Tiszta videokártyák - MSI portalanító technológia


Szerző: Kov | Dátum: 2011-09-20 18:30:10 | Rovat: Green


..az MSI Dust Removal Technology eljárása egy hihetetlenül egyszerű, mégis ötletes trükkel portalanítja a videokártya hűtését. Ez több szempontból is előnyös, hiszen a PWM vezérelt cooler nem a porral vív egyre magasabb fordulatszámon, ezáltal csökken a zaj, a felesleges fogyasztás és a hőmérséklet is..Jelen esetben a tisztaság elsősorban nem esztétikai kérdés:Tiszta videokártyák - MSI portalanító technológia (a kép nagyítható)

Köztudott, hogy a por az egyik legnagyobb ellensége a léghűtéseknek, ráül a hőleadó felületre, kirakódik a ventilátorok lapátjain és azok élein, súlyosabb esetben bizonyos hővezető csatornákat el is torlaszolhat. Ezek összessége komoly hűtési teljesítmény csökkenést eredményezhet, ami idővel egy egyszerűbb konfigurációnál is gondot okozhat, de egy határon hajtott, tuningolt játékos gépnél akár gyakori fagyásokhoz, vagy akár hardveres károsodáshoz is vezethet. A bordák közé és lapátokra lerakódott por nem csak a hűtést rontja, hanem nagyobb fordulatszámot követel a coolertől. Ez csökkenti annak élettartamát, növeli zajszintjét és még a fogyasztásra is rossz hatással van. Az MSI viszont bemutatott egy pofon egyszerű trükköt, amivel legalább a videokártyák tisztábbak lehetnének.Tiszta videokártyák - MSI portalanító technológia (a kép nagyítható)

Tiszta videokártyák - MSI portalanító technológia (a kép nagyítható)

Amikor bekapcsoljuk a számítógépet, akkor a ventilátorok felpörögnek, majd pár másodperc múlva nyugodtabb tempóban teszik dolgukat, ez egy minden alkalommal végbemenő boot szekvencia része. Ez már önmagában is ad némi löketet a porcicusoknak, azonban az MSI még drasztikusabb módszert választott. A „Dust Removal Technology” annyit tesz, hogy bekapcsoláskor teljes fordulatszámon 30 másodpercig hajtja a VGA ventilátorait, de ami a lényeg, hogy ellenkező irányban.Tiszta videokártyák - MSI portalanító technológia (a kép nagyítható)

Vagyis ilyenkor valósággal leszívja a lerakódásokat a bordáról, majd ezután újra normál üzemmódba vált. A gyártó állítása szerint ez akár 15C fokkal alacsonyabb hőmérséklet biztosíthat, ami általában 20-30%-os javulást jelentene. Az már egy másik kérdés, hogy ha egy normál elrendezésű házat veszünk, ahol a videokártya ventilátorai lefelé néznek, akkor ez a procedúra egyenesen egy másik bővítőkártyára, a tápra vagy csak úgy a sarokba okádja a port, vagyis jó eséllyel attól még a beltérben reked a kosz. Tegyük hozzá, még ott is jobb helyen van, mint a videokártyán, manapság a VGA-k termelik a legtöbb hőt.Pillanatnyilag csupán az egyik csúcskártyájukban, a N580GTX Lightning Xtreme Edition-ben implementálták az apró trükköt, de ígéretük szerint a későbbiekben egyre több termékükben fog megjelenni az egyszerű portalanító eljárás. Ez jó hír lenne, hiszen áramot spórolhatnánk, kevesebb zajt kellene elviselnünk és még a VGA hűtése is jobb lenne. Igazából valószínűleg csak a firmware-en kell végrehajtani egy kis változtatást, így éppen azon lepődnék meg, ha más gyártók nem építenék be a számukra egy forintba nem kerülő plusz szolgáltatást.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: MSI HD6950 2GB DDR5 Twin Frozr III >> 82.040 Ft

Foramax: MSI R6870 1GB DDR5 - HAWK >> 57.650 Ft

Bluechip: MSI N570GTX Twin Frozr III Power >> 93.920 Ft

Foramax: MSI GTX560Ti 1GB TWIN FROZR II/OC >> 66.040 Ft

Címkék:  tiszta, videokártya, VGA, MSI, Dust Removal Technology


lap teteje


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva