Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész)


Szerző: certamen | Dátum: 2011-10-27 18:16:32 | Rovat: Multimédia


..az előző részben elég alaposan körbejártuk az Xtreamer Ultra HTPC hardverét, kiegészítőit (távirányító, billentyű-egér), tehát rátérhetünk a multimédiás képességekre. Videónkból kiderül, hogy az Ultra valóban Full HD képes, sőt a 8GB-os pendrive-on lévő XBMC mindenféle 1080p tartalommal elbír..Pendrive-ról fut az XBMC, ennek ellenére zökkenőmentes a Full HD élmény:


Az Xtreamer Ultra HTPC-vel foglalkozó tesztünk előző részében megmutattuk magát a gépet, a rajra lévő csatlakozókkal, hardver környezettel és kiegészítőkkel együtt. (Emlékeztetőül csak nagyon felületesen: Atom D525 + ION2, HDMI, DVI, 6db USB, 8GB pendrive, távirányító, egér-billentyű hibrid.) Az optimálisan eltalált vas, illetve a bőséges körítés elsőre nagyon tetszett, most viszont itt az ideje, hogy megnézzük mire jó mindez a gyakorlatban. A videóban főleg az XBMC-vel történő mozizásra voltunk kíváncsiak, de a kicsit lejjebb található írott részben szó lesz az Ultra OS-ről és a mellékelt ketyerék használhatóságáról is.


Xtreamer Ultra HTPC - 2. rész (XBMC, HD filmek: 720p, 1080p lejátszás)


Feltételezem, a képsorok után senkiben sem maradt kétség arra nézve, hogy az Xtreamer Ultra képes-e 1080p-t lejátszani, sőt még az olyan borzalmakkal is elboldogul mint a killa sample. Az XBMC látványra és sebességre is jól vizsgázott, és még boot idő sem volt kirívóan hosszú (annak ellenére, hogy pendrive-ról futattuk a média lejátszót).Xtreamer Ultra HTPC és az XBMC használat közben:


A beszámoló első részében mindent annyira rendben találtunk, hogy már-már gyanússá vált, itt valami csapda lesz. Csapda nem volt, sőt, a gyakorlati használt bebizonyította, hogy az Xtreamer, mint gyártó relatíve ismeretlen neve ellenére képes kifogástalan szerkentyűket alkotni. Az Ultra legalábbis párját ritkítja: komplett PC és média lejátszó egyben, érdemi kompromisszum nélkül.


Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

Xtreamer Ultra HTPC


Igen, érdemi kompromisszum nélkül, ugyanis Xtreamer Ultra vásárlásakor egy dologra azért figyelnünk kell: nincs HDD a gépben. Ezt a gyártó egy 8GB-os pendrive-val, illetve az arra telepített XBMC, Boxee és Ultra OS szoftverekkel hidalja át, viszont a filmeket mégis tárolnunk kell valahol. Mi a teszt idejére egy Silicon Power S20 USB 3.0 750GB külső merevlemezt vetettünk be, ami több szempontból is jó választásnak bizonyult. Egyfelől az USB 3.0 révén gyorsan lehetett rátölteni a teszt állományokat, másfelől használat közben azonnal kiderült, az Xtreamer Ultra minden további nélkül kezeli az USB 3.0 külső egységeket. (Természetesen az Xtreamer-be fixen is beépíthetünk 2,5"-os SATA HDD-t, vagy SSD-t.)


A gépet és a tárolót már ismerjük, nézzük az operációs rendszert. Az Ultra OS, kinézetre egész tetszetős és egy Windows7-hez szokott user is gyorsan megbarátkozik vele. Megvan benne minden, ami az internetezéshez, képnézegetéshez és munkához kell, ráadásul nagyon jól érzi magát - a nem túl acélos - Atom D525 társaságában (ugyanez a Win7-ről már minden esetben mondható el.) Túl sok időt azért nem bíbelődtünk az Ultra OS megismerésével, hiszen nem a gép általános képességei érdekeltek, hanem a média lejátszás. Erre a feladatara viszont két alternatívát is ad az Xtreamer Ultra: Boxee és XBMC.


Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

XMBC - képek, zene és időjárás


Személy szerint XBMC-vel még nem találkoztunk, ezért a sokkal ismertebb Boxee ellenében inkább ennek szenteltük a figyelmet. Az XBMC első ránézésre pont úgy néz ki, mint egy standard média HD média lejátszó felülete, vagyis nagy könnyen értelmezhető ikonok és feliratok jellemzik. Nyilván mélyebbre ásva hamar rájövünk, a mozis és képnézegetős opcióknál sokkal több van benne (például cserélhető skin-en, testre szabható menü, hálózat, stb.).


Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)

XBMC - skin-ek egész armadája vár minket


Akár több van az XBMC-ben, akár nem, a HD filmnézés a lényeg - ha az megy, akkor minden más is fog. Nos, kísérleteztünk divx, mkv és mov formátumokkal, 480, 720p és 1080p tartalmakkal, illetve kipróbáltuk a legendás killa sample videót is: az Xtreamer Ultra és az XBMC párosa mindent kihívást sikerrel abszolvált. Jól vizsgázott a távirányító és a billentyű-egér hibrid is, előbbi puha (és minden igényt kielégítően sok) gombjaival, utóbbi precíz tapipadjával és Youtube-ozáskor hasznos teljes kiosztásával nyerte el szimpátiánkat.


Az Xtreamer Ultra HTPC ára 84.000 Ft körül alakul, ami nem kevés, de mindenképpen versenyképes. Ha azt vesszük, magában a távirányító megér vagy 5-8.000 pénzt, nem is beszélve a szintén 5-10.000 Ft-os billentyűzetről és a 3.000 Ft-os pendriveról. Mit kínál ebben a kategóriában a konkurencia? Az ASRock például hasonló összegért ad Ion3D 152-es masinát (Atom D525, 2GB RAM, távirányító, billentyűzet nélkül), míg a fapados Zotac Zbox ID41 jóval olcsóbb; 57.000 Ft -ot kóstál (RAM, távirányító, billentyű és operációs rendszer nélkül). A Shuttle XS35GT ára 68.000 Ft, azonban barebone révén itt sem jár RAM, HDD és távirányító.


Mindent összevetve a Xtreamer Ultra megéri az árát, persze csak akkor ha kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. Aki szeretne egy csendes, kicsi és kompakt masinát internetezésre, némi munkára, képnézegetésre és mozizásra, annak nagyon ajánlott! Ezzel szemben aki „csak” 1080p filmekhez keres média lejátszót, annak jobb választás egy A.C. Ryan Playon HD Mini2, vagy egy ASUS O!play Mini Plus.


Xtreamer Ultra HTPC - jól felszerelt Full HD masina (2. rész) (a kép nagyítható)


A videós tesztben bemutatott Xtreamer Ultra HTPC-t a Compmarket biztosította. Köszönjük!
Címkék:  Xtreamer, 1080p, videó, mozi, film, távirányító, XBMC, média lejátszó


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva