Arctic MC001-BD - multimédia PC (videós teszt)


Szerző: certamen | Dátum: 2012-02-09 12:52:45 | Rovat: Multimédia


..a hivatalos nevén Arctic Entertainment Center, egyszerűbben csak Arctic MC001 első ránézésre egy normál HTPC, azonban a vékony burkolat alatt szokatlan hardver lapul. A gyártó nem titkolt célja, hogy egyből a felső kategóriát célozza gépével, Atom D525 CPU-t és Radeon HD 5430 VGA-t bevetve..Nagyon jól felszerelt és erős az MC001-BD, de nem a mi zsebünkre szabták:


Az Arctic számtalan irányba terjeszkedik, erről és a cég átalakításáról egy korábbi cikkben már elég részletesen beszámoltunk. Az újdonságok között távirányítós játékok, akkumulátorok, audio eszközök és multimédiás termékek is feltűntek, és nem maradt ki a szórásból a HTPC szegmens sem. Az Arctic amúgy érdekes stratégiát választott, nem a Zotac,vagy az ASRock olcsóbb gépeivel kíván versenyezni, hanem egyből a felső kategóriát célozzák meg. Ennek jegyében az Arctic MC001 sorozat mindegyik tagja igen jól felszerelt, mondhatnánk talán kicsit túl is lőttek a célon.


A nálunk járt tesztmodell a standard alkatrészeken felül (ezekről később), Blu-ray olvasóval, 7200 RPM-es merevlemezzel és egy külön megvásárolható K481 vezeték nélküli billentyűzettel érkezett. Mi tagadás, tényleg ütős a masina, viszont a közel 165.000 Ft-os ár ismeretében teljesen jogos, ha sokat is várunk.


Arctic MC001 HTPC - kis méretű multimédia PC, Radeon VGA-val (ismertető és teszt)


Jó volt. Összegezve ennyit lehetne mondani az MC001DB-ről, az viszont már más kérdés, hogy kiadnánk-e érte ennyi pénzt. Valószínűleg a válasz nem, elvégre idehaza a Blu-ray olvasó (no meg a hozzá tartozó eredeti filmek) akkora luxust jelentenek, amire bizony kicsi az igény. Nyilván vannak olyanok, akiknek még ez sem megfizethetetlen, viszont a többségnek sokkal jobb alternatíva az MC001 széria többi tagja. A kisebb modellekben ugyanis nincs Blu-ray (helyette DVD író van), sőt a barebone verzió (HDD és RAM nélkül kapható) szabadon konfigurálható, így sokkal olcsóbb.Arctic MC001-BD HTPC - képes ismertető:


Az Arctic MC001 HTPC sorozat minden tagja ugyanazokra a hardveres alapokra épül: Intel Atom D525 (Dual Core 1.8GHz) CPU, ATI Mobility Radeon HD 5430 512MB VGA, Intel NM10 lapkakészlet, maximum 4GB DDR3 1333MHz RAM, 2,5” tároló (lehet HDD és SSD is), optikai meghajtó (DVD, vagy Blu-ray), Windows 7 Home Premium 32-bit operációs rendszer.


Arctic MC001-BD - HTPC egy kicsit másként (a kép nagyítható)


A leírtakon kívül számos extra is felsorakozik az MC001-ben, ilyen többek között az USB 3.0, a CyberLink PowerDVD 10 szoftver, a Gigabites LAN, a Wireless IEEE 802.11 b/g/n WiFi, és az optikai hang kivezetés. Tavalyi ígérete szint az Arctic egy további plusz szolgáltatáson is dolgozik: elvileg okostelefonról is vezérlehető lesz az MC001 (jelenleg csak az iPhone verzió működik, de dolgoznak az Android-os szoftveren is).


Csatlakozókból a gép elején két darab USB 3.0, kártyaolvasó és Jack Audio található. Hátul 5db USB 2.0, Ethernet (10/100/1000), HDMI, D-Sub, hang (5.1 analóg és optikai), valamint a WiFi antennája figyelhető meg. Itt kapott helyet a tápegység csatlakozója is. A tápegységet 60W-ra méretezte az Arctic, tehát az MC001 fogyasztása minden esetben a jelzett érték alatt mocorog.


Arctic MC001-BD - HTPC egy kicsit másként (a kép nagyítható)

Arctic MC001-BD - HTPC egy kicsit másként (a kép nagyítható)

Sapphire Pure Black X79N alaplap


A gép mérete nagyon barátságos, szinte bárhol elfér: 143 L x 40 W x 266 H mm (állvánnyal együtt 161 x 65 x 275 mm-es). A képeken és a videón is jól látszik, hogy kinézete és mérete alapján is könnyű helyet találni neki, ha megy a bútor színéhez, akkor bártan hagyhatjuk szem előtt, ha meg nem, akkor kényelmesen elfér a TV mögött.


Használat szempontjából egy rossz szavunk sem lehetett, az internetezés, a filmnézés és a külső tárolók kezelése is flottul, gyorsan ment. A beépített WiFi vevővel sem akadt semmilyen problémánk, tehát a hálózati hozzáférés is korrekt.


Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)

Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)

Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)


Az Arctic MC001 HTPC mellé kaptunk a Bluechip-től egy K481 jelű - szintén Arctic - vezeték nélküli billentyűzet Multi-Touch pad eszközt is. Ez főleg akkor lehet praktikus, ha valóban HTPC-nek használjuk a gépet, de a filmnézés mellett szeretnénk vele netezni is.


A teljes méretű klaviatúra segítségével egyszerű a gépelés, míg a touchpad helyettesítve az egeret rögtön helyet spórol nekünk. (Elég ha csak a K481 van kéznél, távirányítóra és külön egérre nem lesz szükség.)


Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)

Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)

Arctic MC001-BD (a kép nagyítható)


Minden összevetve tetszett az MC001, sőt a két éves gyártói garancia csak tovább emeli a termék fényét. Mindazonáltal nem lehet elmenni a magas vételár mellett, ezért az MC001-BD variánst csak azoknak javasoljuk, akik képesek kihasználni a Blu-ray adta lehetőségeket. Mindenki más jobban jár, ha DVD-s, vagy Barebone verziót választ, 165.000 Ft helyett sok-sok tízezettel olcsóbban. A Barebone változat például már 80.000 Ft környékén beszerezhető, amibe csak RAM és HDD kell, így bőven 100.000 alatt maradhatunk.


A tesztben bemutatott Arctic MC001-BD számítógépet, valamint a K481 billentyűzetet a Bluechip-től kaptuk. Köszönjük!
Címkék:  Arctic, MC001, multimédia, HTPC, (videós teszt)


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva