Internet Explorer 9 - ez az IE is olyan, mint a többi


Szerző: certamen | Dátum: 2011-03-17 19:41:14 | Rovat: Multimédia


..reggel óta elérhető az Internet Explorer 9-es változata, így a nap folyamán volt időnk kipróbálni és kicsit tesztelni is az újdonságot. Szomorú tapasztalat, hogy az IE9 bár sokat javult a 7-es és 8-as verzió óta, alig került közelebb a Chrome, a Firefox vagy az Opera teljesítményéhez..Valahogy ez a böngésző dolog nem fekszik a Microsoftnak:


Nem szeretném túl hosszúra nyújtani a bevezetőt, ezért a történelmi áttekintés helyett nézzük a tényeket. Reggel óta letölthető az Internet Explorer 9, ami forradalmi újításokat és minden eddiginél gyorsabb böngészést ígért. Mi annak rendje és módja szerint letöltöttük a szoftvert, majd néhány órás használat után kicsit teszteltük is a jószágot. Az eredmény több tekintetben is kiábrándító, hiszen az ígéretek közül alig valósul meg valami. Mik ezek az ígéretek?


IE9 logo


"Minden szempontból gyors – a hardveresen gyorsított szöveg-, video- és grafikus megjelenítésnek köszönhetően nő a teljesítmény, és a webhelyek úgy használhatók, mint a számítógépre telepített programok.


Korszerű és egyszerű felület – az alapvető kezelőszerveket biztosítja, és a webhelyekre helyezi a hangsúlyt.


Egyetlen kattintással elérheti kedvenc webhelyeit – a Rögzített webhelyek funkcióval kedvenc webhelyeit közvetlenül a Windows tálcájáról elérheti, anélkül hogy előbb meg kellene nyitnia a böngészőt.


Egyesített keresőmező és címsor – egyetlen mező a webhelyek beírására és a keresések indítására.


Újjátervezett Új lap – mostantól gyorsan elérheti a leggyakrabban felkeresett webhelyeket, megnyithatja a bezárt lapokat vagy az utolsó böngészési munkamenetet, valamint InPrivate-böngészést is indíthat.


Integrálódik a Windows 7 rendszerbe – a Snap funkció, a Rögzített webhelyek, az ugrólisták, valamint a miniatűr előkép kezelőelemei révén az Internet Explorer 9 és a Windows 7 együtt a lehető legjobb böngészési élményt nyújtják a Windows platformon.


Jobb bővítménykezelés – A Bővítményteljesítmény-tanácsadó megmondja, ha egy bővítmény lassítja a böngészőt, és lehetővé teszi a bővítmény letiltását vagy eltávolítását, így a böngésző mindig gyors maradhat.


Segíti a személyes adatok kezelését – a Követésvédelem funkcióval korlátozhatja a böngésző bizonyos webhelyekkel való kommunikációját, így adatai titokban maradhatnak.


Rendben tartja a letöltéseket – a Letöltéskezelő nyomon követi az internetről letöltött fájlokat, értesíti Önt, ha egy fájl esetleg káros lehet, valamint lehetővé teszi a letöltések szüneteltetését és újraindítását is."A fenti lista tulajdonképpen jól hangzik és a jövő technológiáinak támogatása is fontos, azonban amíg a jelen weboldalai nem működnek megfelelő sebességgel, kár a jövőről beszélni. Ezzel el is érkeztünk az IE9 legnagyobb gyengeségéhez; ez pedig a sebesség. Azt már a korábbi változatokban is megszokhattuk, hogy az IE lassú, azonban a tempókülönbség valahogy csak nem akar csökkeni az IE és a versenytársak között. Szintetikus tesztként lefuttattuk a Futuremark Peacekeeper programját, ami szerint a Chrome (10.0.648 verzió) 9897 pontot szerzett, szemben ez IE9 6191 pontjával.


Futuremark Peacekeeper

Futuremark Peacekeeper - Chrome 10 VS Internet Explorer 9


Gyakorlati példával élve, főleg a nagyobb méretű képek megjelenítése okoz problémát az IE9 számára, de az indítással sem voltunk elégedettek. Ha úgy állítjuk be a böngészőt, hogy egyszerre több weblapot nyisson meg, akkor akár 8-10mp is eltelhet, mire elkezdhetjük netezni. Ez egészen kiábrándító, szemben a konkurens Chrome és Opera néhány másodperces töltési idejével.


A sebesség persze csak egy dolog, gondolom sokan észre sem veszik az eltérést (főleg lassabb internettel), ezért a funkcionalitásban kerestünk menedéket. Néhány jópofa újítás mellett, itt is akadtak szép számmal problémák. A gondok előtt azonban egy érdekes ötlet: ha egy weboldalon lévő linkről átlépünk egy új ablakba - akkor az IE9 - az összetartozó lapokat azonos színnel jelöli meg. Ez főleg akkor lehet praktikus, ha egyszerre sok lapot nyitunk meg és szeretnénk tudni, ki-kivel van.


Ilyen, amikor új tabot nyitunk

Ilyen, amikor új tabot nyitunk (nem baj hogy, koppintás, az a baj, hogy ronda)


Funkciók terén nagyon nem tetszett a kedvencek kezelése, hiszen egygombos kedvencekhez adás nem létezik. Vagy meg kell barátkoznunk egy nyitott kedvencek sávval (ami értékes felületet takarhat el), vagy a weblapon jobb gomb > hozzáadás kedvencekhez paranccsal kell eljárni. Jó dolog, hogy már az Internet Explorer 9 is tárolja a kedvenc oldalainkat, viszont amikor új lapot nyitunk, csak randa ikonokkal variál (ez a Chrome-ban sokkal szebben néz ki). Végezetül egy botrányos hiba: van letöltéskezelő, azonban szelektíven működik. Ha videót, zenét, vagy tömörített állományt mentünk le, azt jegyzi és visszakereshetővé teszi, viszont a képeket egészen egyszerűen figyelmen kívül hagyja.


Megvizsgáltuk az IE9 memóriaigényét is és ezen a téren végre elégedettek voltunk. Egy 720p Youtube videó, a hardver-teszt.hu és a Facebook egyik flash játékának futtatása közben néztük Chrome és az IE9 RAM igényét. A Chrome 371 MB területen garázdálkodott, az Internet Explorer 9-nek pedig mindössze 23 MB-tal kellett több, tehát beérte 394MB kapacitással.


memória használat - Chrome 10 VS Internet Explorer 9

memória használat - Chrome 10 VS Internet Explorer 9


Amennyiben az IE9 Beta, vagy RC1 lett volna cikkünk főszereplője, akkor ezek a hibák bocsánatos bűnnek számítottak volna, hiszen fejlesztés alatt álló szoftver lett volna a vendég. Azonban most az Internet Explorer 9 végleges változatát néztük meg, tehát érdemi javulás aligha várható. Kár, ugyanis a Microsoftnál pénz és ember is lenne rá, hogy jó böngészőt hozzanak össze, ez most mégsem sikerült. Természetesen mi főleg a sebességet és a leggyakoribb funkciókat próbáltuk ki, tehát elemzésünk alapján korai lenne temetni az IE9-et, hiszen lehetnek olyan rejtett tartalékai, amik jó böngészővé tehetik a későbbiekben..
Címkék:  Internet Explorer 9, IE, böngésző, teszt, mérés


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva