CompuLab Trim-Slice mini ARM PC


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-27 18:35:51 | Rovat: Green


NVIDIA nagyon tolják az ARM szekerét, küszöbön az újabb Tegra-k:


Az ARM architektúra megállíthatatlanul tör előre, mely jelenséget már mi is sokszor taglaltuk és izgatottan figyeljük, mi fog kisülni ebből az egészből; vajon ez is csak egy gyorsan fellángoló, majd idővel elhalványuló szeszély lesz, vagy olyan változást hoz az informatika világába, mely gyökeresen felforgat mindent? Én személy szerint a második verzióra tippelnék, legalább is pillanatnyilag nagyon úgy tűnik, hogy nem gyengül, inkább még jobban erősödik az ARM lendülete. A tengernyi telefon és tablet variáns után ennek legújabb bizonyítéka a CompuLab aprósága, a Trim-Slice, mely ugrásszerűen kitágíthatja a divatos architektúra felhasználásának határait.


CompuLab Trim-Slice

CompuLab Trim-Slice


A CompuLab már 1992 óta foglalkozik beágyazott, kis méretű és csendes számítógépekkel, többek között nemrég mutatott be egy a beágyazott rendszerek világában igazi vadállatnak számító, AMD APU alapú gépet. Most viszont egy akkora eszközzel kápráztatták el a nagyérdeműt, mely alig nagyobb egy 2.5 colos merevlemeznél (130mm x 95mm x 15mm), mégis azt állítják róla, hogy egy komplett asztali számítógépet is képes kiváltani. Hardver tekintetében az utóbbi idők egyik legerősebb ARM alapú SoC rendszerére, az NVIDIA Tegra 2-re építkeztek, mely valóban remek teljesítményt nyújt jelen pillanatban is megannyi tabletben és csúcs okostelefonban, de hogy mint asztali számítógép?CompuLab Trim-Slice - tegra PC:


Bár ismerve a hardver nyers erejét és képességeit éppen nem elképzelhetetlen az ötlet, viszont az ezt kiszolgáló operációs rendszerek és szoftverek erősen fejlődési stádiumban vannak. Ebből a szempontból volt örömteli a Microsoft bejelentése a CES2011-ben, mely szerint a következő Windows (egyelőre nevezzük Windows 8-nak) már támogatni fogja az ARM alapú rendszereket is. A CompuLab ez ügyben csak annyit árult el, hogy az eszköz érkezésekor előretelepítetten több operációs rendszert is kapunk, de konkrétumot nem mondtak (Android jó eséllyel lesz köztük). Nem titkoltan a Trim-Slice bevetésével elsősorban a fejlesztőknek szeretnének kedveskedni, hogy végre kézhez kaphassanak egy erős hardvert, melyet szabadon, megkötések nélkül cecergethetnek.


Bőséges csatlakozási lehetőségek

Bőséges csatlakozási lehetőségek


A dupla Cortex A9 1GHz-es mag mellett 1GB DDR2-800-as RAM és egy maximum 64GB-os SATA csatolós SSD merevlemez szorgoskodik. A kapacitás bármikor kedvünkre bővíthető SDHC memóriakártyával, ráadásul egy időben egyszerre kettőt is tud fogadni és kezelni a készülék (egy normál és egy micro méretűt). Csatlakoztathatóság tekintetében bámulatos a kínálat, szinte „hagyományos” számítógépeket megszégyenítő: HDMI 1.3 + DVI (egyszerre két megjelenítőt is kezel - dual head), gigabites Ethernet, vonal sztereó ki- és bemenet, 5.1-es digitális kimenet (S/PDIF), 4 x USB2.0 port, egy USB eszközport és még egy PAL/NTSC video bemenetet is kapunk. Vezeték nélküli kapcsolatból Bluetooth és 802.11n-es WiFi lapít a fedélzeten.


Kifejezetten a fejlesztők kedvéért RS232 soros port, valamint JTAG, UART és SPI bővítési lehetőségek is szerepelnek a repertoárban. Táplálása 8-16V DC forrásról történik, tehát például a megfelelő szoftverrel karöltve kiváló autós mindenes gépet lehet faragni belőle, de ilyen képességekkel és csatlakozási lehetőségekkel média center, set-top-box, beágyazott rendszer, vagy akár különálló asztali gépként is megtalálhatja a helyét. A képet a teljes passzív hűtésű fém készülékház és az átlagos 3 wattos (!) fogyasztás teszi teljessé. Pontos érkezési dátumról vagy árról még nem esett szó, de a CompuLab leszögezte, hogy egy tabletnél lényegesen olcsóbb lesz.NVIDIA Tegra 2 3d és Tegra 3:


Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy ejtsünk pár szót az NVIDIA Tegra sorozatával kapcsolatos jövőbeli terveiről, melyek szintén a közelmúltban láttak napvilágot. Először is már az első negyedévben érkezik a Tegra 2 3D (T25), mely a név alapján nem túl meglepő, hogy elsősorban a hamarosan robbanó 3 dimenziós megjelenítésre képes telefonok és tabletek lelkét képezheti. A Cortex A9 magok is kaptak némi tuningot (1GHz@1.2GHz), de elsősorban a szemüveg nélküli 3D technológiák támogatása a fő cél (hasonló technológia először a hamarosan érkező Nintendo 3DS-ben lesz). Az ilyen eszközök valamikorra a 2. negyedévben várhatók, valószínűleg a gyártók igyekeznek a bejelentéseket a CeBIT időpontjával összeegyeztetni.


NVIDIA Tegra menetrend

NVIDIA Tegra menetrend


Végül, de nem utolsó sorban felröppentek az első hivatalos infók a Tegra 3-ról is. Az eddigi trendeknek megfelelően ennek is lesz tabletes (T30) és mobiltelefonos (AP30) verziója is. A T30 elég nagy ugrás lesz, hiszen négy magja akár 1.5 GHz-en is ketyeghet, grafikus teljesítménye az előző generáció háromszorosa lesz, valamint hardveres Blu-ray videó és max. 1920 x 1200 pixel felbontású kijelző támogatás is játszik. A mobilos verzió csupán abban különbözik, hogy ott lesz 2 magos verzió is, szerényebb a maximális felbontás (1366 x 768) és kompromisszumot kötöttek a brutális teljesítmény és az ésszerű fogyasztás között. A Tegra 3-as készülékek első darabjai év vége felé várhatók.CompuLab Trim-Slice - galéria:

CompuLab Trim-Slice mini ARM PC CompuLab Trim-Slice mini ARM PC CompuLab Trim-Slice mini ARM PC CompuLab Trim-Slice mini ARM PC

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: ASRock NetTop CORE-100HT B1 fekete >> 131.605 Ft


Bluechip: ASRock NetTop ION 3D 152D Fehér >> 98.990 Ft


PCHelpline: ASRock Vision 3D 137D DVD miniPC >> 175.422 Ft
Címkék:  nVidia, Tegra, 3D, AMR, SOC, beágyazott, alacsony fogyasztás


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva