Nyár eleji konzol körkép I. rész (elemzés)


Szerző: Kov | Dátum: 2011-06-21 22:06:29 | Rovat: Játék


..konzolos körképünk első részében a Nintendo és a vállalat új Wii U játékgépe kerül górcső alá. Az új konzol minden téren újdonságok sorát hozza majd: lesz HD grafika, dupla megjelenítés, tablet kontroller és olyan játékok, mint a Dirt, a Ghost Recon Online, és az Assassin's Creed..A közelmúltban több fontos bejelentés is napvilágot látott, ideje összegezni az infókat:


A konzolok és számítógépek örökös harcban állnak egymással. Ha csupán játékok futtatása szempontjából vizsgáljuk a két kategóriát, akkor mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, az érvek mentén pedig a felhasználók is két fő csoportba húznak. Volt idő, amikor a konzolok piaca nem mutatott túl sok izgalmat, hiszen informatikai léptékkel nézve ősidők óta velünk van az Xbox 360, Nintendo Wii és végül is a Sony PlayStation 3 sem mai gyerek már.


nyár eleji konzol körkép I. rész (a kép nagyítható)


Kezdetben a Wii mozgásérzékelős varázslása egy újabb lépcsőfokot jelentett ugyan, de indulásakor még nem volt megfelelő a pontossága, az elvárt precizitást csak a később megjelenő Remote Plus kontroller hozta meg. Hosszas pangás után viszont az elmúlt időszakban igen ígéretes események történtek mind az asztali, mind a kézi konzolok világában, szedegessük össze, milyen tendenciák körvonalazódnak és mi várható a közeljövőben!


Elsőként nézzünk szét a Nintendo háza táján. A jelenleg futó óriások triumvirátusából a legpatinásabb név, még a játékok világában teljesen járatlanok szinapszisaiban is él egy Super Mario - Nintendo összerendelés. Az említett Wii hatalmas siker volt, de az idő bizony eljárt fölötte, sok szempontból nem bírja felvenni a versenyt riválisaival. Zsebfronton a Nintendo 3DS érkezése a közelmúltban némi bizakodásra adhatott okot, hogy a cég mégiscsak él és virul, de a főleg előrendelésekből származó kezdeti szép eladási számok a nyár elejére az elvárt szint alá süllyedtek.


Nintendo 3DS

Nintendo 3DS


Ezt a vezetők sokféle módon igyekeznek magyarázni, például a túlzott elvárásokkal és a 3d megjelenítés gyerekekre gyakorolt káros hatások miatti aggodalommal indokolják a visszaesést, hangsúlyozva, hogy a vas egyébként maximálisan megfelel a kor követelményeinek. A fent említett okok miatt többen el is kezdték temetni a Nintendo-t, mondván, hogy innen felállni szinte lehetetlen, az ellenlábasok élve felfalják Márióstúl, Zeldástúl, mindenestül.


Aztán eljött az ideje az idei, 2011-es Los Angeles-i E3-nak (Electronic Entertainment Expo), mely keretein belül a cég olyan bejelentéssel rukkolt elő, hogy még a jajveszékelő szkeptikusok jelentős részének is elakadt a szava (a kemény mag persze okkal, ok nélkül folytatja a fikázást, végül is ez is egy életforma…). A bejelentés tárgya pedig nem más, mint a várva várt a Wii utód, tehát köszöntsük köreinkben a Wii U-t!


WiiU - E3 2011 Announcement + Trailer


A Nintendo mindig is élen járt forradalmi ötletek terén, de ezek átültetése a valóságba ritkán sikerült zökkenőmentesen, mire pedig beért egy technológia, addigra vagy a riválisok is megérkeztek, vagy egyszerűen csak varázsát vesztette a dolog. Reméljük, tanultak hibáikból és ezúttal másként lesz, mert kifejezetten ígéretes az új ketyere. Némi bizakodásra adhat okot, hogy már jelen formájában is életképes és a közelébe férkőzött szakértők szerint is meglepően jól összerakott, érződik benne a potenciál. Ehhez még hozzávesszük, hogy előzetes becslések alapján megjelenése 2012 Q2-Q4 körül várható, addigra remélhetőleg tökéletesre csiszolják a hardvert és a játékfejlesztők is felnőnek a feladathoz.


De mitől is olyan különleges a Wii U? A legfontosabb változás a kontrollerben keresendő, mely jelen esetben egy 6.2 hüvelykes kijelzővel leginkább egy tabletre emlékeztet. Képe az első szemtanúk szerint meglepően jó, felbontása is kellemes, de érezhetően nem HD.


Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U - kontroller


Vezérlők tekintetében minden elvárt beviteli periféria megtalálható: két oldalra szétosztva két analóg joystick, egy négyirányú gomb, A/B/X/Y gombok, felső élében két ravasz és még hátul is jut jobb és bal kézre egy-egy nyomógomb. A gyorsulásmérő és giroszkóp szenzor megléte szinte kötelező jellegű, így lesz teljeskörű a játékélmény.


Mire is lehet használni egy kijelzőt a kontroller közepén? Hiszen azért fetrengünk a nappaliban az óriási lapos TV előtt, hogy azt bambuljuk, ne lefelé kalandozzon a tekintetünk. A demókból kiderül, hogy hatalmas potenciál van a koncepcióban, jóformán csak a fejlesztőkön múlik, hogy ezt hogyan képesek meglovagolni. Egyik lehetséges felhasználási mód a kiegészítő képernyő, például fegyvertárunk, műholdas képek a csatatérről, az autóversenypálya vonala és megannyi olyan információ közölhető itt, ami ugyan fontos, de nem kell ezek elővarázslásával időt fecsérelni, vagy a TV-n megjelenő képet feleslegesen terhelni, roncsolva a látványt és a játékélményt. Csak egy gyors pillantás és máris „képben” vagyunk.


Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U (a kép nagyítható)


Egy nappaliban elhelyezett konzol bizony nem csak öröm, de sok konfliktus okozója is lehet, ugyanis a családnak meg kell harcolnia a felületért. Gyerkőc nagyban keni a gammát, erre apu beállít a haverokkal szurkolói sállal és minden egyéb szükséges kiegészítővel, kezdődik a focimeccs. Olyan 90%-os bizonyossággal predesztinálható, hogy a szituáció sírással fog végződni. A Wii U viszont lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos játékok fő képét átküldjük a kontrollerre, így az úgy funkcionál, mint egy önálló kézi konzol. Persze a feldolgozást ilyenkor is a központi egység végzi, de erről majd később.


Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U (a kép nagyítható)


Akár a TV bekapcsolása nélkül is alkalmas egy kis szórakozásra, például érintés érzékenységének köszönhetően több személyes, egyszerűbb táblajátékokat is tolhatunk rajta, vagy a hátából elővarázsolható stylus-szal akár rajzolgathatunk is. A beépített mikrofon, sztereó hangszóró és előlapi kamera alkalmassá teszi videó telefonálásra és a fotelben is böngészhetjük rajta az internetet, tehát igazán nem mondhatjuk, hogy fukarkodtak a funkcionalitással. Szerencsére a Wii U minden korábbi Wii kiegészítővel kompatibilis, többjátékos módban az egyik fél az új kontrolleren vezérel és követi az eseményeket, míg a másik a TV-re szegezi a tekintetét, „hagyományos” Wii Remote-ot szorongatva. De a hölgyek körében népszerű Wii Balance Board-ot is be lehet vonni a mókába, szemérmesebbek például a kontroller kijelzőjén követhetik nyomon az aktuális fogyókúra eredményét, nem megosztva a falnyi TV-n az eredményt a piszkálódó családtagokkal.


Egyszerű, mégis hatalmas élménnyel kecsegtet az a multiplayer játék is, amikor maximum öten ücsörögnek a szobában. Négy játékos osztott képernyőn, sima kontrollerrel kergetőzik egy labirintusban, a cél, hogy elkapják az ötödik játékost, aki az új irányító egység kijelzőjén mindenféle plusz információt kap ellenségeiről, mely elősegíti sikeres menekülését, ráadásul így az is rejtve marad a többek előtt, hogy ő merre barangol. Újabb remek példa, hogy milyen újszerű lehetőségekkel próbálkozhatnak a megfelelően kreatív fejlesztők.


Nintendo Wii U (a kép nagyítható)

Nintendo Wii U (a kép nagyítható)


Érdemes még megemlíteni, hogy a szenzorok és a kamera megfelelő kalibrálása után az eszköz használható pajzsként is, például felénk száguldó, halálos nyílvesszők útját blokkolhatjuk egy jól irányzott mozdulattal, de akár a mesterlövész puska optikájaként is szolgálhat a tábla, amivel precízen, tüzetesen vizslathatjuk a célterületet.


Ennyit a kontrollerről, viszont a szett két fő egységből áll, a TV mellett diszkréten meglapul a központi egység. Mint már említettem, minden számítás és információ feldolgozás itt történik, arról viszont nincs pontos információ, hogy milyen hatótávolsággal kezelik az eszközöket. Maga a burkolat maximálisan puritán, egy fehér, hosszúkés doboz elöl egy slot-in rendszerű optikai meghajtóval, oldalt némi szellőző nyílással, hátul pedig a csatlakozók sorakoznak. Újabb fontos előrelépés, hogy a szerkezet HDMI aljzaton HD anyagot pumpál ki (az még nem teljesen biztos, hogy Full HD, de valószínűleg igen), vagyis elmondható, hogy egy vérbeli „next gen” (következő generációs) konzol. Kompatibilitás végett persze komponens/kompozit/S-video kimenetet is kapott.


Wii U - E3 2011: Graphics Demo


Bizonyos források szerint a mélyben többek között egy nem is olyan régi Radeon GPU dolgozik, picit pontosabban valószínűleg egy R700-as sorozatból való chip. Most egyesek biztosan húzzák a szájukat, hogy azért ez messze van a mai PC-s csúcskategóriától, de nem szabad elfelejteni a tényt, hogy egy konkrét hardverre végletekig optimalizált szoftver elképesztő dolgokra képes. Például egy Xbox 360-ban lényegében egy ósdi ATI X1900 dobog, mégis elég jól tartja magát még napjainkban is, ezzel szemben a Wii U vélhetően egy HD4890 erejével bír, ami megfelelő hardverkörnyezetben többszörös, akár nagyságrendekkel nagyobb teljesítményre képes. Így megjelenésekor minden bizonnyal az elérhető legcombosabb konzol lesz.


Ezt a játékóriások is kiszimatolták, így az egyedi, olykor furcsa Wii látványvilág klasszikus nevekkel is bővül, mondhatni a gyerekszobából végre kitörhet a nappaliba is. Néhány cím: Batman: Arkham City, Assassin's Creed, Dirt, Ghost Recon Online, Tekken, Metro Last Light, Aliens Colonial Marines, Ninja Gaiden 3: Razor's Edge, Darksiders II. Az EA-s John Riccitiello is annyit mondott a vasról, hogy briliáns HD grafikája lesz, végre a Wii is belépett a HD világba.


Wii U Game Line-Up: Nintendo Conference (E3 2011)


Az optikai lemezek kezelése terén vegyes pletykák terjednek. Több helyen is lehetett olvasni, hogy egy 25 GB-os lemezről van szó, ami elsőre egy egyrétegű Blu-Ray-nek hangzik (a PS3 is ezzel kooperál). Iwata Sator, a Nintendo elnök-vezérigazgatója ezekre a hírekre úgy reagált, hogy Wii U se DVD, se Blu-Ray lemezeket nem támogat, tehát általános médialejátszónak alkalmatlan lesz, de állítása szerint ez nem probléma, a legtöbb háztartás, ahol erre igény van, úgy is rendelkezik a megfelelő célhardverrel.


Nintendo Wii U


A konzolkörkép első részét meg is töltötte a Nintendo Wii U, de meg is érdemli a kiemelt figyelmet, a Microsoft Kinect mellett nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz a közeljövő másik nagy durranása. Az elemzés hamarosan érkező következő részében megnézzük, hogy a nagy riválisok, a Sony és a Microsoft mivel szorgoskodott az elmúlt időszakban és mi várható a jövőben. Körvonalazódó új Sony PSP (PlayStation Vita), tovább csiszolt Kinect, ígéretes tervek!A konzol körképhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Nintendo 3DS (Aqua Kék, Cosmo Fekete): 75.990 Ft

Nintendo DSI XL (Piros, Zöld, Sárga): 54.990 Ft

Nintendo DSi (Fekete, Piros, Kék, Fehér): 44.090 Ft

Nintendo Wii Sport Pak (Fekete): 59.490 Ft

Nintendo Wii Sport Resort Pak (Fehér): 61.690 Ft

Nintendo Wii Mario Pack (Fekete): 60.990 Ft

Címkék:  konzol, nintendo, játék, Wii U, 3DS, kontroller, HD


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva