Integrált AM2 alaplapok


Szerző: certamen | Dátum: 2008-05-19 11:58:41 | Rovat: HardverTartalom:


Néhány szó az alaplapok chipsetjeiről. Az AMD 690G korábbi tesztünkből ismerős lehet. Szerettünk volna AMD 780G-t is tesztelni, sajnos lapzártáig nem érkezett versenyző ezzel a chippel. Majd legközelebb. Visszatérve a 690G-re. Kellemes csalódást okozott már korábban is és most sem hazudtolta meg önmagát. Mind felszereltségében, mind teljesítményében jó társunk volt a tesztben.


am2 alaplapok tesztje

Ugyanez sajnos az Nvidia 7025/7050 chipjeiről nem mondható el. Elméletileg ez lenne a 6100/6150 IGP váltómodellje. A sebességgel nem is lett volna probléma, a használat azonban komoly problémákat hozott felszínre. Lássuk is ezeket:

Akár az MSI, akár az ABIT alaplapját tettem fel a tesztpadra, ugyanaz a probléma jelentkezett. Gép összerak, Vista lemez betesz, telepítő elindul. Ennyi. Itt véget is ért a mutatvány. Sajnos SATA dvd-íróval nem lehet telepíteni ezeket az alaplapokat. Az ok egyszerű, az Nvidia valamit elbabrált a chipsetben, sajnos rossz irányban.

Természetesen IDE optikával minden gond nélkül felment a Vista. Aztán jött a következő probléma. Mint kiderült, nem csak a telepítés, hanem a kész rendszer sem működik megfelelően SATA optikával. Sem a Daemon Tools, sem a Nero nem installálható, a Freerip szintén nem fut. Szomorúan konstatáltuk, az Nvidia 7050/7025 chipsetjével szerelt alaplapokhoz csak IDE csatolós dvd-írók párosíthatóak.


am2 alaplapok tesztje

Eddig az AMD690G komoly előnyt szerzett, pedig csak az install-t említettem. Meglátjuk az alaplapok körítése (mellékelt kábelek, programok, monitor csatlakozási lehetőségek) valamint a tesztek visszaszerzik-e az Nvidia becsületét.

Lássuk a nevezőket:


vissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva