A Google 12.5 milliárd dollárért lecsap a Motorolára


Szerző: Kov | Dátum: 2011-08-17 18:53:11 | Rovat: Multimédia


..hamarosan megvalósul 2011 talán legnagyobb akvizíciója: a Google megveszi a mobiltelefonjairól ismert Motorolát. Az ár nem kevesebb, mint 12.5 milliárd dollár, amit a Google nem mellesleg készpénzben prezentál. Az összeg amúgy 60%-kal több mint amennyit a Motorola részvények érnek..Az idei év egyik legnagyobb horderejű hírét emésztgeti a fél világ:


A napokban olyan hír sokkolta a népet, mely fenekestül felforgathatja a következő évek mobil infokommunikációs eseményeit. A Google ugyanis bejelentette, hogy az év végén, de legkésőbb 2012 elején 12.5 milliárd dollárért (készpénz) kívánja felvásárolni a Motorola mobil divízióját, a Motorola Mobility-t. A Google vezérigazgatója, Larry Page úgy jellemezte a hadműveletet, mind az Android ökoszisztéma brutális újratöltését, ami tekintve, hogy eddig is jól megvolt, szinte már félelmetesen hangzik. Ez egy szinte biztosan meg is cáfolja az egy esetleges Motorola-Microsoft együttműködésről szóló pletykákat is.


a Google 12.5 milliárd dollárért lecsap a Motorolára


A Motorola felvásárlását a Google állítólag már 2008 óta tervezgeti, ami kifejezetten hihetőnek tűnik, ha visszagondolunk a közelmúlt eseményeire. Először is 2008 volt az az év, amikor a Motorola felhagyott a saját operációs rendszer fejlesztésével és nem mellesleg a Microsoft Mobile mókából is kiléptek, és teljes mértékben a zöld robotos rendszer mellé álltak. Mint utólag kiderült, ez mentette meg a céget a totális csődtől, főleg az olyan világszerte közkedvelt készülékek, mint amilyen a Milestone volt.


a Google 12.5 milliárd dollárért lecsap a Motorolára


Szintén intő jel volt, hogy a Google a Motorolával karöltve készítette el az Android 3.0 referenciagépét, a Xoom-ot (és nem a Samsung-gal, mint amire sokan számítottak, tegyük hozzá, jogosan). A felvásárlás közvetlen előnye, hogy a Google így már szerves része lehetne a mobil piacnak hardveres szemszögből is, és nem szabad elfelejteni annak a közel 25,000 szabadalomnak a megszerzését sem, melyet a Motorola a telekommunikációban végzett úttörő munkájával termelt ki.


a Google 12.5 milliárd dollárért lecsap a Motorolára


Elemzők úgy vélik, hogy a vásárlás elhatározásában a végső lökést a mostanában egyre durvább szabadalmi perek adták, melyek annyira elfajultak, hogy a piac egyes szereplői (most például az Apple) már azt is elérték, hogy a versenytársak egyes új termékei (pl. Samsung Galaxy Tab 10.1) a jogi hercehurca miatt késve vagy egyáltalán nem tud megjelenni, egész kontinenseket elzárva. Eddig szoftvergyártóként a Goole csak a háttérből figyelte az óriások (Microsoft, Apple, Samsung…) pereskedését, de ha sikerrel bekebelezik a Motorola mobil részlegét, akkor nagyon komoly (vagy talán a legkomolyabb) ellenféllel fogják szembetalálni magukat a „srácok a homokozóban”.


a Google 12.5 milliárd dollárért lecsap a Motorolára

Az óriás kiszemelte következő áldozatát (AllThingsD.com)

Címkék:  Google, 12.5 milliárd, Motorolára, felvásárlás, akvizíció


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva