IPv6 címet minden villanykörtének - Greenchip technológia


Szerző: Kov | Dátum: 2011-05-27 14:08:56 | Rovat: Green


..az IPv6 címzés bevezetéséről elég sokat hallani, viszont relatíve kevés szó esik a technológia mindennapokra gyakorolt hatásáról. Az IPv6 nem csak azt jelenti, hogy szinte végtelen számú IP-nk lehet, hanem azt is, hogy a földön megtalálható valamennyi elektromos eszköz önálló címet kaphat..Az új, lényegében végtelen címzési rendszer új fejezetet nyit életünkben:


Már rég óta az IPv6 érkezésétől hangos az IT világ, de valahogy csak nem akaródzik oly hirtelen beindulni az a bizonyos szekér, mert az átmenet azért nem teljesen zökkenőmentes. Mivel az IPv6 visszafelé nem kompatibilis, ezért az átállási időszakban a két címzési rendszer párhuzamosan fog futni, valamint mindenféle címfordítási és alagutazási technológiával igyekeznek majd áthidalni ezt a periódust. De tény, hogy ez komoly plusz költséget ró majd az IT-s világ jelentős részére. Viszont a kiosztható IPv4 címek lényegében elfogytak, az igény pedig rohamosan növekszik, vagyis a váltás elengedhetetlen.


telefonnal távirányított lakás


A legfontosabb különbség az IPv4 és IPv6 között, hogy míg a 4es verzió 32 bites címzést használ, addig a 6-osban már nem fukarkottak a mező hosszúságával és méretét 128 bitre növelték. Ez számokra fordítva annyit tesz, hogy a jelenlegi 232 (kb. 4 milliárd) cím helyett 2128 cím lesz elérhető. Ez egy bődületesen nagy szám, nem is olyan egyszerű a kifejezése, szemléltetés gyanánt például ha azt mondanánk, hogy a Föld minden atomjához egyedi IPv6 címet szeretnénk rendelni, akkor is elég lenne, vagy például, ha az emberiség mindenegyes élő tagja között osztjuk szét egyenletesen, akkor egyetlen árva lélekre több mint 50 ezer billió billió cím jutna. Ezért nem kell meglepődni, amikor szakemberek arról beszélnek, hogy a forrás szinte végtelen és kimeríthetetlen, nem valószínű, hogy valaha is korlátokba fogunk ütközni e téren.


Greenchip technológia elméletben...


Ez a szám viszont lehetővé teszi, hogy minden egyes berendezés egyedi azonosítóval rendelkezzen, ami elképzelhetetlen potenciállal bír. Az NXP nevű holland cég például bejelentette Greenchip technológiáját, mely hatalmas előrelépést jelenthet az intelligens otthonok fejlődésében. Ez az apró chip elsősorban energiatakarékos és LED fényforrások elektronikáját kívánja felokosítani oly módon, hogy egyedi IPv6 címmel és WiFi kommunkációs készséggel vértez fel őket. Ez elsőre talán nem tűnik olyan nagy számnak, pedig forradalmasíthatja az otthoni és lényegében bármilyen beltéri világítási rendszert. Mindenféle drága kiépítés árán jelenleg is megoldható egy szépen kézben tartható, akár automatizált megvilágítási rendszer, de a Greenchip semmilyen előkészületet nem igényelne, csak beillesztjük a foglalatba az új körtéket és máris vezérelhetjük őket számítógépről vagy egy okostelefonról.


A Greenchip 2.4 GHz-es WiFi jelekkel kommunikál, de 802.11 helyett 802.15.4 rövid hatótávolságú vezeték nélküli protokollt használ, így nem interferál meglévő adathálózatokkal. Gondoljunk csak bele, néhány szenzorral kiegészítve a hálózatot pillanatok alatt összeállítható egy olyan rendszer, mely észleli, amint az éjszaka közepén botorkálunk a fürdőszoba vélt irányába és egy kis halvány megvilágítással segíti tájékozódásunkat. Arról nem is beszélve, hogy az automatika arról is gondoskodik, hogy feleslegesen ne fogyasszanak a villanykörték, ha úgy sincs senki a szobában, így komoly energia megtakarítás és élettartam növekedés érhető el.


... és valóságban is


Ennél persze messzebb is lehet menni, riasztó rendszer, ami értesít minket mindenféle hazai eseményekről, de lehetőségek abszolút határtalanok, a munkából hazafelé indulva beindíthatjuk a sütőt, vagy elindíthatjuk a mosást, de a kávéfőzővel is megbeszélhetjük, hogy reggel a friss kávé illatával ébresszen mindent. A mindezt vezérlő JenNetIP rendszer, mely a számítógépes kommunikációért felelős, teljes mértékben nyílt forráskódú, az NXP ettől azt reméli, hogy más gyártók is csatlakoznak az elképzelésükhöz. Az életképességről csak annyit, hogy a Google máris felfigyelt a technológiára (Android Home automation system), ilyen támogatóval pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy sínen van a projekt!

IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia IPv6 alapú Greenchip technológia
Címkék:  IPv6, hálózat, internet, távirányító, IT, Greenchip, technológia, NXP


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva