Új megoldások az érintőkijelzők piacán


Szerző: Kov | Dátum: 2011-03-09 18:32:04 | Rovat: Multimédia


..az új érintésérzékeny technológiákkal foglalkozó cikkünk választ ad a kapacitív, rezisztív, stylus és hasonló kifejezések jelentésére, valamint bemutatunk egy csokor (Synaptics, SmartQ Ten és iDTI) olyan alternatív megoldást, melyek akármikor átvehetik a jelenlegi érintő panelek szerepét..A jövő kijelzői a tranzitív és kapacitív érzékelők jó tulajdonságait ötvözhetik:


Az érintőkijelzők szinte egyik pillanatról a másokra árasztottak el minket. Először csak PDA-knál és speciális információs terminálokban kellett szembesülnünk a tapicskolás élményével, aztán a nagy kijelzővel rendelkező, zárt oprendszeres és okos telefonok elterjedésével jóformán kikerülhetetlenné vált a technológia és ma már ott tartunk, hogy egy jobb hűtőszekrényen is érintésérzékeny kijelzőt tolnak a képünkbe. A nyomógombokkal szemben kétségtelen előnyöket jelent például egy interaktív felhasználói kezelőfelület kialakításában. Sokan azonban idegenkedve tekintenek erre a beviteli lehetőségre (főleg az idősebb korosztálynak gyűlik meg vele a baja) és olykor valóban olyan nehézkesen érzékelnek, hogy majdhogynem használhatatlanok.


A Synaptics kapacitív újdonsága tollal és kesztyűs kézzel is vezérelhető

A Synaptics kapacitív újdonsága tollal és kesztyűs kézzel is vezérelhető


Jelen pillanatban két fő technológia terjedt el tömegesen, a rezisztív és kapacitív érzékelés, melyek teljesen eltérő elven működnek, éppen ezért mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Először a rezisztív kijelzők jelentek meg a piacon, melyek pontszerű konkrét benyomódást érzékeltek. Ez stylus-os kattintgatásra és kézírás bevitelére általában tökéletesen alkalmas, nagy felületen mutatott bizonytalan nyomáspontja miatt viszont ujjunkat nem detektálja olyan biztonságosan, kényelmesen. Aztán megjelentek a kapacitív kijelzők, ami a tapicskolás nagy fellendülését hozta, érintésünket könnyedén érzékeli, benyomás helyett egy gyengéd cirógatás is elég, cserébe le kell mondanunk stylus és egyéb szerszámmal való bökdösésről. Szerencsére a történet itt nem ért véget!Synaptics kapacitív kijelző rezisztív vonásokkal is:


A Synaptics név nem tudom, hogy mennyire cseng ismerősen, pedig a legtöbb laptop tapipadját ők készítik. Mindig is élen jártak az érintésérzékeny felületek és szenzorok gyártásában, azonban legújabb megoldásuk az eddigi legjobb terméküknek ígérkezik. Az érzékelés általában a megjelenítő elé helyezett vékony felületen történik, a Synaptics viszont egy olyan kijelzővel rukkolt elő, ahol a szenzor nem egy különálló panel, hanem a megjelenítő szerves része. Ennek a közösködésnek az az eredménye, hogy a kijelző által keltett zavaró zajok jelentős része eltűnik, így sokkal érzékenyebbé válik az alapvetően kapacitív szenzor és elérhetővé válnak a rezisztív bevitel eszközei.


Synaptics prototípus bemutató videó


A demonstráció folyamán például kesztyűben is tökéletesen működtethető volt a prototípus, ami mondjuk a floridai lakosokat nem feltétlenül hozza lázba, de ahol nem ritkák a -20 C fokos értékek, ott ez azért erősen perdöntő. Ez pont olyan, hogy a mediterrán országokban az személyautóknak szinte biztosan alapfelszereltsége a légkondi, a skandináv országokban meg inkább az ülésfűtés vagy a kormánykarima fűtés foglalja el ezt a pozíciót, érthető okokból.


A bemutatóban tollheggyel, stylus-szal is birizgálták a kijelzőt, sőt, még 10 névjegykártyán keresztül is érzékelte a bevitelt. Másik nagy előnye a közös vezérlésből származik. A hagyományos felépítés szerint az érintést a felületi ingerület észlelése után feldolgozza a processzor, majd az operációs rendszer szabályai szerint értesíti a megfelelő szoftvereket és a kijelzőt az eseményekről. Ezzel ellentétben a Synaptics lehetővé tenné az esemény helyi, közvetlen feldolgozását és a megjelenítő vezérlését, ezáltal késés, lagmentes, lényegében azonnali reakciót nyújtva a bevitelre. Sajnos arról még nincs infó, hogy kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben mikor köszönhet vissza az ígéretes technológia, de remélhetőleg a gyártók hamar felismerik a hihetetlen potenciált és mindent megtesznek a gyors adaptálás érdekében.SmartQ Ten tablet piezoelektromos kijelzővel:


Egy másik érdekes technológia a SmartQ Ten (vagy T10) tablettel érkezik. A specifikációt átböngészve Cortex-A9 processzort, Mail 400-as GPU-t, 9.7 hüvelykes, 1024 x 768 pixel felbontású IPS kijelzőt és 512 MB RAM-ot találunk, mely elemek teljesen rendben vannak, minket mégis a kijelző érdekel és ami „előtte” van.


A SmartQ Ten piezoelektromos képernyője szintén többféle módon is támadható

A SmartQ Ten piezoelektromos képernyője szintén többféle módon támadható


A szokásos kapacitív érzékelés itt is szerepel a maga összes jó tulajdonságával, azonban beépítettek a kijelző elé egy plusz érzékelő réteget, mely piezoelektromos elven működik. Ez utóbbi biztosítja a pont alapú bevitelt, vagy bármilyen kemény tárgyat (pengető, stílus, köröm, tollhegy vagy bármi más), hasonló élményt nyújtva a rezisztív kijelzőkhöz, több szempontból viszont sokkal jobb náluk.


Például 80%-os fényáteresztő képességgel szemben a piezoelektromos panel 95%-os értékkel büszkélkedik, így az IPS panel gyönyörű képe kristálytiszta marad, ráadásul az előállítási költsége is alacsonyabb a rezisztív fóliánál. A kombinált érintés érzékelőn nehéz kifogni, vizes és kesztyűs kézzel is bánhatunk vele, páratartalomtól és hőmérséklettől függetlenül precízen teszi a dolgát. Pontos érkezési dátum vagy vételár egyelőre itt sem ismert.iDTI monitor, speciális stylus-szal - a tökéletes munkatárs:


Az idei CeBIT-en az iDTI egy olyan monitorral jelentkezett, mely teljesen más szemszögből közelíti meg a problémát. A panel elsősorban szöveges bevitelre lett optimalizálva, mely speciális stylus-okkal történhet. A lényeg azonban abban rejlik, hogy csak ezeket az eszközöket ismeri fel inputként, így kezünk vagy bármilyen más tárgy érintését figyelmen kívül hagyja. A videóban is látható, hogy ennek köszönhetően munkánk során például vonalzót is használhatunk és kézírás közben is nyugodtan, kényelmesen megtámaszthatjuk kezünket a felületen.


iDTI monitor, speciális stylus-szal - CeBIT 2011


Az újratölthető akkumulátorról üzemelő toll egy plusz réteg beiktatásával is működőképes marad, ami egy sablon vagy papírra vetett skicc gyors, egyszerű digitalizását nagyban megkönnyíti. A programok ugyan úgy vezérelhetők vele, mint egy egyszerű egérrel, igazi erőssége viszont dokumentumok szerkesztésekor mutatkozik meg. Az optikai karakterfelismerés (OCR) kézzel írott jegyzeteinket azonnal átalakítja, de ábrák készítése vagy meglévő szövegek kiegészítése, jelölése is természetes módon zajlik. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy egyszerre két toll jelét is képes feldolgozni, akkor a 21.5 hüvelykes full HD monitor kiválóan alkalmas megbeszélések során megejtett közös ötletelések levezénylésére.Új megoldások az érintőkijelzők piacán - összefoglaló, galéria:


A fenti technológiai újdonságokból látszik, hogy a gyártók komolyan foglalkoznak az érintés érzékelésének továbbfejlesztésével, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ők lesznek a befutók, biztosan nagyon sokan kísérleteznek a jövő eszközeinek innovatív vezérlésével. Elég csak például a Microsoft Kinect rendszerére gondolni, amit megjelenése óta már rengeteg projektben használtak fel, de több más megoldással is kísérleteznek, mely nem kifejezetten az érintésen lovagol, inkább a közelségre és a levegőben tett mozdulatokra koncentrál. Tehát érdemes figyelemmel kísérni a történéseket, mert minden képzeletet túlszárnyaló eszközökre számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben.

A Synaptics kapacitív újdonsága A Synaptics kapacitív újdonsága A Synaptics kapacitív újdonsága A Synaptics kapacitív újdonsága A Synaptics kapacitív újdonsága SmartQ Ten (T10) tablet SmartQ Ten piezoelektromos képernyő SmartQ Ten piezoelektromos képernyő SmartQ Ten piezoelektromos képernyő SmartQ Ten piezoelektromos képernyő SmartQ Ten piezoelektromos képernyő SmartQ Ten piezoelektromos képernyő iDTI IS215P monitor iDTI IS215P monitor iDTI IS215P monitor iDTI IS215P monitorCímkék:  érintő, érintésérzékeny, tablet, stylus, kijelző


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva