WD és Seagate - csökkentik a HDD-k garanciális idejét


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-12-19 16:59:54 | Rovat: Hardver


..ránk, vásárlókra nézve újabb kedvezőtlen lépésre szánta el magát a WD és a Seagate. Mind a két vállalat drasztikusan csökkenti a merevlemezek garanciális idejét, a WD háromról két évre, a Seagate pedig öt évről egy-három évre. Cikkünkben feltárjuk a kellemetlen lépés magyarázatát..Ha csak ketten vannak a piacon, sokkal egyszerűbb kiszúrni a vevővel:


A thaiföldi áradások kapcsán kialakult helyzetben óriásit nőttek a HDD árak, erről korábban ITT, ITT és ITT is beszámoltunk. Szerencsére azóta érkeztek bíztató hírek is, így a gyártás helyreállítása, illetve az árak csökkenése és megfogható közelségbe került. Már-már azt hihette az ember, lassan rendeződnek a dolgok, a HDD újra olcsó és barátságos társunk lesz az adattárolásban, viszont a WD és a Seagate olyasmit adott karácsonyra, mire kevesen számítottak: 2012-től egységesen csökkentik HDD-k garanciális idejét.


WD és Seagate - csökkentik a HDD-k garanciális idejét


A WD esetében talán kevésbé fájdalmas a változtatás, hiszen 3 évről 2 évre csökken a garanciális idő a Caviar Blue, Caviar Green és Scorpio Blue tárolóknál. Ez jelen pillanatban (kis jóindulattal) még elfogadható, ellenben amit a Seagate kitalált, az botrány. Az asztali gépekbe szánt 3,5”-os Barracuda és Barracuda Green HDD-k 5 helyett 2012-ben már csak 1 év garanciát kapnak és ugyanez történik a notebookba való Momentus (5400RPM és 7200RPM) merevlemezekkel is.


Miért akarnak a HDD gyártók így kiszúrni velünk? Ennek egészen egyszerű oka van: kétszereplős a piac, a WD és a Seagate azt csinál, amit akar. A Hiteachi és a Samsung felvásárlásával ugyebár csak a WD és a Seagate maradt talpon, így ők egymás közt leosztva a lapokat szabadon garázdálkodhatnak. Márpedig ötletekből nincs hiány, előbb az áremeléssel növelték az idei profitot, majd kiokoskodták, hogy hosszú távon hogyan lehetne még több pénzt keresni. Ezentúl, ha egy HDD 3 éves korában elromlik, nem tehetünk mást, mit veszünk egy újat, ugyanis a garancia idő már 1-2 éve leketyegett. Fontos: a csökkentés csak a 2012-ben leszállított winchesterekre vonatkozik!


Van egy másik, rövid távú magyarázata is a lépésnek, ezt pedig éppen az elszabadult árakkal magyarázható. Sok disztribútor és nagykereskedés rendelkezik komoly HDD készletekkel, amiket éppen az áradás után vettek, meglehetősen drágán. Márpedig, ha a helyzet normalizálódik és az árak csökkennek, ezek a cégek óriási pénzt buknak amiatt, hogy beszerzési ár alatt kellene eladni a winchestert. Nyilván ezt egyikük sem szeretné, ezért jó eséllyel a gyártónál fognak kopogtatni kompenzációért. Itt jön képbe a rövidebb garancia idő: a WD és a Seagate (pénzbeli) kompenzáció helyett azt fogja mondani: „add drágábban a 2011-es készletet, arra úgyis sokkal hosszabb garanciaidő van!” (Mondanom sem kell, emiatt jóval lassabb lesz az árcsökkenés, mint azt pár hete reméltük.)


WD és Seagate - csökkentik a HDD-k garanciális idejét

hamarosan nem lesz kérdés, melyik jobb vétel


Őszintén megvallva vérlázítónak tartom, amit a két HDD gyártó művel, hiszen minden egyes húzásuk a mi zsebünkre megy. Bizakodni azért van miben, elvégre az SSD napról-napra olcsóbb (és ott még valós verseny is van), így rövidesen nem kell kompromisszumot kötni a sebesség és a tárhely mérete között, így örökre elfelejthetjük a HDD fogalmát.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: WD 500GB 7200RPM 16MB SATA3 Blue >> 24.380 Ft

Foramax: Seagate Barracuda 1TB 32MB 3,5" >> 33.890 Ft

Bluechip: Samsung 640GB 5400rpm notebook >> 26.130 Ft

Foramax: Western Digital 1TB 64MB Green >> 38.310 Ft

Címkék:  WD, HDD, merevlemez, winchester, Seagate, garancia


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva