Ocosmos OCS1 - az UMPC-k új lendületet kapnak?


Szerző: Kov | Dátum: 2010-12-02 13:14:48 | Rovat: Notebook


Az tablet-re emlékeztető külső teljes értékű PC-t takar:


A technológia folyamatos fejlődésével előtérbe kerülhetnek az UMPC-k, vagyis az ultra hordozható, teljes értékű számítógépek. Ugyan már eddig is léteztek, de mind a méret, mind a teljesítmény terültén komoly kompromisszumokkal kellett megelégedni, a horribilis vételárat meg inkább ne is említsük. Az Intel közelgő, Oak Trail „low power” platformja viszont egy sor különleges eszköz jövetelét sejteti. Ennek első komolyabb bizonyítéka talán az Ocosmos OCS1 lesz.


Ocosmos OCS1 - új generáció hírnöke

Ocosmos OCS1 - új generáció hírnöke


A koncepció már a szeptemberben rendezett IDF keretein belül is felbukkant, most pedig legújabb híresztelések szerint konkretizálódott a masina specifikációja. Méretét (174 x 83.4 x 15.9 mm) és kialakítását tekintve leginkább egy méretes, duci okostelefon vagy PSP érzetét kelti. Az 5 hüvelykes, 1024 x 768 pixel felbontású, kapacitív érintőkijelző alatt teljes QWERTY gombsor lapul, kétoldalt mellette pedig a gyártó speciális, szabadalmaztatott beviteli eszköze, az OMOS Key Interface található, mely tökéletes kiegészítője a tapicskolós irányításnak.Az UMPC-n Windows 7 fog futni, ezért nem túl szerencsés, hogy nincs semmilyen egyéb célhardver a kurzor mozgatására, de talán ezzel még ki lehet egyezni. Egy ilyen operációs rendszer élvezhető futtatásához elengedhetetlen némi erő, melyet elvileg az Oak Trail Intel Atom Z670 processzorból és SM35 lapkakészletből összegyúrt platform fog gond nélkül szolgáltatni. Ez ugyanis 1.5 vagy 1.9GHz-es, egyetlen magos processzort és 400MHz-en ketyegő GPU-t (GMA600) tartalmaz, mindez megfejelve hardveres HD videó támogatással.Ocosmos OCS1 - játékgép, vagy mégsem?


Az OCS1 játékos eszközként lett beharangozva és definiálva, ez azonban némi jogos szkepticizmust ébreszthet az emberben. Először is a mai modern játékok mind optikai lemezről telepítendők és futtatásukhoz is szükség van az adathordozóra. Bár ez kijátszató mindenféle (elsősorban nem legális) módszerekkel, de erre ugye nem építhet egy termék. Arról nem is beszélve, hogy a bendőjében lévő 32GB-os SSD-re aligha férne rá egy Windows + egy komolyabb játék + ennek az image fájlja. Ezen némileg segíthet a max. 32GB méretű Micro SD kártya bővítési lehetőség, de akkor is, ez így játékokhoz kevés..


Ami ennél is súlyosabb probléma, az a GPU szerény teljesítménye. Mondjuk ez erősen relatív, hiszen az eddigi hasonló platformokhoz képest komoly előrelépés, de egy asztali számítógépben munkálkodó egységhez képest több éves lemaradásban van. Így az opcionálisan választható játékok között legfeljebb 3-5 éves darabok szerepelhetnek vagy esetleg külön támogatottság esetén a konkrét hardver tudatában optimalizált verzióknak kellene megjelennie (ez azért valljuk be, nem túl valószínű).


Ocosmos OCS1 - részletes specifikáció

Ocosmos OCS1 - részletes specifikáció


A gyártó az akkumulátoros üzemidőt kb. 10 órában határozta meg, azonban a méret okozta fizikai korlátokat figyelembe véve az umpcportal.com szakértői ezt inkább csupán 3 órára saccolják, esetleg egy túlméretezett energiaforrással talán 5-7 óra lehet a két feltöltés közötti aktív idő. A fent leírtak ellenére nagyon is ígéretes szerkezetnek tűnik, arról nem is beszélve, hogy a teljes értékű Windows 7 operációs rendszernek hála szinte bármilyen programot futtathatunk rajta, amit csak elbír a vas. Vételára sajnos még nincs, ha minden jól megy, hódító hadjáratára 2011 első negyedévében indul (annak is inkább a vége felé).A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Apple iPad 16GB Wi-Fi tablet számítógép >> 139.900 Ft


Bluechip: Lenovo IdeaPad U165 59-038309 11,6" Barna hátlap >> 129.790 Ft


PChelpline: ASUS EEE PC 1005PX 10,1"/Intel Atom N450 >> 92.948 Ft
Címkék:  Ocosmos, netbook, UMPC, tablet, játékgép, OCS1


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva