Nyáron érkezik az erősebb AMD A szériás APU


Szerző: Kov | Dátum: 2011-03-23 18:41:25 | Rovat: Hardver


..idény nyáron debütálnak az AMD A szériás processzorai, a trendnek megfelelően már integrált grafikus maggal. A Llano néven startoló APU-ban akár 400 stream processzor is visszaköszönhet, vagyis egy alsó kategóriás VGA sebességét simán hozza majd az AMD A CPU sorozat..Diszkrét videokártyákat megszégyenítő grafikus teljesítmény a prociban:


Bár az AMD E szériás APU-ja, a Brazos már egy ideje velünk van, ezek elsősorban a mobil és energia hatékony szegmensre specializálódtak, ahol egész szépen pozícionálódtak mind ár, mind pedig teljesítmény tekintetében az Intel Atom és CULV platformjai között. A gyártó az APU kezdeti szárnypróbálgatásai után most nagyobb sebességfokozatba kapcsol és hamarosan (július) bemutatja a piac elérhető leggyorsabb CPU-ba integrált VGA vezérlőit. A Llano kódnéven futó AMD A szériás APU-k igazi teljesítményorientált, kettő vagy négy magos, DirectX11 kompatibilis modern processzoroknak ígérkeznek.


AMD A szériás (Llano) APU előzetes adatok (NordicHardware)

AMD A szériás (Llano) APU előzetes adatok (NordicHardware)


A központi egységbe integrált grafikus piacon elsődleges vetélytársa természetese az Intel Sandy Bridge megfelelő modelljei, de ha figyelembe vesszük, hogy már az AMD E széria is keményen megszorongatta a kékeket, akkor azt hiszem kijelenthetjük, hogy elég magabiztosan folytathatják a sikeres rajtot ebben az elég újnak számító részlegben. Mondjuk valószínűleg az Intel ellencsapására sem kell sokat várni, de hát komoly versengéssel lendülhet csak nagyot az ipar és a piac.


Egyelőre nem sok megerősített információ áll rendelkezésünkre, de az interneten keringő adatok elég valószínűnek tűnnek. A Llano elsősorban a stream processzorok számában fog domborítani, a csúcs A8-as modellben 400 processzor lesz (AMD E 80 darabjához képest). Ez a felállás már diszkrét grafikus kártyákkal versenyképes teljesítményre képes, ráadásul a 32 nanométeres gyártástechnológiának és a közös tokozásnak köszönhetően teszi mindezt alacsonyabb fogyasztás mellett.


AMD Fusion APU Llano hivatalos multi-tasking demonstráció


A legsúlyosabb hendikep egy különálló videokártyával szemben a saját memória hiánya, pörgős GDDR5 modulok helyett a rendszermemóriával kell beérnie, ami a Brazos 1066 MHz-es DDR3-hoz képest 1866 MHz-re fejlődött. Ez az elődhöz képest komoly előrelépés, de ha azt nézzük, hogy az x86-os magok és a 400 stream processzor mind ezért a sávszélességért fognak versengeni, akkor előreláthatóan ez lesz a szűk keresztmetszet. Pontos órajelek és technológiai fortélyok ismerete nélkül viszont ne ítélkezzünk, de a gyártó állítása szerint egy tisztességes alsó-középkategóriás (HD 5500-as széria) VGA kártya képességeit simán hozza majd az AMD A.


Ennek kapcsán felmerül a kérdés, mi lesz a videokártya piaccal, hiszen a drága karik eddig sem fogytak túl jól, az olcsókat meg mostanában váltják le az integrált modellek. Lehetséges, hogy néhány év múlva a videokártya is olyasmi lesz, mint napjaink hang és hálózati termékei (mindegyik integrált és csak a nagyon válogatós vevők költenek külön hang/LAN kiegészítőre)?A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Asrock 880GXH/USB3 AM3 alaplap >> 21.390 Ft

Bluechip: AMD Athlon II X2 250 3,0GHz CPU >> 15.160 Ft

PCHelpline: Gigabyte 880GM-UD2H AM3 alaplap >> 19.710 Ft

PCHelpline: AMD Athlon-II 645 X4 AM3 3,1GHz CPU >> 28.969 Ft
Címkék:  amd, APU, cpu, VGA, Vision, Llano, integrált, processzor


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva