Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük


Szerző: certamen | Dátum: 2012-03-13 14:21:07 | Rovat: Notebook


..korábbi videónkban már megmutattuk, mennyivel gyorsíthatjuk fel a PC-t, ha az asztali gépbe építünk SSD meghajtót. Ezúttal egy notebook tempóját javítjuk, méghozzá a Kingston legújabb, SSD Now V+ 200 egységével. A különbség annyira látványos, mintha új laptopot vásároltunk volna..Relatíve kis beruházással jelentős sebesség növekedés laptopban:


SSD meghajtót már teszteltünk, azonban a korábbi tesztben asztali gépben próbáltuk ki a Kingston HyperX termékét. Most a Kingston egy másik szériája járt nálunk, a V+ 200 személyében. Hasonlóan a HyperX-hez, ez az SSD is SandForce vezérlőt használ és támogatja a SATA 6Gbps felületet, viszont árazása sokkal visszafogottabb. A videóban szereplő 90GB-os Upgrade Kit ára például 37.000 Ft, ami úgy önmagában soknak látszik, viszont a videóból azonnal kiderül, hogy ennyi pénzért akkora gyorsulás érhető el, mintha új notebookot vásároltunk volna.


Kingston SSD Now V+ 200 teszt - notebookban próbáltuk ki


Miért éppen egy notebookban próbáltuk ki a Kingston SSD Now V+ 200 tárolót? Elsősorban azért, mert a hordozható gépek fejlesztése sokkal körülményesebb, mint desktop társaiké. Egy laptopban nem lehet csak úgy processzor, alaplapot, vagy videokártyát cserélni, egyedül a memória mennyisége és a háttértároló változtatható egyszerűen. Ez utóbbi HDD-ről SSD-re történő cseréje - mint azt a videó is bizonyította - elképesztő gyorsulást hoz. Van egy másik ok is, amiért a noti mellett döntöttünk: kíváncsiak voltunk, mennyire korlátozza az Kingston SSD Now V+ 200 tempóját a régebbi SATA vezérlő. Nos, szemre semennyire (persze szintetikus mérésekkel ki lehet mérni a dolgot), vagyis átlagos felhasználói szempontból alig látszik, hogy SATA I, SATA II, vagy SATA III felületen használjuk az SSD-t.Kingston SSD Now V+ 200 90GB - beüzemelés és használat:


Az SSD Now V+ 200 beüzemelése egészen egyszerű. Noh csak akkor, ha Upgrade Kit-et vásárolunk, de miért is ne ezt választanánk? A magányos SSD-hez (34.000 Ft) képest az Upgrade Kit (37.000 Ft) tartalmaz egy külső 2.5”-os USB-s házat, csavarokat, beépítő keretet, SATA és táp kábelt, valamint a legfontosabb kelléket is: az Acronis szoftvert. A csomag bőven megéri a 3000 Ft-ot, főleg annak fényében, hogy újratelepítés nélkül, kényelmesen és gyorsan lehet vele dolgozni. Az operációs rendszer az Acronis-szal alig néhány kattintással vihetjük át HDD-ről SSD-re, és már nyúzhatjuk is a laptopot.


Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)

Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)

Kingston SSD Now V+ 200 90GB Upgrade Kit


Sebesség. Egész egyszerűen ég és föld. A HDD-vel működő notebook kőkorszaki ócskavasnak tűnik, látva mit hozhatunk ki belőle ha SSD-re váltunk. A különbség főleg akkor szembeötlő, ha néhány napos SSD használat után visszatesszük a HDD-t.


Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)

Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)

Kingston SSD Now V+ 200 vs HDD - betöltési idők


Számok nyelvére fordítva, a boot időt még ebben a régi Dell notebookban is sikerült kevesebb, mint a harmadára leszorítani; 2p:14mp-ről, 41mp-re. Abban az másfél percben, amíg a HDD-nél még mindig a boot folyamatra vártunk, az SSD-vel már vígan lehetett netezni, MSN-ezni, dolgozni. Aki egy nap egyszer kapcsolja be a gépét, az évente 9 órát takarít meg.


Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)

Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)


Az alkalmazások indítása is sokat gyorsult, a CS Source indítása és egy pálya beöltése HDD-ről 1p:49mp-ig tartott, míg ugyanez SSD-vel csak 47mp-et vett igénybe. Ugyanez igaz amúgy az összes programra és állományra, legyen szó böngészőről, videóról, zenéről, szövegszerkesztőről, vagy bármi másról.


Kingston SSD Now V+ 200 90GB - notebookban teszteltük (a kép nagyítható)


Mindent összegezve a Kingston SSD Now V+ 200 90GB nagyon meggyőző volt, olyannyira, hogy simán kijár neki egy vásárlási ajánlat. Nagyjából 37.000 Ft beruházással szinte új notebookra tehetünk szert, ráadásul Upgrade Kit beszerzésével még a rendszert sem kell újra telepítenünk.


A videóban szereplő Kingston SSD Now V+ 200 90GB meghajtót a Kingston biztosította tesztünkhöz. Köszönjük!
Címkék:  Kingston, SSD, V+, notebook, laptop, flash, tároló, HDD


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva