Gigabyte G1-Killer gamer alaplap család


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-20 20:08:07 | Rovat: Hardver


A gyilkosok bandája lehet, hogy túl későn érkezett:


A Gigabite hatalmas csinnadratta közepette jelentette be legújabb alaplap sorozatát a CES-en, a G1-Killer-t. Igazán örvendetes, hogy a kifejezetten játékosoknak készült alaplapok piacára egyre többen szálnak be, hiszen a rivalizálás mindig a vásárlónak kedvez, de az az igazság, hogy ezzel most talán kicsit elkésett a Gigabyte. Na jó, nem is kicsit! Ha már voltak ilyen tervei, akkor már egy éve meg kellett volna lépni, hogy ne csak kullogjon az olyan nevek után, mint amilyen például az ASUS, aki elég komolyan letette a névjegyét a szegmensben ROG alaplapjaival. (Ráadásul az MSI Big Bang, az EVGA Classified és még az ASRock Fatal1ty sorozata is megelőzte a G1-Killert.)


Gigabyte G1-Killer Assassin alaplap

Gigabyte G1-Killer Assassin alaplap


A késedelmen az sem segít, hogy a gyártó a kicsit porosodó X58 chipkészletre építkezik (LGA1366), mely a Sandy Bridge robbanása óta tovább vesztett egykori fényéből. A Gigabyte ezt azzal magyarázza, hogy az X58-nak van a legtöbb PCIe sávja, így nem kell hozzá kiegészítő chipeket használni (NF200, Lucid Hydra, PLX). De több tesztből is kiderült, hogy ezek a megoldások maximum 2-3 FPS-sel csökkentik a tempót, ráadásul nem sok ember van, aki három vagy négy videokártyás konfigurációban gondolkozik. Ám még mielőtt nagyon elmerülnénk a predesztinált negatívumokban, inkább nézzük meg, hogy milyen is egy Gigabyte féle gamer lap.Gigabyte G1-Killer - Assassin, Guerilla és Sniper:


A G1 sorozat három taggal érkezik: Assassin, Guerilla és Sniper, tehát semmit nem bíztak a véletlenre, a névválasztással is az öldöklős játékok szerelmeseit próbálják meg elcsábítani. A közöttük lévő különbségek nem túl nagyok, erre később még részletesen kitérünk, de a design ugyanaz. A színvilágát tekintve a fekete-lime zöld kombináció uralkodik, szépségének megítélése erősen személyfüggő. Viszont van itt valami, ami nálam kiverte a biztosítékot, mégpedig a tölténytár formájú heat-pipe technológiájú hűtés. Szerintem mérhetetlenül ízléstelen darab, olyan, mintha egy játék pisztolyból zuhant volna az alaplapra, teljesen idegen az összképtől. Ezt sikerült még megfejelni egy kilógó töltényhüvellyel is. Remek. Azért lehet, hogy ez is bejön valakinek, de kicsit fárasztó már az a sztereotípia, miszerint ha valami gamer, akkor legyen minél színesebb meg giccsesebb.


Gigabyte G1-Killer - Assassin, Guerilla és Sniper

Gigabyte G1-Killer - Assassin, Guerilla és Sniper


Próbálom keresni a pozitívumokat, de előtte még mindig van min csámcsogni. A Gigabyte kijelentette, hogy a játékosok nem akarnak tuningolni, aki túlhajtásban gondolkozik, az vegyen UD7-et. Ez a szemlélet viszont ott sántít, hogy általában a modern játékok kényszerítik ki a rendszeres hardverfrissítést, melyek között az időt leginkább némi tuninggal tudjuk meghosszabbítani. Egy jól sikerült túlhajtás anyagi ráfordítás nélkül lehetővé teszi, hogy egy addig játszhatatlan játék esetleg élvezhető sebességre gyorsuljon. A G1-Killer családot is ennek szellemében differenciálta a gyártó, de remélhetőleg a nem kifejezetten tuningbarát lapokkal sem lesz gond „egyszerűbb” overclock hadműveletek során.


A nyilvánvaló X58 tulajdonságok helyett inkább koncentráljunk az egyedi sajátosságokra. Méretét tekintve az Assassin a legnagyobb darab, valahol az ATX és XL-ATX kategóriák között helyezkedik el. Ezt vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, mert nem biztos, hogy minden házba be fog férni. A mérete alapján nem meglepő, hogy négy darab PCIe 2.0 (x16) sorakozik rajta, így négyutas CrossfireX és háromutas SLI konfiguráció fogadására is alkalmas. Ez a modell speciel 16 fázisú tápellátást biztosít a processzornak, úgyhogy ez nem szabhat gátat a tuningnak. A hátlapi csatlakozók között találunk mindenfélét: 4x USB2.0, 4x USB3.0, 7.1-es audio kimenetek, optikai és koax S/PDIF, Gigabites Ethernet. A nosztalgia kedvéért bekerül két PS2 port is a csapatba, ami azért mókás, mert az elmúlt 5 évben nem nagyon láttunk olyan játékosoknak szánt perifériát, ami nem USB-n keresztül csatlakozna.


Gigabyte G1-Killer Assassin - tölténytár alakú hűtő

Gigabyte G1-Killer Assassin - tölténytár alakú hűtő


Szerencsére azért igyekeztek valami pluszt is nyújtani. Ilyen például a CA20K2 audio vezérlő, ami tulajdonképpen egy alaplapra integrált Creative X-Fi hangkártya, mely bizonyára sokkal jobban szól, mint „mezei” társai. Ezt megtámogatták még egy marék minőségibb kondenzátorral (Nichicon MUSE) és egy kis erősítővel, aminek köszönhetően egy komolyabb, akár 150 ohm impedanciájú fejhallgatót is tisztességesen, szépen megszólaltat. A másik érdekes extra a Killer 2100-as hálókártya, mely létjogosultsága régóta vitatott, van aki hisz benne, mások feleslegesnek tartják (főleg 80-90 dollárért cserébe). Alaplapra integrált verzióban viszont a Gigabyte 15 dollárért szerzi be és hát valljuk be, hol máshol lehetne jobb helyen, mint egy játékosoknak készített lapon.


A Guerrilla valamivel kisebb, ezért itt már csak 3 x PCIe slotot kapunk. A processzor táplálását is megfarigcsálták, ebben az esetben 8+2 fázisú etetés folyik. A hangkártya is gyengébb az Assassin-hoz képest, egy X-Fi MB szoftverrel kiegészített HD audio kodek lapul a deszkán, de szerencsére a Nichicon MUSE kondikat ő is megkapta.


Gigabyte G1-Killer Assassin - az északi híd környéke

Gigabyte G1-Killer Assassin - az északi híd környéke


A Sniper valahol az Assassin és a Guerrilla között helyezkedik el. A táplálás itt is csak 8+2 fázisú, viszont a jobb hangkártya (CA20K2) és a Killer 2100 nem hiányzik a fedélzetről. A Guerrilla-hoz hasonlóan itt is három PCIe rés sorakozik. Elsősorban azoknak nyerheti el a tetszését, akik minőségi, funkciógazdag mégis költséghatékony megoldást keresnek. Tehát alapjában véve nem olyan rossz alaplapok ezek, egyszerűen csak túl későn érkeztek, így a Sandy Bridge miatt némileg halvaszületett darabok. Reméljük, azért nem veszi el a gyártó kedvét, hogy a jövőben is próbálkozzon spéci játékos deszkák előállításával, csak fel kell venniük a ritmust!Gigabyte G1-Killer - Assassin, Guerilla, Sniper - galéria:

Gigabyte G1-Killer Gigabyte G1-Killer Gigabyte G1-Killer - specifikációk Gigabyte G1-Killer Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Sniper Gigabyte G1-Killer Guerilla Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin Gigabyte G1-Killer Assassin

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: ASUS Rampage III Extreme >> 103.280 Ft


Bluechip: Gigabyte GA-EX58A-UD7 alaplap >> 91.490 Ft


PCHelpine: Gigabyte X58-USB3 LGA 1366 >> 49.088 Ft
Címkék:  Gigabyte, G1-Killer, Gamer, alaplap, Assassin, Guerilla, Sniper, X58


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva