Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-10-27 19:10:31 | Rovat: Hardver


..titkosított pendriveokra főleg a vállalatoknál lehet szükség, nekik készül a Kingston DT4000, DT5000 és DT6000 sorozata. Viszont nem csak a munkahelyen, hanem otthon is ki vagyunk téve az adatvesztés rémének. Cikkünkben a Kingston biztonságos USB-meghajtóival és a házi adatmentéssel is foglalkozunk..Adatbiztonság pendrive-on SSD-n, otthon és a munkahelyen:


Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a különböző biztonsággal kapcsolatos kérdésekről, azonban a témát leginkább hálózati oldalról közelítik meg. Pedig az internet és a helyi hálózat mellett számos más módja is van az adatvesztésnek, illetve az állományok eltulajdonításának. Ez a más mód lehet például egy elveszett USB-meghajtó, egy régi HDD, vagy egy karcos DVD lemez, hogy csak néhány példát említsek.


Jól látszik tehát, hogy az adatok megfelelő és biztonságos tárolásához nem elég csak a megfelelő vírusirtót, jól beállított szervert és a szigorú házirendet használni. Gondolni kell a lokális problémákra is, mint a titkosított pendrive, valamint SSD (pl KC100). Vállalati környezetben ez létkérdés, de egyszerű otthoni felhasználóként is gondoljunk a biztonságra.


Securing Your Data With Encrypted USB Solutions - Kingston Technology (Pasi Siukonen) - ITBN 2011


Az angolul kevésbé értőknek is egyértelmű lehetett a videó közepén vetített dia. Ebből az derült ki, hogy egy alig 65 font értékű videokártyával is pillanatok alatt feltörhető szinte bármilyen jelszó. A nyolc számból álló kombináció Brute Force eljárással lényegében azonnal megsemmisíthető, de még a nyolc karakterből álló kis-nagy betű és szám összeállítás sem áll ellen 3 napnál tovább.


Ezen a példán keresztül is érhető, hogy vállalati szinten miért is olyan népszerűek a Kingston biztonságos pendrivejai, hiszen elvesztés esetén dupla védelmet kapunk. Egyfelől a hardveres kódolás garantálja, hogy nehéz legyen hozzáférni adatainkhoz, másfelől előre beállíthatjuk, hány hibás jelszó beírás után törlődjön a tároló.


Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése (a kép nagyítható)

Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése (a kép nagyítható)


Persze amelyik cég a biztonsággal foglalkozik, az egy perc pihenőt sem tarthat, hiszen az új technológiák, folyamatos fejlesztést igényelnek. A Kingston is lépést tart a világgal, így legújabb DataTraveler 6000 szériájuk már FIPS Level 3 tanúsítvánnyal is rendelkezik. A Secured by Spyrus eljárással és a 256 bites AES hardveralapú titkosítással, valamint XTS blokkonkénti titkosítási mód használatával felvértezett adathordozóról semmilyen adat nem kerülhet illetéktelen kezekbe.


„Amíg a nagyvállalatoknak és a kormányzati szerveknek hozzáférést kell biztosítaniuk az érzékeny és bizalmas adatokhoz a távoli és mobil eléréssel dolgozó alkalmazottak számára, a biztonsági házirendek létrehozása és az adatvesztést megelőző USB termékek éppolyan fontosak, mint a szervezetek hálózati biztonsága” - mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. „A nem biztonságos USB-meghajtók használatával a szervezetek sebezhetővé válnak az adatvesztéssel és az adatszivárgással szemben, ami súlyosan ronthatja hitelüket az alkalmazottaik, az ügyfeleik és a partnereik szemében egyaránt. A DT6000 a piacon elérhető, legbiztonságosabb USB-kulcs, amely a legszigorúbb vállalati és kormányzati követelményeknek is megfelel” - tette hozzá Kaszál Norbert.


Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése

Kingston DataTraveler 6000


A DT6000-en felül a Kingston további USB kulcs szériákkal is a vásárlók rendelkezésére áll és őrzi a bizalmas file-okat:


DataTraveler 4000 - Managed (DT4000-M): A lehető legmagasabb, 5-ből 5 pontos minősítést kapott az SC Magazine Hordozható biztonságos eszközök csoportos tesztjén (2011 júniusában). A nagy értékű vállalati telepítésekkel való használatra tervezett DT4000-Managed FIPS 140-2 Level 2 tanúsítványt kínál, és központilag felügyelhető, kiváló ár-érték arányú termék. A Kingston Technology a BlockMasterrel együttműködve alkotta meg a SafeConsole for Kingston technológiát, amely a meghajtó teljes körű felügyeletét biztosítja.


DataTraveler 4000: Ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik, mint a DT4000-M, viszont ez az eszköz nem felügyelt.


DataTraveler Vault Privacy - Managed (DTVP-M): A 256 bites AES titkosításnak és a szervezet igényeinek megfelelően maximálisan testre szabható SafeConsole for Kingston központi felügyeleti rendszernek köszönhetően optimális választás, bizalmas nagyvállalati környezet esetén.


DataTraveler Vault Privacy (DTVP): Ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik, mint a DTVP-M, viszont az eszköz nem felügyelt.
A vállalati környezeten kívül nyilván otthon sem árt néha adatmentést végezni. Ugyan már minek? Ki törné fel épp az én gépem ,meg egyébként is, semmi pótolhatatlan nincs a PC-n - gondolhatná magában az ember. Aztán ha kicsit jobban végiggondoljuk a dolgot hamar rájövünk, még akkor is van mit veszítenünk, ha a számítógép nincs internetre csatlakoztatva. Ha elromlik a háttértár, ha elhagyjuk a flash tárolót, ha rálépünk a DVD lemezre, vagy ha ne adj isten betörnek és elviszik a teljes gépet, akkor érezzük csak meg igazán mit vesztettünk. A pótolhatatlan családi képek, az egyetemi tanulmányokhoz elengedhetetlen munkák, jegyzetek, dolgozatok, mind ott csücsülnek a háttértárolón, nem is beszélve a jelszavainkról, játékállásainkról és a lokális levelezőről.


Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése (a kép nagyítható)

Kingston - biztonságos pendriveok és az adatvédelem kérdése (a kép nagyítható)


Számtalan ismerősöm mesélte már el negatív élményét egy-egy rendszer újratelepítés után, hogy mit és hogyan felejtett a C meghajtón, de mi van akkor, ha az egész HDD bedöglik? Gondolom a többségnek nincs felesleges pár százezer forintja arra, hogy visszaállíttassa a motyókat, ezért érdemes picit előre gondolkodni. A fontos, megismételhetetlen állományokat praktikus a géptől függetlenül tárolni, például külső winchesteren, vagy alkalmasint DVD-n. Biztosan időigényesnek hangzik, meg talán macerás is, de sokkal jobb még ma adatot menteni, mint holnap azon siránkozni, hogy elveszett öt év teljes anyaga.


Az online, hálózati és internetes adatbiztonság mellett tehát tartsuk szem előtt a helyben tárolt állományok védelmét is. Egy vállalatnál ez kötelező, nálunk otthon pedig ésszerű előrelátás.
Címkék:  Kingston, pendirve, biztonság, flash, tároló, háttértár, adat, mentés


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva