AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord


Szerző: Kov | Dátum: 2011-09-16 19:08:48 | Rovat: Tuning


..nemrég megdőlt TaPaKaH processzor sebesség világrekordja, és a Celeron 352 CPU 8309 MHz-es órajele eltűnt a Guinness rekordok könyvéből. Az új eredmény 8429 MHz, amit egy AMD FX 8150 processzorból sajtoltak ki, ASUS Crosshair V Formula alaplap és folyékony héliumos fagyasztó társaságában..Az FX CPU sorozat még meg sem jelent, de máris világcsúcsokat döntöget:


Az AMD büszkén jelentette be a San Francisco-ban megrendezett IDF alkalmával, hogy Augusztus 31-én sikeresen megdöntötték a világrekordot processzor frekvencia tekintetében. A kísérletben az AMD új FX processzorai vettek részt, a csúcsot végül a 8 magos FX-8150 érte el a maga 8.429 GHz-es CPUZ eredményével. Ebben a tényben az az érdekes, hogy ezek a központi egységek érkezése csak az utolsó negyedévben várható, ez idáig még előzetes teljesítményadatok, benchmark eredmények sem láttak napvilágot. Azonban a várható tuningpotenciál tekintetében leszűrhetjük a megfelelő konzekvenciát.


AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

A vörösök miután annyit dolgoztak az új architektúrán, nem akarták, hogy emberi tényezőn bukjon el a rekordkísérlet, ezért olyan világszerte elismert túlhajtási mesterekből verbuváltak alkalmi csapatot, mint Sami Maekinen, Brian Mclachlan, Pete Hardman és Aaron Schradin. Az ilyen gyártó által szponzorált tuningesemények alkalmával sok emberben (jogosan) felmerül a gyanú, hogy bár az elért eredmény lenyűgöző, de ha több raklapból volt lehetőségük leválogatni a megfelelő modelleket, akkor mesze menő következtetéseket hiba lenne levonni a számokból.AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

A NordicHardware.com a napokban közölt le egy exkluzív interjút, amit Sami Mäkinen-nel sikerült megejteniük. Ebben a mester azt állítja, hogy az előzetes teszteken mindössze 7 mintadarab állt rendelkezésükre, ebből folyékony nitrogénnel (LN2) 4 proci is elérte a 8 GHz-et. Az előkészületek folyamán kaptak további kettőt, ezek is vitték a 8.14 GHz-et, viszont ami a legmeglepőbb (már ha igaz), hogy a brutális eredményt egy a tálcáról véletlenszerűen lekapott CPU-val érték el. Ezen kívül az is kiderült, hogy erős léghűtéssel és egyszerűbb vízhűtésekkel is próbálkoztak (100$ alatti termékekkel), az 5 GHz átlépése szinte soha nem okozott problémát számukra.AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

Persze Sami Mäkinen is felhívja a figyelmet, hogy a CPUZ eredmény és a 24/7-es stabil működés között azért van némi különbség, de a napokban szerzett tapasztalatai alapján nem tartja kizártnak, hogy a bolti darabok közül simán ki lehet majd fogni olyan példányokat, amik egy tisztességes hűtővel stabil 5 GHz feletti tempóra lesznek majd képesek. A tuningszerencse forgandó, bízzunk a legjobbakban!AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

AMD processzor 8.429 GHz-en - Guinness rekord (a kép nagyítható)

Az előző rekordot már hosszú évek óta TaPaKaH tartotta egy Intel Netburst architektúrájú Celeron 352 "Cedar Mill" processzorral, ő 8309 MHz-et ért el. Az új kísérlet alapjául egy ASUS Crosshair V Formula alaplapot választottak, a hűtő pedig kezdetekben egy LN2 párologtató volt. Kezdetben? Mi jöhet még a nitrogén után? Talán furcsa lehet, de az extrém alacsony hőmérsékleten gyakori a „túlhűtésnek” nevezett jelenség, mely azt jelenti, hogy egy bizonyos hőmérséklet alatt egyszerűen már nem képes hiba nélkül teljesíteni a processzor. Az új FX széria viszont olyan jól bírta a kiképzést, hogy elővettek egy csodafegyvert, a folyékony héliumos fagyasztót (LHe), ez mínusz 220 és 230 Celsius fok (!) körül teljesít.A 8429.38 MHz végül extrém magas magfeszültség (2.016V) mellett a 271.92 MHz-es alapórajel és a 31.0 x-es szorzóból jött össze. Az egyetlen Corsair Dominator GT DDR3 RAM modul 3:10 DRAM arányt volt hajlandó elviselni 2-16-2-22 időzítésen. A lélegzetelállító számok és Guinness rekord megdöntésének ténye több mint figyelemre méltó, de sajnos az új sorozat valós teljesítményét még mindig homály fedi. Vajon továbbra is a kellemes ár-érték kategóriában van esélyük, vagy esetleg a presztízs „leggyorsabb asztali processzor” trónról hosszú évek után letaszítják az Intel-t? Ezekre a kérdésekre a közeljövőben bizonyára megkapjuk a választ, de egy valami máris biztos, az új architektúra remekül bírja a gyűrődést, hihetetlenül robosztus, vagyis a „Bulldozer” kódnév nagyon ül.

Címkék:  amd, processzor, 8.429 GHz, Guinness, rekord, tuning, túlhajtás, FX


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva