Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-10-25 13:03:57 | Rovat: Multimédia


..egyelőre kísérleti jelleggel, de már kapható a Lytor fényképezőgépe, ami kinézete mellett tudásában is teljesen egyedülálló. Az elkészült fotók nem kapnak fix fókuszt, tehát fényképezés után otthon szabadon állítgathatjuk az élességet. Cikkünkben rögtön kipróbálható az új technológia..Két gomb van rajta, mégis olyat tud, amit a legdrágább DSLR sem:


Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók (a kép nagyítható)

Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók (a kép nagyítható)

Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók (a kép nagyítható)


Bizonyos szempontból nézve a Lytro fényképezőgép még a legdrágább DSLR készülékeknél is többet kínál. A Stanford Egyetemen dolgozó Ren Ng vezetésével létrehozott Lytro munkacsoport ugyanis olyasmit alkotott, amire még nem volt példa. A mezőelméleten alapuló Lytro lényege, hogy nem fix fókusszal készíti a fotókat, hanem a teljes fénytartományt eltárolja. Nincs fehér egyensúly, nincs színkorrekció és élesítés, csak egy nyers „fénytérkép” kerül a gép memóriájába. A 399 dolláros Lytro 8GB tárolóval 350 ilyen fotó tárolására képes, amiket aztán speciális szoftverrel nézhetünk meg.


Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók (a kép nagyítható)

Lytro fényképező - exponálás után élesíthető fotók (a kép nagyítható)

Lytro fényképező és belső felépítése


Az alumínium burkolatba zárt, rúd alakú gép f/2 rekesszel dolgozik, 8x optikai zoomal és összesen két nyomógombban bír. Ezek közül az egyik az elsütő, a másik pedig a ki-bekapcsoló. Sok teendőnk tehát nincs, lenyomjuk az elsütő billentyűt, majd hazamegyünk képeket nézegetni, és itt jön a lényeg. A képek ugyanis folyamatosan változatható fókuszúak, magyarán egyetlen egérkattintással élesíthető egy-egy részlet. Az alábbi fotókon ki is lehet próbálni, hogyan működik a dolog:


Lytro fényképező - szabadon állítható fókusszal (katt a képre!)


A Lytro ötlete zseniális, a megvalósítás is jópofa, sőt, tudását tekintve még a készülék ára is lefogadható. Sajnos egyelőre csak limitált példányszámban rendelhető az újdonság és a szállítás is csak jövő év elején kezdődik. További rossz hír, hogy a Lytro szoftvere pillanatnyilag csak MAC gépeken működik, de remélhetőleg mire megrendelt darabokat postázzák, már lesz PC-s verzió is. Óriási pozitívum, hogy a Lytro-val létrehozott fényképek megoszthatók a neten, ekkor pedig nem csak a kép, hanem a fókuszáló program is közkinccsé tétetik. Vagyis online galériánkat böngészve mindenki kedvére állítgathatja a fókuszt.


Lytro fényképek - fókusz állításhoz katt!A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Kodak EasyShare M552 >> 27.210 Ft

Bluechip: Fujifilm FinePix JX200 >> 27.290 Ft

Bluechip: Canon PowerShot A2200 >> 27.430 Ft

Bluechip: Nikon COOLPIX S3100 >> 28.800 Ft

Címkék:  Lytro, fényképezőgép, fotó, kamera, fókusz, Zoom, exponálás


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva