egy bizonyos Kal-El+. Egyelőre nem tisztázott, hogy miféle jövevény ez, valószínűleg vagy az órajelekben vagy egyéb apróbb plusz képességekben fog eltérni, esetleg a gyártástechnológiát finomítják alatta.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés)


A Kal-El-ről viszont már többet tudunk, az NVIDIA a megjelenés időpontjának közeledtével egyre több információt közöl az új tablet szuperhősről. Még februárban mi is fejtegettük, hogy a Tegra 3-ban 4 ARM Cortex A9 mag fog szorgoskodni 1 MB megosztott L2 gyorsítótár támogatásával. A Tegra 2-höz képest a GPU „magok” száma is 8-ról 12-re emelkedik, az architekturális fejlesztések következtében a gyártó 3x-os grafikus teljesítményt ígér. A rendszert maximum 800 MHz-es, 32 bites LPDDR2 memória táplálhatja.


Az SoC 80 mm2-es alapterülete ugyan 60 százalékkal nagyobb, mint a T2-jé, de még így is 30 százalékkal kisebb, mint az Apple iPad 2-ben teljesítő A5. Ez sebesség szempontjából nem túl izgalmas, de a gyártási ütemre és költségekre komoly hatással van, így végül is a végfelhasználó ha máshogy nem is, de a pénztárcáján közvetve érezteti a hatását. A pontos órajeleket egyelőre szintén homály fedi, de az A9 architektúrát figyelembe véve 1.3-1.4 GHz-es értékek várhatók.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés)

NVIDIA Tegra Roadmap


A fent közölt adatokat nagyjából eddig is tudtuk, most nézzük, milyen új infók derültek ki a napokban! A fogyasztás drasztikus csökkentése érdekében nem csak az egész egységet lehet pihentetni (T2), hanem a magokat külön-külön is ki lehet kapcsolni (power gate), ekkor lényegében ezek az alegységet nem generálnak fogyasztást. Sok olyan szituáció elképzelhető, amikor valóban teljesen feleslegesen pörögne az összes mag, ha ügyesen hangolják az ezt irányító szoftvert, akkor komoly energia megtakarítást tapasztalhatunk majd.


A történethez az NVIDIA még hozzákavart egy Turbo Boost szerű technológiát is, ami az aktív magok túlhajtott órajelével játszadozik, vagyis több trükköt is bevetnek, hogy egy bizonyos teljesítményszintet a lehető legkevesebb energia felhasználásával érjenek el.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

Kal-El (Tegra3) - sematikus felépítés és működési módok


Ami viszont mindenkit meglepett, hogy az új ábrákon a négy mag mellett feltűnt egy ötödik is. Az egységekből négy mag a TSMC 40nm-es általános célú (G - general purpose) eljárásával készül, míg a plusz egy jövevény a szintén 40 nm-es alacsony fogyasztású (LP – low power) gyártástechnológiát kapta. A NVIDIA már a Tegra 2 esetében is bűvészkedett a két gyártástechnológiával, ott például az volt a koncepció, hogy a CPU magok G-vel, a GPU feldolgozók és minden más egység pedig LP-vel került legyártásra.


A gyártástechnológiák között az az eltérés, hogy bár az LP tranzisztorok szivárgási árama egészen minimális (ezáltal fogyasztásuk is), cserébe nem képesek extra magas frekvencián üzemelni. Ezzel ellentétben a G tranzisztorok kicsit szivárognak ugyan, de legalább villámgyorsan kapcsolnak. A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a TSMC kínálatában található egy úgynevezett LPG eljárás is, ekkor G tranzisztorok szigetét LP tranzisztorok tengere veszi körül. Sokan úgy gondolják, hogy ilyen a Kal-El-ben is található, de ez messze nem hivatalos.


NVIDIA quad-core Tegra 3 "Kal-El" quad-core processor demo blows us away


Az öt mag nem üzemelhet egyszerre, vagy a négy G, vagy egyedül az LP mag aktív. Az NVIDIA azt mondta, hogy az LP mag elsősorban akkor kerül a képbe, amikor a készülék „aktív standby” állapotban van, vagyis amikor a képernyő ki van kapcsolva, de a levelezés, facebook események frissítése és sok más háttéralkalmazás feladatot végez. A fent említett korlátozás a maximum 500 MHz-es órajelében érhető tetten.


Ezen felül bekapcsolt kijelzővel is működhet az LP mag, amíg az operációs rendszer vagy valamelyik alkalmazás nem igényel egy bizonyos szintnél nagyobb teljesítményt, abban az esetben az alacsony fogyasztású alegység a végsőkig kitart.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés)

játék teljesítmény - Quad Core Kal-El vs Dual Core Tegra2


Az a legjobb az egészben, hogy az NVIDIA úgy oldotta meg ezt a kapcsolgatós mókát, hogy ebből az Android csak azt érzékeli, hogy 1-4 mag áll rendelkezésére, így az operációs rendszert nem kell módosítani, felkészíteni a 4+1-es elrendezésre. Amint a teljesítmény igény eléri a már említett „fájdalomküszöböt”, akkor az LP egység kikapcsolásra kerül, és 1, 2 vagy 4 G mag aktivizálódik, a feladat elvárásainak függvényében.


Az LP-G közötti váltás mindössze 2 ms-ot vesz igénybe, és a mérnökök még arra is ügyeltek, hogy ne alakulhasson ki olyan szituáció, hogy a határértéken történő lebegés következtében értékes idő menjen el a felesleges ide-oda kapcsolgatással.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

fogyasztás adatok - Quad Core Kal-El vs Dual Core Tegra2


Az ábrákon jól látszik, hogy ennek a sok igyekezetnek az a következménye, hogy annak ellenére, hogy a Kal-El a T2-hőz képest magasabb tranzisztorszámot mutató fel, a zöld gyártó szerint így is szinte minden területen alacsonyabb fogyasztás várható, ami természetesen hosszabb üzemidőhöz vezet. A teljesítményre vonatkozó pontos adatokat még mindig nem közöltek, csupán egy diagramot mutattak, amiben a T2-T3 háziversenye látható. A 2-3 szoros sebességfölény megmutatkozik, de lévén belső tesztek, azért mindenki csak óvatosan kezelje ezeket az infókat, majd a való világban úgyis kiderül, mit bír a vas.


Mindenesetre érdekes és valóban forradalmi megoldások körvonalazódnak az SoC világban tapasztalható teljesítmény-üzemidő kettősség harcában, a kiegészítő maggal végül is egy fontos lépést sikerült megtenni a heterogén rendszerek irányába, még akkor is, ha valójában homogén csoportok kapcsolgatásáról van jelen esetben szó.Tegra 2 alapú tabletek és okostelefonok a hazai kínálatban:


A mobil eszközök terén tehát óriási fejlődés várható, ez vitathatatlan, viszont mivel a Tegra 3 valós érkezése (tehát amikor már kész termékekben lesz kapható) még nagyon messze van, érdemes körülnézni mit vehetünk mostanság Tegra 2-vel. A kínálat alapvetően kétféle termékkörből épül fel: okostelefon-okból és tablet-ekeből.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy R és LG Optimus 2x okostelefonok


Okostelefonból egyelőre elég kicsi a felhozatal, az LG Optimus 2x P990 és a Samsung Galaxy R közül választhatunk. Pontosabban csak választhatnánk, ha a Galaxy R kapható lenne, de érkezésére még várni kell néhány napot / hetet. Árban sem túl rózsás a helyzet, a Optimus 2x-ért bő 120.000 Ft-ot kell a boltban hagyni, és várhatóan a Galaxy R sem lesz sokkal olcsóbb. Talán még idén befut egy másik LG opció is, Optimus Q2 néven, QWERTY billentyűzettel és szuper-fényes kijelzővel, gondolom horror áron.


Ha nem telefonban, hanem tabletben szeretnék Tegra 2-t használni, akkor már több irányba kacsingathatunk. „Spórolós” megoldás a Point Of View Mobii Tegra Tablet, ami mindössze 68-75.000 Ft-ot kóstál (10”, 1024 x 600 kijelző, 3G nélkül, WiFi-vel). Valamivel drágább, de talán márkanévben jobban hangzik a Toshiba Folio 100. A 70.000-75.000 Ft-os tábla több sajtóorgánum szerint is gyengécske, főleg a kijelzőt és a vezérlést érte sok kritika.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

Acer Iconia Tab A100 Tablet


A nagyobb nevek közül az Acer és az ASUS is kínál Tegra 2 tabletet, igaz olyan áron, amennyiért már olcsóbb notebook is vásárolható. Az Acer A100 7”-on 85.000 Ft-ot ér, nagytestvére, az A500 16GB változatban 100.000 Ft-ba kerül. 3G-vel felvértezett A501 körülbelül 130.000 Ft ellenében lehet a miénk, de sokkal jobb vételnek ígérkezik a később megjelenő A101, szintén 3G-vel. Akinek 170.000 Ft-nál is több jut tabletre, annak Acer - Tegra 2 csúcsként ott az A500 64GB, 171.400 Ft-os összegben.


Az ASUS kínálatában nincs méretbeli szegmentáció; az Eee Pad Transformer és az Eee Pad Slider is 10,1”-os (1280x800 pixel). Hardveres oldalon szinte ugyanazt kínálják: Tegra 2, Android 3.0, 16/32G RAM és valamilyen különleges módon előkerülő billentyűzet. A Transformer esetében ez egy lecsatolható (egyébiránt dokkolóként is üzemelő) tasztatúrát jelent, 140.000 Ft (16GB) és 170.000 Ft (32GB) fejében. A Slider egyelőre csak 32GB-os változatban kapható itthon, 160-175.000 Ft között.


nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

nVidia Tegra 3 - A Kal-El 5 magos szárnyalása (elemzés) (a kép nagyítható)

ASUS Eee Pad Slider Tablet


Természetesen ezekkel a hardverekkel még messze nem teljes a kép, hiszen a Dell Streak Tablet, a Lenovo ThinkPad Tablet és a Sony Walkman Z egyaránt megérdemelne néhány gondolatot. Most azonban ők kimaradnak a sorból, talán az eddig mutatott készülékek is segítenek átlátni, mennyibe is kerül ha Tegra 2 tulajdonosok szeretnénk lenni. Remélhetőleg a Tegra 3 érkezése lenyomja a korábbi verzió árát, így a Tegra 2 alapú tabletek is barátságosabb árakat mutatnak majd.


Címkék:  nVidia, Tegra, Kal-El, mobil, tablet, okostelefon, Android, A9


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva