AMD hétvége 1. rész - kódnevek nyomában


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-11-27 20:56:48 | Rovat: Hardver


AMD Antilles, Barts, Bobcat, Brazos - de mégis mit jelent?


Hétvégén rendszerint hagyjuk pihenni látogatóinkat, illetve ha írásra, vagy videózásra vállalkoznánk, akkor is csak könnyedebb témákat dolgozunk fel. Most valahogy másként alakult; háromcikkes mini sorozatban mutatjuk be az AMD hamarosan érkező újdonságait. Az első rész a kódnevekről szól majd, ez után a jövő következik, a harmadik fejezetben az aktuálisan kapható AMD hardvereket gyűjtjük csokorba.


AMD Bobcat


Az első rész tehát a kódneveké, e nélkül ugyanis aligha lehetne végigrágni a folytatást. Sajnos az AMD nem bánik szűkmarkúan az elnevezésekkel, tehát most következő sorok száraz, ám annál hasznosabb megfejtéseket tartalmaznak. Nézzük, mit is takarnak a Barts, Brazos, Cayman, Northern Islands és társaik kódjelei:



AMD Antilles:

Az AMD 2011 első negyedévében rajtoló Dual GPU-s videokártyáját hívják majd így. Elméletileg a kártya elnevezése HD 6990 lesz és természetesen az elvakult játékosoknak készül.


AMD APU:

Az APU egy gyorsított processzor egység, ami kombinálja több alacsony fogyasztású, vagy nagy kapacitású X86 mag erejét, a legújabb grafikus technológiával. Lényegében az Intel processzorba ágyazott videokártya megoldásának „másolata”, azonban már DirectX11 támogatással. Várható megjelenés 2011 Q1-ben.


AMD Barts:

Nemrég mutatkozott be a Radeon HD 6850 és HD 6870. Nos, ezeken a kártyákon található grafikus mag elnevezése Barts; a HD 6850 esetében Barts Pro, míg a HD 6870-nél Barts XT GPU-ról beszélhetünk. Ezek a videokártyák képviselik az AMD második generációs DX11 gyorsítóit, továbbfejlesztett energia management-el, és Eyefinity technológiával.


AMD Bobcat:

Ez egy platform megjelölés, mely magában foglalja a processzort és a videokártyát is. A 2011 első negyedévében érkező Bobcat architektúrára épül majd az Ontario és a Zacate APU is. A kialakítás során nagyon ügyelt az AMD, hogy kicsi, alacsony fogyasztású, mégis teljesítmény orientált alapot hozzanak létre, mely az ultra alacsony fogyasztású notebook-októl kezdve a mini asztali gépekig bárhol felhasználható.


AMD Bobcat



AMD Brazos:

A Brazos szintén jövő év elején startol és középkategóriás notebook, HD netbookok, illetve kis asztali gépek épülhetnek rá. A Brazos égisze alatt érkezik a Zacate APU E-Series családja, 18W-os TDP értékkel, notebook és all-in-one alkatrészként. A C-series család Ontario lapkákra épül majd, 9W TDP-vel, ezt főleg kis asztali képekbe és netbookokba szánja az AMD.


AMD Bullodzer:

Ismét egy processzorcsalád elnevezése következik. A Bulldozer magába fogalja az asztali gépekbe szánt többmagos Zambezi CPU-kat, illetve a szerverekben felbukkanó Interlagos és Valencia központi egységeket. Ide kapcsolódik még a Scorsius platform, mely asztali, valamint Adelaide, San Marion és Maranello nevekkel illetett szerver processzorokból áll majd. A Bulldozer-ről a következő részben még részletesebben írunk, így most elég annyit tudni, hogy a kliensoldali processzorok már a jövő év első negyedében, míg a szerver megoldások a második negyedévben indulnak útnak.


AMD Cayman:

Újra videokártyákkal kapcsolatos név: Cayman. A hamarosan érkező Radeon HD 6970 és HD 6950 videokártyák grafikus magjának kódjeléről van szó, melyek a Northern Islands családot erősítik majd. A hamarosan itt abszolút szó szerint értendő, hiszen elvileg csak napok (hetek) vannak hátra a piaci bemutatkozásig.


AMD Danube:

A Danube platform talán többeknek ismerősen cseng, nem véletlenül, hiszen már 2010 májusában megismerhette a nagyérdemű. Most mégis betettük a „kódfejtőbe”, ugyanis 2011 első negyedévében megújul a technológia. Az eddigi DX10.1-es grafikus magot DX11-re cseréli az AMD, ráadásul gyorsabb processzorok is felkerülnek a listára. Ennek eredményeként a Danube még a Sandy Bridge-gyel szemben is igazán ütőképes notebook platform maradhat.


AMD Interlagos:

8-, 12- vagy akár 16 magos szerver processzorokat neveznek majd így, melyek 32nm-es gyártástechnológiával készülnek. Az AMD Opteron 6200 szériába tartozó újdonságok G34-es socket-be illeszkednek majd, valamikor 2011 második felében.


AMD Komodo:

A Komodo nagy teljesítményű asztali gépekbe és szerverekbe szánt processzor elnevezése. Egyelőre elég keveset tudni róla, azonban annyi már biztos, hogy a Komod már a következő generációs Bulldozer CPU magra épülhet, igaz, csak 2012-ben.


AMD Krishna:

Furcsa névválasztás, bár 2012-ig, amikor az első modellek megjelennek ebből a notebookokba szánt termékből, még változhat is a jelölés. A Krishna APU Bobcat architektúrára épül DX11-es grafikus magot tartalmaz és DDR3 RAM-okkal dolgozik.


AMD Llano:

A Sabine platform részeként érkező Llano 32nm-es APU-t jelöl, tartalmaz legfeljebb négy x86 magot és egy DX11 képes GPU-t. Bár elsősorban laptopokba szánja az AMD, a Llano teljesítménye révén még az asztali gépek között is megállja a helyét. Várható érkezés 2011 közepén, azonban az AMD APU-kal kapcsolatos baklövései miatt, lehet hogy némi késéssel kell kalkulálni.


AMD Northern Islands:

Diszkrét GPU-kat takar az „északi szigetek” név. Lényegében a komplett Radeon HD 6000 sorozat ide tartozik majd, a maga 40nm-es gyártástechnológiájával, valamint DX11 és Eyefinity képességeivel.


AMD Ontario:

Az ultra vékony notebookok és HD netbookok sajátja lehet az egy vagy két CPU-val érkező, maximum 9W fogyasztású Ontario. A Bobcat processzormagokat tartalmazó termék APU-ként debütál, extrém alacsony fogyasztással és a piac számára C Series-nek elnevezetett termékekkel. Akárcsak a többi hasonló motyó, az Ontario is 2011 első felében lesz kapható.


AMD Sepang:

Nem is olyan régen találta ki az AMD, hogy a szerver processzorai a Formula1 helyszínek nevét viselik majd, ennek egyik példánya a Sepang. Ez a C2012-es tokozásba illeszkedő processzor párosával lesz majd felhasználható, CPU-nként 10 maggal, háromcsatornás DDR3 kezeléssel és PCIe Gen3 I/O felülettel (2012-től).


AMD Terramar:

Szintén 2012-ben lesz csak kapható a Terramar, mely a Sepang nagytestvérének tekinthető. A kettesével, vagy négyesével bevethető szerver procik akár 20 Bulldozer maggal is rendelkezhetnek és a Sepang-nál leírtakra a quad-cannel DDR3 memória interfésszel tesznek rá még egy lapáttal.


AMD Trinity:

Kicsit leragadtunk 2012-ben, ugyanis a Trinity APU is csak ekkor kerül forgalomba. Lényegében a Bulldozer ráncfelvarrt változatával lesz majd dolgunk. Elsősorban nagyteljesítményű asztali gépekben és notebook-okban bukkanhat fel az újdonság, szokás szerint DX11 képes GPU társaságában.


AMD Bobcat



AMD Valencia:

2011 második negyedévében érkező hat és nyolcmagos, 32nm-en gyártott szerver processzorok neve a Valencia. AMD Opteron 4200 névvel kerül majd a boltokba és C32 foglalatba illeszkedik.


AMD Vancouver:

Bár az AMD minden szinten APU-kat fejleszt, itt egy igazi érdekesség, a Vancouver. Ez egy diszkrét GPU elnevezése, ami kifejezetten hordozható gépekbe készül. Valamikor 2011 első felében jelenik meg, így várhatóan a HD6000-es széria mobil változatát jelöli. Sajnos arról még semmit sem árult el az AMD, hogy teljesítmény, vagy fogyasztás orientált lesz-e a Mobility Radeon HD 6000 széria, ám a trendek alapján a fogyasztás csökkentése látszik logikusabbnak.


AMD Wichita:

Keveset tudni a 2012-ben startoló Wichita-ról, viszont annyit már most közölt az AMD, hogy minden, alacsony fogyasztású hordozható gépben találkozhatunk majd ezzel az APU-val.


AMD Zacate:

Az AMD 18W TDP-s középkategóriás APU-ját nevezik Zacate-nek. Ez a központi egység úgynevezett Low-power Bobcat magokra épül és biztosan támogatja a DX11-et.


AMD Zambezi:

Kódfejtőnk végére maradt a Zambezi, ami négy, hat, vagy akár nyolc 32nm-es AM3 socket kompatibilis processzormagból áll. A Bulldozer architektúrára épülő Zambezi kizárólag asztali PC-kben bukkan majd fel és az AMD szerint eddig sohasem látott sebességgel kecsegtet.


Röviden ennyit a kódnevekről, ígérem, egy ideig ilyen jellegű cikkel nem bombázzuk látogatóinkat. Még ma este jelentkezünk az AMD-s cikksorozat második részével, amiben sokkal olvasmányosabb kalandokat biztosítunk majd. Szó lesz többek között a Bulldozer várható szerepléséről, illetve a HD 6000 videokártya széria további modelljeiről is. Most tehát egy kis pihenő, majd az esti film előtt jön a folytatás.




Címkék:  amd, kódnév, Antilles, APU, cpu, GPU, Barts, Bulldozer


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva