Hibás SATA vezérlő a komplett Sandy Bridge szérián


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-02-01 17:46:30 | Rovat: Hardver


Intel Sandy Bridge - úgy fest, a baj sokkal nagyobb, mint gondolták:


Az Intel legújabb, Sandy Bridge architektúrája a sikeres rajtot követően most óriási buktát jelent a gyártónak. Mi történt? Nos a történet még jó néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor kiderült, a Sandy Brige integrált VGA-ja nem támogatja a 23.976 fps videókat. Ez a hiba önmagában még nem lett volna akkora gond, hiszen csak a HTPC építőket zavarja és az Intel már dolgozik a bug javításán.


Az igazi csapás tulajdonképpen tegnap vált hivatalossá, bár a mérések már néhány napja folyamatosan zajlottak. Néhány felhasználó azt jelezte, hogy a nemrég vásárolt P67 / H67 alaplapos gépük SATA oldalon belassult. Az Intel annak rendje és módja szerint utánajárt a kérdésnek, majd tegnap este keserűen úgy döntött, visszahívja a teljes Sandy Bridge vonalat. Ez a visszahívás érvényes az összes alaplapra (P67, H67, Q67, stb.) és minden notebookra, all-in-one PC-re is.


Hibás a SATA vezérlő a komplett Sandy Bridge szérián

Intel P67 lapka


Amit a hibáról jelenleg tudni lehet az az, hogy a SATA 3Gbps vezérlő hosszabb használat után „fáradni” kezd, ami írási és olvasási hibákat produkál (HDD, SSD és optikai meghajtó esetében egyaránt). Ezekeket a hibákat persze a vezérlő próbálja javítani, az adatok újra küldésével, azonban idővel a chip többet tölt az újrapróbálkozással, mint az adatok mozgatásával. Sajnos az egyértelműen nem jelenthető ki, hogy mely szériák, mely lapkái hibásak, sőt, több egymásnak ellentmondó vélemény is elhangzott. Egyes állítások szerint az összes 6-os sorozatú Cougar Point rossz, míg mások szerint csak a chipek 5-15%-át érinti a hiba (ezeknél is csak több év után fog jelentkezni.) Mindenesetre az Intel nem kockáztat és inkább teljes egészében leállítja a második generációs Core i processzorokhoz való lapkák gyártását.


Mit tegyen, aki már vett valamilyen P67, H67 alaplapot? Nos, egyelőre nem tud mit csinálni, kénytelen tovább használni a „rossz” hardvert, hiszen a javított változatok csak bő egy, másfél hónap múlva lesznek elérhetők. Erre az időre az javasolja az Intel, hogy használjuk a SATA 6Gbps csatlakozókat, ugyanis a hiba kizárólag a SATA 3Gbps felületen jelentkezik.


Hibás a SATA vezérlő a komplett Sandy Bridge szérián

Intel Sandy Bridge - néhány hónapra elfelejthetjük ezt a nevet


Van a történetnek egy más, a vásárlók szempontjából is fontos olvasata. Mit vásároljunk, ha nem lehet Sandy Bridge-et kapni? Az egyik lehetőség, hogy P55, H55 alaplapot, notebookot veszünk, a hozzá illő első generációs Core i3, i5, i7 processzorral. Azonban a P55 kifutó széria, ezért komoly ellátási gondok jelentkezhetnek; így egyáltalán nem biztos, hogy március közepén is lehet majd P55-öt venni.


Egy másik alternatíva, hogy átpártolunk az AMD-hez, és 870 / 890 lapkával szerelt, Phenom II / Athlon II konfigurációban gondolkodunk. Harmadik eshetőség, hogy nem veszünk semmit és várunk áprilisig. Akkor elméletileg megérkezik a Sandy Bridge javított változata, Z68 lapkával. Ez a Z68 már SATA és 23.976 fps videó bug nélkül rajtol, tehát minden szempontból orvosolja a hibákat.


Hibás a SATA vezérlő a komplett Sandy Bridge szérián

Intel BD82P67 - nem volt hosszú életű


Több gyártót is megkerestünk, hogy mi a hivatalos álláspontjuk 6-os chipset témában. Egyelőre csak az MSI és a Gigabyte reagált, ez a két cég viszont ugyanazt nyilatkozta: teljes egészében kivonják a forgalomból a P67 / H67 alapú termékeket. Arról, hogy garanciális téren mikor tudnak csere terméket biztosítani még nincs információ. Hivatalos közleményében amúgy az Intel 100.000 db legyártott (és most javításra szoruló) lapkáról, illetve 700 millió dolláros költségről beszél. Őket persze nem sajnálom, marad így is elég pénzük, azonban a vásárlók és az őket kiszolgáló alaplap és notebook gyártók évek óta nem látott kellemetlen helyzetbe kényszerültek az Intel hibájából..A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Asrock 870 Extreme3 AMD AM3 alaplap >> 21.530 Ft


PCHelpline: AMD Phenom-II 955 X4 Quad-Core CPU >> 38.033 Ft
Címkék:  Intel, Sandy Bridge, P67, processzor, Cougar, SATA


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva