Nyár eleji konzol körkép II. rész (elemzés)


Szerző: Kov | Dátum: 2011-06-28 20:09:02 | Rovat: Játék


..konzol körképünk második részében a Sony és a Microsoft kerül terítékre. A Sony háza táján főleg a következő generációs PSP-t, avagy hivatalosan immár PlayStation Vita nevű mobil játékgépet érdemes megnézni. A Microsoft továbbra is a Kinect rendszer finomhangolásán munkálkodik..A Nintendo után a Sony és a Microsoft került a boncasztalra:


A vizsgálódás első részében tüzetesen körbejártuk a Nintendo háza táját, most pedig a másik két konzolóriás, a Sony és a Microsoft lelki világába pillantunk bele. Természetesen ők sem ülnek ölbe tedd kézzel, amikor a Nintendo éppen sebességet vált és talán feléled poraiból, egyikük sem szeretne Super Mario és Zelda hátsó fele után kullogni. Először nézzünk szét PlayStation berkekben, hogy mi a helyzet.


Sony PlayStation 3


Sokan azt gondolták, hogy a Wii U bejelentése hallatán a Sony is megszellőztet valami kis információt egy esetleges jövőbeli asztali konzolról, amin már biztosan rég óta dolgoznak. Az amerikai PlayStation főnökének, Jack Tretton interjújából viszont kiderül, hogy ez nagyon nem így van. Lényegében az az álláspontjuk, hogy a PlayStation 3 tökéletesen megállja a helyét a mai elvárások tükrében is, sőt, szerinte valamelyest megjelenésekor meg is előzte a korát (na meg persze a versenytársakat is), épp hogy csak most kezdenek felzárkózni a többiek.


Szavaiból kivehetően nem hogy a közeli, de a távoli jövőben sincs tervezve a PS4 érkezése. A Wii U bejelentését is csak úgy kommentálta, hogy nagyon nem jöttek izgalomba, hogy erre most azonnal reagálni kellene, egyszerűen csak megpróbálnak olyan funkciókat beépíteni az új Nintendo-ba, melyek a PS3-ban már rég benne vannak. Bizonyos részleteiben érthető a Sony álláspontja, foltokban talán túlságosan magabiztos, de persze ettől még nem tudjuk, hogy mi történik a színfalak mögött, lehet, hogy egyszerűen csak altatják a jónépet.


Sony NGP, avagy hivatalosan PlayStation Vita néven ( PCH-1000-es sorozat)

Sony NGP, avagy hivatalosan PlayStation Vita (a kép nagyítható)


Nagyon úgy tűnik, hogy inkább a mobil konzolos piacra koncentrálnak, ugyanis az E3-on hivatalosan is bejelentették a következő generációs PSP-t (NGP), mely innentől kezdve PlayStation Vita néven fut (ennél is pontosabban a PCH-1000-es sorozatról esett szó). Nevét a latin élet szóból származtatták, úgy gondolva, hogy ez lesz a legmegfelelőbb forradalmian új ketyeréjüknek, melyet a gazdag játékélmény, a lélegzetelállító grafika és a folyamatos közösségi kapcsolattartás ütős elegyeként emlegetnek.


Sony NGP, avagy hivatalosan PlayStation Vita néven ( PCH-1000-es sorozat)


Olyannyira biztosak lehetünk érkezésében, hogy már konkrét árat és nagyjából esedékes megjelenési dátumot is elárultak: a WiFi-s modell 249 dollárért, a 3G-vel megtámogatott verzió pedig 299 dollárért várható valamikor az idei év vége felé, minden bizonnyal baromira igyekeznek, hogy még a karácsonyi roham előtt berobbanjanak a termékek a köztudatba. Kezdetben nagyon sokan aggódtak, hogy az a sok finomság, amit az elején ígérgettek, borzalmas vételárat fog eredményezni, de ezek az összegek teljesen emészthetők, körülbelül a Nintendo 3DS szintjén vannak.


A technikai paraméterek a januári bejelentés óta lényegében nem változtak, ezekről bővebben ebben a hírben olvashattok! Röviden azért szaladjunk át a legfontosabb fícsörökön! Az előlapon egy 5 hüvelykes OLED kijelző terpeszkedik, mellette két oldalt a szokásos gombok mellett dupla analóg pöcök, melyek segítségével az eddig csak a TV-hez láncolt konzoloknál tapasztalt játékélményt vihetjük magunkkal kötöttség és kompromisszum nélkül. Ráadásul négy magos processzorával és erős GPU-jával nagyon komoly teljesítményre képes.


PlayStation Vita hivatalos bemutató videó


Egyik legötletesebb része a hátlapba integrált multi-touch érzékeny tapipad, mely mind méretében, mind pozíciójában a kijelzőhöz igazodik, így a kütyüt masszívan két kézben tartva is képesek vagyunk különböző gesztikulációkat végrehajtani anélkül, hogy a kijelzőt matatva saját magunk elől takarnánk a képet. Ebben valóban hatalmas potenciál lappang, ha a játékfejlesztők ügyesen használják ki, akkor egészen újszerű játékélményben lehet részünk.


PlayStation Vita - Sound Shapes


Mint már említettem, nagy hangsúlyt fektettek a közösségi életre és a kapcsolattartásra, például interneten keresztül bármikor létrejöhet egy kis csoportos versengés/öldöklés, tehát fizikailag nem kell egy helyen tartózkodni. Néhány előre telepített alkalmazás is tovább fokozza a felhasználók közötti interakciót. Ilyen például a „Near”, mely megmutatja, hogy a közelben tartózkodó többi PS Vita tulaj mivel játszott a közelmúltban (vagy éppen abban a pillanatban is), de segítségével „ajándékozni is tudunk”. Ez azt jelenti, hogy például bizonyos játékokban a nehezen megkaparintott cuccot (fegyver, arany, kincs, jelmez stb.) megoszthatjuk, átadhatjuk a bajtársaknak.


Egy másik program a „Party”, amin keresztül a Vita tulajdonosok chat-elhetnek vagy hanghívásokat intézhetnek, mely nem csak online játékok gyűrése közben lehetséges, hanem teljesen különböző hentelés, vagy éppen internetezés közben is végbe mehet. Érdemes még megemlíteni a "Welcome Park"-ot, ami egy teljeskörű tutoriál. Ez hivatott elmagyarázni és bemutatni a szerkezet minden képességét, hogy az új felhasználók a lehető leghamarabb elsajátítsák a komplex lehetőségeket, hiszen a giroszkópos és gyorsulásmérő szenzorok, a nyomógombok és karok, valamint az érintőkijelző és a hátulsó tapipad egyidejű kezelése hirtelen elég bonyolultnak hangzik, de az ígéretek szerint rövid időn belül az irányítás természetessé és magától értetődővé válik.


PS Vita - Little Deviants és LittleBigPlanet


Már csak abban kell reménykedni, hogy képesek tartani az ütemtervet és a játékfejlesztők is felnőnek a feladathoz, mert ha minden összejön, akkor nagyon úgy tűnik, méltó utódot kap az öregecske PSP.


A Microsoft-ra ezen írásban csak röviden térünk ki, mert az oldal elsődleges profilja a friss, ropogós hardver, amivel jelenleg nem szolgált a cég. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármilyen hátrányban, lemaradásban lennének, hiszen az Xbox 360 nem olyan régen esett át egy kisebb ráncfelvarráson (Slim) és ami ennél is fontosabb, hogy a konzolhoz készített Kinect mozgásfigyelő ketyere is még csak most kezdi kiforrni magát, még bőven van benne fejlődési potenciál.


Microsoft Xbox 360 Kinect

Microsoft Xbox 360 Kinect (a kép nagyítható)


Több nagy, hardcore játék is megkapta a Kinect támogatást (Mass Effect 3, Ghost Recon: Future Soldier, Fable, Star Wars stb.), bár ezek többségében a szenzor nem egyedülálló beviteli egységnek számít, hanem a hagyományos kontrollerrel karöltve kíván magasabb szintű játékélményt nyújtani. Nem kis hangsúlyt fektettek a családközpontúságra is, így több olyan játékot is bemutattak (Disneyland Adventures, Sesame Street: Once Upon A Monster), melyek kifejezetten a kisebb gyerekeknek és szülőknek szerezhetnek boldog közös pillanatokat.


Microsoft Press Conference - E3 2011: Part 1 & 2


A Microsoft látva, hogy a Kinect megjelenése óta mennyi hekkelés és garázs-project szereplőjévé vált, úgy döntött, hogy ezeket a független fejlesztéseket Fun Labs név alatt egy közös alkalmazás gyűjtőhelyen csoportosítja. Ilyem például az ujjkövetés és a fényfestés, de szintén figyelemreméltó, ahogy saját magunkból vagy akár egy kedvenc plüssállatból generálódik 3 dimenziós avatár. Ezek csupán techdemo formájában ütötték fel a fejüket, de biztosan megtalálják majd a módját, hogy a megfelelő játékokba bekerülhessenek. Az E3 show legvégére maradt a legnagyobb durranás, 2012 karácsonyára érkezik a Halo 4.


Microsoft Press Conference - E3 2011: Part 3 & 4


Az E3-on elmaradt a sokak által várt katarzis, mármint egy esetleges új konzol bejelentése, de az ezt követő hetekben azért mégis csak felröppentek olyan pletykák, hogy 2013-ban várható egy újabb variáns. Erre valljuk be előbb-utóbb szükség is lesz, mert ha megérkezik a Wii U, akkor az Xbox 360 lesz a leggyengébb, legöregebb hardver, mert hiába volt a „Slim-esítés”, ott leginkább nem a teljesítmény nőtt, hanem a gyártástechnológia modernizálódott. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a riválisokkal ellentétben a Microsoft-nak nincs kézi konzolja, így abból a szegmensből totálisan kimarad.


Összességében tehát elmondhatjuk, hogy mindhárom konzolóriás gondoskodott és folyamatosan gondoskodik arról, hogy a legmodernebb technikát becsempésszék a legújabb játékszerekbe. Szinte hihetetlen, hogy történelmi viszonylatban nézve pillanatok alatt hová fajult a „videojáték” ipar, alig 30 éve volt, amikor az Atari 2600-on futó Space Invaders volt a csúcs, ma pedig már a nagyfelbontású, szinte foto realisztikus 3 dimenziós megjelenítés, mozgás érzékelés, mozgás követés világában élünk. Hátborzongató...A konzol körképhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Sony PSP Gép 3000: (fekete) 40.390 Ft

Microsoft X-Box 360 Slim 4GB: 58.990 Ft

X-Box 360 Slim + Kinect + Joy Ride: 90.490 Ft

Sony Playstation 3 Slim 320GB: 87.790 Ft

Microsoft X-Box 360 Slim 250GB: 80.790 Ft

X-Box 360 Kinect Sensor + Adventures: 40.690 Ft

lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva