Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (elemzés)


Szerző: Kov | Dátum: 2011-08-18 20:55:46 | Rovat: Hardver


..áttekintő cikkünkben körülnézünk az SSD piacon, megvizsgáljuk a nyáron összegyűlt kínálatot, rápillantunk a hazai felhozatalra, valamint érintőlegesen megmutatjuk az SSD és HDD közötti alapvető különbségeket és picit fejtegetjük azt is, vajon miért annyira drága egy SSD meghajtó..Némi gyártástechnológiai fejtegetés, újdonságok összegzése és a hazai kínálat szemrevétele all-in-one:


Az utóbbi időkben sokkal elérhetőbbé váltak az SSD-k (Solid State Drive - memória alapú adattárolók), de sokan még mindig nincsenek megelégedve a helyzettel, túl drágának és megbízhatatlannak tartják. A tisztánlátás végett érdemes néhány tényt figyelembe venni, mielőtt bármilyen ténymegállapítást vagy kijelentést tennénk. Az SSD helyzet tisztázása után megnézzük a nyáron bejelentett legújabb SSD egységeket, majd a cikk végén boncolgatjuk kicsit a hazai piacot is, árban, méretben és sebességben egyaránt.SSD - gyors, kicsi és nagyon drága - na de vajon miért?


Először is az SSD-t arra kell használni, amire való: gyors rendszerlemez, mely az operációs rendszert és a gyakran használt programokat tartalmazza (legalább is az átlagfelhasználók szemszögéből). Nagyméretű adatok tárolására (kulcsszó: tárolás) továbbra is a jó öreg tányéros merevlemez a nyerő egészen nevetséges gigabájtonkénti árával, ezen a téren az SSD-nek (egyelőre) esélye sincs. Ez logikus is, mert zenék vagy filmek tárolása, lejátszása nem kifejezetten sebesség igényes feladat, tökéletesen kiszolgálja egy cammogós HDD, még akkor is, ha csak 5400-et forog percenként. Persze a melegedés, fogyasztás és zajszint tényezőket bele lehet keverni az egyenletbe, de amíg nagyságrendekkel drágább a memória alapú tárterület, addig ennek aligha lenne értelme.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


A vételár-megbízhatóság kérdéskör meglepő módon szorosan összekapcsolódik, ennek megértéséhez először is vizsgáljuk meg egy SSD meghajtó legyártásának költségeit. Egy átlagos SSD-t forgalmazó cég nagy valószínűséggel sem NAND chipek, sem vezérlők fejlesztésével, gyártásával nem foglalkozik, ezeket neki is meg kell vásárolnia. Vegyünk egy átlagos 120 GB-os SandForce SF-2281 vezérlős egységet. Egy 64 Gb-es (= 8GB!), 25 nm-es NAND mag vételára olyan 10-20 dollár körül mozog, ha a legjobb esetet vesszük alapul, akkor is 160 dollár csak a megfelelő mennyiségű (16 db) memória. A vezérlő további 25 dollár, vagyis máris 185 dollárnál tartunk, pedig a nyomtatott áramkör a többi komponenssel, a burkolat, a csomagolás és egyéb költségekkel még nem is számoltunk.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


Legyen mondjuk további 45 dollár, mire a működőképes, csomagolt eszköz eladható állapotba kerül és máris 230 dollárnál járunk. Tekintve, hogy egy a fent vázolt tulajdonságokkal rendelkező SSD már 250 dollár környékén beszerezhető, látszik, hogy szinte nevetséges a haszon rajta, nem a nagy gonosz gyártók mesterségesen feltornázott áraival van a gond, egyszerűen ez a technológia ilyen költséges. Persze ezek csak nagyon körülbelüli árak, de ha kétszer ekkora haszonnal számolunk, az se valami nagy falat.


Most gondolhatnánk, hogy akkor biztosan a NAND flash modulok túlárazása lappang a háttérben, ezért vegyünk például egy olyan óriást, aki egy SSD-hez szükséges összes komponenst maga gyártja le (pl. Intel, Samsung). Most nem akarom itt fárasztani a népet, hogy melyik mag pontosan hány négyzetmilliméter, csak arányaiban fussunk át az adatokon. A 25 nm-es NAND chipeket ugyan olyan 300 mm-es wafer-ekből vagdossák ki, mint a modern processzorokat. Viszonyítás gyanánt 120 GB-nyi NAND 12-szer több területet igényel, mint egy négy magos Sandy Bridge CPU, érezhető, hogy ott azért csak jobb haszonkulccsal lehet kalkulálni. Egy wafer legyártása legyen mondjuk 3000 dollár, ekkora területből olyan 24-25 darab 120 GB-os meghajtóhoz szükséges memória modul szabdalható ki, vagyis a nyers magok, még ha házon belül is készülnek, akkor is 120 dollárt tesznek ki a 230 dolláros összköltségből.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


És itt van a kutya elásva, ilyen alacsony haszon mellett természetesen a validáció sem olyan alapos, mint amilyen lehetne, egyszerűen nem fér bele a büdzsébe, így aztán például egy apró firmware hiba sok bosszúságot okozhat gyártónak és végfelhasználónak egyaránt. Azért a helyzet nem ilyen tragikus, az SSD-k megbízhatósága folyamatosan javul, pár éven belül szinte bizonyos, hogy ugyan olyan stabilak lesznek, mint napjaink merevlemezei, de érdemes a fenti fejtegetést észben tartani mind vásárlás, mind véleménynyilvánítás előtt.


Azok kedvéért, akik kevésbé járatosak az SSD-k világában, egy nagyon egyszerű és jól érthető összevetés egy SSD és egy HDD között. A gyakorlati életet nézve, az SSD ugye gyorsabb és drágább, a HDD lassabb és olcsóbb. Na de mi, mennyivel, melyiknél, hogyan, miben. Vegyük példaként az általam használt, abszolút modernnek már aligha nevezhető Kingston SSD Now V+ tárolót és a vele egy rendszerben szolgáló WD 1TB 5400 RPM merevlemezt. Előbbi tartalmazza a rendszert, valamint a munkához elengedhetetlen programokat, míg utóbbin laknak a mentések, korábbi kép és archivált videó anyagok. Fajlagos áruk horror eltérés mutat, a Kingston SSD GB-onként 445 Ft-ba kerül (128GB >> 57.000 Ft), a WD Caviar Green merevlemez ezzel szemben 13 Ft/GB áron kapható (1TB >> 13000 Ft.) Az árkülönbség bő 30x-os, joggal várhatom, hogy az SSD - még ha egy régebbi széria is - sebességben porig alázza a HDD-t.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

HDD vs SSD - CrystalDiskMark


Ahogy a fenti képeken jól kirajzolódik, még egy előző szériás SSD is képes állva hagyni tányéros munkatársát. Igaz, szekvenciális sebességben (pl.: nagyobb állományok mozgatása) „csak”, 2x-3x gyorsabb az SSD, viszont apró file-ok babrálásakor (pl.: rendszer betöltés, programok futtatása) már 15-70x-es az eltérés. (Nagyon jó példa az F1 2010 verseny betöltési ideje, ami HDD-ről akár 40-60mp is lehet, míg SSD-ről ugyanez csak 3-8mp-et vesz igénybe.) Gondoljunk csak bele, hogy ennek fényében egy modern SandForce SF-2281 vezérlővel szerelt egység mire lehet képes. (Ilyen összevetésben nem lennék a HDD helyében.)SSD nyári felhozatal - újdonságokban nincs hiány:


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


Az elméleti bemelegítés után nézzünk kicsit körbe, hogy így a nyár vége felé mi a helyzet SSD fronton! Az OEM piac legfrissebb eseménye, hogy a Samsung bejelentette legújabb egységét, a SATA 6.0-ás PM830-at. Az előd, a PM810 is sikeresnek mondható sorozat, idehaza a „bolti dobozos verziója”, a Samsung 470-es széria is pozitív visszhangot kapott. Ugyan sebessége még mindig valamivel a vetélytársak mögött volt, de megbízhatósága miatt mégis sok gyártó inkább mellette tette le a voksát. Például a 2011-es MacBook Air két SSD opciója is a PM810 egyedi verzióit tartalmazza. Az utód két lényeges tulajdonsága fejlődött: megkapta a 6 Gbps-os SATA csatlakozót és a 2x nm-es Toggle NAND modulokat is támogatja a vezérlő, előbbi a sebesség, utóbbi hosszútávon a gyártási költségek alacsonyan tartása szempontjából fontos.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


A fejlődés főleg a szekvenciális írás (350 MB/s) és olvasás (500 MB/s) maximális sebességében érhető tetten, kellemes értékek, már amennyiben fedik a valóságot. A kontroller továbbra is saját fejlesztésű, csakúgy, mint a firmware, legújabb verzióját a SandForce vezérlős és az Intel 320-as meghajtókhoz hasonlóan AES-256 titkosítással is felvértezték. Szállítása a közeljövőben esedékes, a hírek szerint 128, 256 és 512 GB-os variánssal kezd a PM830.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


A TDK is az OEM szegmensben próbál helyezkedni, GBDriver RS3 sorozatát főleg tábla PC-kbe, vékony kliensekbe és beágyazott rendszerekbe szánja. Elsősorban nem a tempón van a hangsúly, hanem inkább azon, hogy kedvező árú alternatívát kínáljanak a 2.5 hüvelykes merevlemezekkel szemben, ilyen környezetben az alacsony fogyasztás, zajszint, melegedés és a mozgó alkatrészek hiánya fontos szempontok. Csak 3 Gb-es SATA csatlakozót kapott, de tekintve, hogy az SLC chipes 8, 16, 32 és 64 GB-os egyedek 160/60 MB/s-os olvasási/írási sebességet, az MLC-s szekció (16GB, 32GB, 64GB, 128GB) pedig 160/25 MB/s sebességet tol, bőven elégséges lesz ez is. Valamikor szeptember vége felé rajtolnak.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


A Team Group legújabb termékeivel, az Xtreem S2 és S3 meghajtókkal elsősorban a teljesítményorientált otthoni számítógépek piacából szeretne kihasítani egy darabot. Az Xtreem S2 egy tisztességes, SandForce SF-2281-gyel szerelt, SATA 6.0-ás SSD, mely specifikációjában 1.5 millió órás MTBF, TRIM támogatás és 4k-s random írás esetén 50,000 IOPS (Input/Output Operations Per Second) szerepel. 3 év garancia kíséretében 3 modell érkezik: 60GB (550/480 MB/s), 120GB (550/500 MB/s) és 240GB (550/520 MB/s).


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


A legtöbben már az S2-vel is boldogok lennének, de ha valami jobbra vágyunk, (legalább is IOPS terén), akkor érdemes szemügyre venni a cég másig SandForce alapú sorozatát, az Xtreem S3-at. A 60 GB modell adatai centire megegyeznek az S2-ben látott variánséval (érdekes, akkor itt valaki hazudik…), a 120 és 240 GB-os modell IOPS sebessége rendre 80,000 és 90,000 (olvasás/írás sebessége itt is ugyanaz, mint S2-beli fivéreiknek), valamint egy 480 GB-os egységet is megemlítenek, ami valószínűleg a 240 GB-os modell tempójához nagyon hasonlót produkál majd. Sajnos a Team Group vételárat sem az Xtreem S2, sem az S3 esetében nem közölt.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


Érdemes megemlíteni, hogy a vállalti környezetbe is szép lassan beszivárognak az SSD-k, bizonyos feladatkörökben magas IOPS képességük mondhatni minden pénzt megér. Ezt bizonyítja, hogy a Hitachi megbízható merevlemezei és SLC chipekkel szerelt SSD-i mellett már MLC alapú meghajtókat is kínál a napokban debütált SSD400M személyében. A 25 nm-es Intel MLC NAND flash memóriákat és SAS (Serial Attached SCSI) 6.0 interfészt felvonultató 200 és 400 GB-os modellek a gyártó állítása szerint kiváló ár/teljesítmény aránnyal bírnak majd, a fejlesztésnél pedig komolyan figyelembe vették a felhasználói visszajelzéseket, igényeket. Sebesség szempontjából 495/385 MB/s szerepel a közleményben, de ami még ennél is fontosabb, az a 2 millió órás MTBF és az 5 év garancia. Vételárról és pontos megjelenési dátumról jelen esetben sem esett szó.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


Végül, de nem utolsó sorban az SSD-k csúcskategóriája, a PCIe csatolós meghajtók tábora is új tagokkal bővült, köszöntsük hát az OCZ Z-Drive R4 C és R szériáját! Az R4-es félmagas (4 x SandForge chip) és teljes méretű (8 x SandForge chip) kártya formájában kerül majd forgalomba, PCI-Express x8 interfészre ültetve. A nyers technikai adatok: TRIM/SCSI Unmap támogatás, 2 millió órás MTBF, 128 és 256-bites AES titkosítás, MLC chipek, akár 500,000 IOPS (random 4k-s írás 410,000 IOPS-ban tetőzik).


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


Az egy OCZ SuperScale Storage Controller és a SandForce vezérlők a Virtualized Controller Architecture (VCA) 2.0 szerint rendeződnek, mely lehetővé teszi az akár 2,800 MB/s-os szédítő sebességet is. A C szériához képest az R annyi pluszt rejt, hogy áram kimaradások elleni védelemmel is felvértezték (DataWrite Assurance Technology). A félmagas kivitelből 300GB, 600GB és 1.2 TB-os, a teljes méretű kártyából pedig 800GB, 1.6TB és 3.2TB-os konfigurációk érkezése várható.SSD haza körkép - ki, mit és mennyiért kínál (modellek, árak, méretek):


Technikai elemzés, valamint az új versenyzők bemutatása után nézzük, mi a helyzet idehaza. Annak ellenére, hogy Magyarország nem tartozik a gazdag nemzetek közé, SSD-ből meglepően nagy választékkal találkozhatunk. Ez főleg annak köszönhető, hogy a nevesebb SSD szállítók mind jelen vannak termékeikkel, így az Intel, a Samsung, az OCZ, a Corsair, a Kingston és a Silicon Power egyaránt kínál falsh alapú tárolókat. Méretben, sebességben és árban is hatalmas a választék, olykor nehéz is jól választani.


Egyszerűbb dolgunk van, ha kisebb, 30-50GB közötti SSD-re vágyunk, itt ugyanis a gyártók többsége csak 1-1 modellt kínál. A Silicon Power E20 32GB méretben 15.790 Ft, 40GB-os V20 testvére 22.190Ft, ezen kívül opcióként felmerül az OCZ AgilityII 50GB és az Intel 320 40GB is, 30.990 és 22.800 Ft-os áron. Képességeik és ebből hozott ár/érték mutatójuk alapján a Slicon Power V20 SSD-je a nyerő, 275/285MB/s tempóval és elfogadható mérettel.


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter?


Egy lépcsővel feljebb, a 60-128GB kategóriában klasszisokkal több az induló. Belépő szinten a Silicon Power E20 64GB vár minket, a Kingston V-Series 64GB-tal karöltve, 24.000 Ft környékén. Azonos méretben, de picit nagyobb tempóval 30-32.000 Ft-ba kerülnek az OCZ Vertex 2, a Samsung V470 és a Corsair Force F60 egységei. Abszolút nyertes nincs, szimpátia alapján lehet választani, hiszen a specifikációk nagyon hasonlók.


120-128GB-os termékek körében ugyanez a helyzet, 42-52.000 Ft között találunk SSD-ket. Az ár többnyire jól tükrözi a sebességet, bár a Silicon Power V20 128GB tempójához mérten meglepően „olcsó”. További érdekesség, hogy 128GB SSD-ért nem kell dupla árat fizetni, ráadásul egy Win7 + néhány program (játék, munka) is kényelmesebben elfér, mint a 64GB-os változatokon.


Pénz nemszámít vásárlóknak további opciót jelentenek az OCZ Agility 3, Vertex 3, Vertex 3 MAX IOPS, Corsair Force 3, valamint a Samsung és Kingston 256-512GB-os SSD meghajtói. Ha a nagy sebességet preferáljuk, akkor mindenképpen OCZ Vertex 3 és Corsair Force 3-ra érdemes gyűjteni, 240GB méretben előbbi 127.000, utóbbi 106.500 Ft-ot kóstál. Lehetünk persze a tempó és méret együttes megszállottjai, ilyenkor viszont 250.000 Ft alatt ne is próbálkozzunk. Ésszerű kompromisszumot jelenthet ár/érték/méret arányban egy OCZ Agility 3 120GB (64.790 Ft), vagy egy Corsair Force 3 120GB (46.250 Ft).


Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)

Augusztusi SSD kitekintő: mi merre hány méter? (a kép nagyítható)


Nyilván az SSD mellé minden esetben érdemes valamilyen HDD-t is beiktatni (legalábbis asztali PC-ben), hiszen a ritkán használt, vagy túl sok helyet foglaló állományok tárolása így gazdaságosabb. Igaz, pénzben ez további kiadást jelent, viszont az SSD árához képest egy 2TB-os merevlemez 18.000-es vételára már nem tűnik olyan soknak.HDD és SSD árak - 32GB-tól 2TB-ig - mindenféle sebességgel:


Corsair Force 3 120GB (SATA 3, 550/510 MB/s, 85000 IOPS) >> 45.330 Ft


Corsair Force 60GB (SATA 2, 285/275 MB/s, 50000 IOPS) >> 32.790 FtOCZ Agility 3 120GB (SATA 3, 525/500 MB/s, 85000 IOPS) >> 64.790 Ft


OCZ Vertex 3 240GB (SATA 3, 550/520 MB/s, 85000 IOPS) >> 122.260 Ft


OCZ Vertex 3 MAX IOPS 240GB (SATA 3, 525/500 MB/s, 85000 IOPS) >> 135.720 Ft


OCZ Vertex 2 60GB (SATA 2, 285/275 MB/s, 50000 IOPS) >> 30.390 FtSilicon Power V20 40GB (SATA2, 285/275 MB/s) >> 22.190 Ft


Silicon Power V30 60GB (SATA2, 550/520 MB/s, 85000 IOPS) >> 31.190 Ft


Silicon Power E20 64GB (SATA2, 250/230 MB/s) >> 23.590 FtKingston SSD Now V100 128GB (SATA2, 250/230 MB/s) >> 50.590 Ft


Kingston SSD Now V+ 128GB (SATA2, 230/180 MB/s) >> 62.790 Ft


Kingston HyperX SSD 120GB (SATA2, 230/180 MB/s, 70000 IOPS) >> 57.000 FtWestern Digital 1TB Green (SATA 2, 5400RPM, 64MB, WD10EARS) >> 13.690 Ft


Western Digital 1TB Black (SATA 3, 7200RPM, 64MB, WD1002FAEX) >> 21.390 FtSeagate 2TB 64MB (SATA 3, 5900RPM, 64MB, ST2000DL003) >> 21.990 Ft


Seagate 2TB XT (SATA 3, 7200RPM, 64MB, ST32000641AS) >> 36.290 Ft

Címkék:  SSD, elemzés, tároló, HDD, flash, Kingston, Intel, SandForce


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva