CUPP PunkThis - a megoldás: hibrid laptopok


Szerző: Kov | Dátum: 2011-06-29 19:46:36 | Rovat: Green


..képzeljünk egy olyan szerkezetet, ami képes a netbook / notebook üzemidejét akár 20-40 órára kibővíteni. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a CUPP PunkThis bekerül a HDD helyére, és ott amolyan másodlagos gépként működik (tehát az eredeti CPU, VGA, RAM pihen) és Android rendszer futtat..A számítógép használat energia hatékony megközelítése életképes formában:


CUPP PunkThis - a megoldás: hibrid laptopok

A CUPP Computing olyan forradalmi ötlettel jelentkezett, mely alapjaiban változtathatja meg netbook-os/notebook-os szemléletünket. A PunkThis lényegében arról szól, hogy hogyan ötvözzük egy erős (pl. x86) és egy takarékos (pl. ARM) architektúra előnyeit anélkül, hogy bármit fel kellene áldozni.CUPP PunkThis - a megoldás: hibrid laptopok

Az ötlet szerint fogunk egy számítógépet, és egy 2.5 hüvelykes meghajtónak álcázott komplett ARM-es rendszerrel egészítjük ki. A PunkThis 1GHz-es TI OMAP DM3730 processzort, 512 MB RAM-ot, Mini PCIe SSD-t (mely mondjuk egy netbook esetében a fizikai helyhiány miatt az eredeti tárolót váltja ki), dedikált és közösen osztott tárterületet (SD kártya) is tartalmaz. A tenyérnyi konfiguráció többek között Ubuntu és Android 2.3 támogatással is rendelkezik.
CUPP PunkThis - a megoldás: hibrid laptopok

Képes használni a gazda számítógép csatlakozóit és eszközeit (USB, audio, WiFi, tapipad, billentyűzet stb.) tehát az ötlet úgy fest, hogy ha komolyabb operációs rendszerre/programokra/teljesítményre van szükségünk, akkor az „alap” konfigurációt nyüstöljük, ha pedig csak filmet néznék, böngészgetnék, dokumentumot írnánk vagy bármilyen más egyszerűbb műveletet hajtanánk végre, akkor pillantok alatt átváltunk a PunkThis-re.
Egy átlagos netbook-ban kb. 20 óráig működne akkumulátorról az ARM-es részleg, sőt, energia takarékos kijelzővel (PixelQi) akár a 40 óra is elérhető. A szerkezetet tervezik önálló eszközként is piacra dobni, ekkor az apró dobozkán USB portok, DVI csatlakozók, audio ki- és bemenetek, valamint egy SD kártyahely lesz. A beépíthető egység először az ASUS Eee PC 1015PN-ben fog júliusban szerencsét próbálni 200 dollár alatti áron, a különálló gép érkezése szeptemberben várható.

Címkék:  CUPP, PunkThis, hibrid, laptop, netbook, notebook, energia, takarékos


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva