Kingston DT Ultimate 3.0 - USB 3.0 pendrive teszt


Szerző: certamen | Dátum: 2010-12-03 22:10:45 | Rovat: Hardver


Kingston - első lépések az USB 3.0 ösvényen:


A Kingston is megtette végre első lépéseit az USB 3.0 ösvényen, ami reményeink szerint hamarosan autópályává szélesedik. Igen, egyelőre csak ösvény, hiszen hiába a sok USB 3.0 támogatású alaplap, ha az USB 3.0 eszközök nem, vagy csak drágán szerezhetők be. Sajnos ez alól a Datatraveler Ultimate 3.0 sem kivétel (sőt, a gyártó azóta bejelentett HyperX MAX külső SSD-je sem), azonban a Kingston szerint, nem bánjuk meg, ilyen pendrive-ba fektetjük a pénzünket.


Eddigi USB 3.0 tapasztalataink (Silicon Power Armor A80 teszt) alapján úgy gondoljuk, van létjogosultsága az új szabványnak, már csak az a kérdés, egy pendrive méretű termék is képes-e hozni a külső HDD-k sebességét. A Kingston válasza természetesen egy határozott igen, amit 80MB/s olvasási és 60MB/s írási sebességgel támasztanak alá. Mind a két érték remekül hangzik, lássuk, a valóságban is képes-e erre a Datatraveler Ultimate 3.0:
Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 - teszt, tapasztalatok:


Ahogy a videóban is elhangzott, nem kenyerem a csomagolás különösebb vizsgálata, azonban itt kivételt kell tenni: a papír belsőre ugyanis a Kingston hihetetlen számadatokat írt. Szerintük, a DataTraveler Ultimate 3.0 flash drive-ra akár 60MB/s sebességgel írhatunk, ami ugye éppen kétszerese az USB 2.0 szabvány elméleti maximumának. Mindezt ráadásul pendrive méretben, tehát joggal élünk a gyanúperrel, hogy ez bizony csak marketingfogás.


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 64GB pendrive


Első ránézésre a termék nem is sejtet semmi különösebb erőt, vagy presztízst, fehér burkolatával és sima, levehető kupakjával a DataTraveler Ultimate 3.0 csak egy dundi pendrive-nak látszik. Az persze már gyanús, hogy a csomag részeként kapunk egy Y USB kábelt és egy figyelmeztetést is: USB 2.0-val csak ezt a kábelt közbeiktatva kísérletezzünk. Hm.. Lehetséges, hogy a DT Ultimate 3.0 tényleg ennyire sok áramot kíván (mint az ismert, az USB 3.0 konnektorban majdnem kétszer annyi kakaó szaladgál, mint a 2.0-ban)? Márpedig, ha sok áram kell neki, akkor elvileg gyors is, legalábbis a logika ezt diktálná.


Sokat szerencsére nem kellett tesztelni, hogy kiderüljön, a Kingston feliratai nem markteting szlogenek, hanem a véres valóság kicsit visszafogott tájképei. A gyakorlati tesztek alatt olvasási sebességből nem ritkán 90-100 MB/s feletti tempókat is láttunk, ami a gyári 80 MB/s adatnál jóval több. Igaz, ezt elsősorban nagy file-ok mozgatásakor sikerült elérni úgy, hogy nem HDD-re, hanem SSD-re másoltunk. Szintén a specifikációkban megadottnál nagyobb írási sebességet tapasztaltunk, a 60 MB/s helyett, nem egyszer 65-85 MB/s közötti iramban költött az SSD tartalma Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 drive-unkra.


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive

a régi és az új szabvány egymás mellett


Gyors összevetésként - az USB 3.0 versus USB 2.0 pendrive tárolók között – kijelenthető, hogy már USB kulcs szinten is közel 3-8x nagyobb írási és 2-4x nagyobb olvasási tempót diktál az USB 3.0. Ez percekben azt jelenti, hogy egy 8,5GB-os mkv film (az általunk használt) USB 2.0 tárolóra 25 perc alatt kerül fel, míg ugyanez a művelet a DT Ultimate 3.0-val csak 2 percig tartott. Magyarul, ha például media lejátszóval szeretnénk filmet nézni pendriveról, akkor az USB 3.0 egységgel már 22 perce megy a HD film a nappaliban, mikorra az USB 2.0 egyáltalán a másolással végez.


A tesztek mérlege tehát abszolút pozitív, a Kingston valóban pokoli gyors USB 3.0 kulcsot hozott össze, ráadásul a nálunk járt modell 64GB-os kapacitása is bőven elég 6-8 HD filmhez. A történethez sajnos hozzátartozik, hogy ekkora sebességet csak SSD meghajtó és erős konfiguráció esetén produkál a DT Ultimate 3.0, de aki ilyen pent vesz, annak biztos nem P3 ketyeg a monitora mellett. További negatívum, hogy média lejátszót használva bizony minden esetben szükségünk lesz az Y kábelre, márpedig ez legalább 2db USB 2.0 foglalat feltételez a HD lejátszón. Akinek tehát olyan media doboza van, amin nincs két USB 2.0, inkább ne kísérletezzen Kingston USB 3.0 pendrive-val.


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive

Kingston DT Ultimate 3.0 - lefelé kompatibilis, de csak az Y kábellel


Mi, a néhány negatívumot leszámítva teljesen elégedettek vagyunk a Kingston munkájával. A sebesség lenyűgöző, a pendrive kinézete teljesen elfogadható és ami a leginkább meglepő, ár/érték arányban is jó a cucc. Persze ez utóbbi állítás csak akkor igaz, ha az ár/érték arányt nem csak a MB/Ft, hanem a MB/Ft/sebesség adatokból számoljuk. Ha így járunk el, akkor a Kingston DataTraveler 3.0 pontosan ugyanolyan jó (vagy talán jobb) vétel, mint egy vele azonos méretű USB 2.0 egység. Mondom ezt úgy, hogy nekem nem kellett leperkálni a 64GB-os modell bő 50.000 Ft-os vételárát, hiszen csak kölcsön volt nálunk.


Egy 16GB-os változat azért jóval elfogadhatóbb, 15-17e Ft körüli összegért a miénk lehet, ami így karácsony közeledtével talán kifizethető luxus. Főleg akkor, ha van otthon USB 3.0 kompatibilis PC és megvan bennünk az igény arra, hogy gyorsan túlessünk az adatmásolás szükségtelenül hosszú pillanatain.


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive

Kingston DT Ultimate 3.0 - nagyon tetszett, sőt egy 16GB-os modell még vásárlási ajánlatot is kapott volna
A tesztben használt alkatrészek és azok ára:


Pendrive: Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 64GB >> 49.000 Ft-tól az árukeresőn


VGA: Radeon HD 5750 1GB videokártya >> 32.790 Ft-tól az árukeresőn


PSU: Chieftec 550W BULK ATX tápegység >> 14.794 Ft (PCHelpline)


MOBO: Gigabyte GA-880GMA-UD2H alaplap >> 25.805 Ft (Aqua Electromax)


RAM: Geil Ultra Kit2 DDR3 1333MHZ 4GB >> 26.290 Ft (Bluechip)


CPU: AMD Phenom II X6 1055T AM3 processzor >> 48.735 Ft (Aqua Electromax)


CPU Cooler: Thermaltake CL-P0466D Spinq cooler >> 14.495 Ft (Aqua Electromax)

Címkék:  Kingston, DataTraveler, Ultimate, 3.0, pendrive, USB 3.0, teszt


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva