CPU hűtők dupla ventilátorral - videós teszt (2. rész)


Szerző: certamen | Dátum: 2011-05-25 10:23:12 | Rovat: Hardver


..a bemutató és a technikai adatok után elérkeztünk az óriás coolerek tesztjéhez. A be quiet! Dark Rock PRO, a Noctua NH-C14 és D14, a Thermaltake Frio és Jing, valamint Scythe Mugen 2 most megmutatja milyen hangerővel és mennyire képes lehűteni az AMD X6 1055T @3200 MHz processzort..Elmélet után a gyakorlat - hangerő, teljesítmény, szerelhetőség (videó):


Dupla ventilátoros processzorhűtőket bemutató videónk (és cikkünk) előző részében átnéztük a versenyzőket, megvizsgáltuk a technikai paramétereket és persze rengeteg fotót is mutattunk. Most elérkezett az idő, hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk a be quiet! Dark Rock PRO, a Noctua NH-C14 és D14, a Thermaltake Frio és Jing, valamint Scythe Mugen 2 coolereit. A videó elején rövid ízelítőt adunk abból, milyennek is kellene lennie egy használati utasításnak, majd megmutatjuk a tesztgépet. Ez után a szellőztetők hangját vizsgálgatjuk, majd ezt követően prezentáljuk a tesztek eredményeit:Talán nem túlzás azt állítani, hogy a körítés és a hangerő vizsgálata jóval nagyobb hangsúlyt kapott, mint maga a teszt, de abban nincs semmi érdekes, hogyan melegítjük a processzort. Mindenesetre, hogy senkinek se legyen hiányérzete, néhány szó a tesztkonfigurációról, illetve arról, hogyan mértünk.Tesztkörnyezet, teszt menete, eredmények:


A hűtőket minden esetben egy ASUS Crosshair IV Extreme alaplappal párosítottuk, benne egy AMD X6 1055T processzorral. A CPU órajele fixen 3217 MHz volt, minden dinamikus vezérlés nélkül (Turbo, fesz csökkentő és emelő eljárások kikapcsolva). Kiegészítő alkatrészekként ASUS Radeon HD 6870 DirectCU videokártya, Silicon Power DDR3 memória, illetve be quiet! 530W tápegység segítette a munkát. A gépet természetesen nem asztalon használtuk, hanem szépen beépítettük egy alkalmas számítógépházba. (Micsoda öröm 5x össze és szétszerelni ugyanazt a PC-t.) Rendszerhűtőből egyetlen 12cm-es egység dolgozott, a ház előlapjába tűzve.


Maga a teszt mondhatni átlagosan zajlott, először üresjáratban vizsgáltuk a coolerek képességeit, majd a processzort 100%-os terhelésnek kitéve 30 percig hagytuk főni. Ezt a procedúrát végeztük minimum és maximum ventilátor fordulatszámmal, majd összeállítottuk a mérések eredményeit. Különös csoda nem is történt, a leghangosabb cooler volt a leghatékonyabb. Egészen pontosan teljes terhelés mellett a Thermaltake Frio simán verte a mezőnyt, igaz ilyenkor alig lehetett megmaradni a közelében. Remekül szerepelt még a be quiet! Dark Rock Pro is, ráadásul hangja és hűtési kapacitása sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a Frio esetében.


Noctua NH-C14 (a kép nagyítható)

bq quiet! Dark Rock Pro (a kép nagyítható)

Maximum ventilátor fordulatszámon végzett tesztek


tesztek (a kép nagyítható)

tesztek (a kép nagyítható)

Minimum ventilátor fordulatszámon végzett tesztek


Alacsony ventilátor fordulatszám mellett éledtek fel a Noctua NH-C14 és NH-D14 hűtői, viszont a be quiet!-et meg sem közelítették. Kicsit csalódottak is voltunk, hiszen hiába elképesztően halk a Noctua minkét terméke, ha teljesítményben nem hozzák a várt szintet. Itt persze el lehet gondolkodni rajta, hogy ha egy 4 GHz-es Core i7-et használunk, akkor is ez az eredmény születik-e. (Könnyen elképzelhető, hogy a bőven 20.000 Ft felett kapható Noctua cuccok processzortól függetlenül képesek arra, amit láttunk tőlük, vagyis erősebb CPU-nál akár meg is nyerhették volna a tesztet.)Eredményhirdetés, szerelhetőség, árak:


Eredményhirdetés megvolt a videóban, itt sem írhatunk mást: pusztán a hűtési potenciál alapján a TT Frio verhetetlen. Ha figyelembe vesszük a coolerek hangját is, akkor a be quiet Dark Rock Pro kerül ki győztesként, viszont van még egy szempont amiről eddig nem esett szó. Ez a szempont a szerelhetőség, ami sokakat csak egyszer érint, de akkor nagyon. Sajnos általában igaz, hogy a versenyzők összeszerelése bonyolult, azonban míg a Thermaltake és a be quiet! vicc számba menő leírásokkal próbál segíteni, addig a Noctua klasszisokkal használhatóbb kézikönyvet ad. Nem mellesleg a Noctua egyenként csomagolt szerelvényeket és csavarhúzót is biztosít, ami nagyban megkönnyíti a munkát.


Noctua NH-D14 (a kép nagyítható)

Scythe Mugen 2 (a kép nagyítható)

Noctua NH-D14 és Scythe Mugen 2Noctua NH-C14 (a kép nagyítható)

bq quiet! Dark Rock Pro (a kép nagyítható)

Noctua NH-C14 és bq quiet! Dark Rock ProThermaltake Frio (a kép nagyítható)

Thermaltake Jing (a kép nagyítható)


Thermaltake Frio és Thermaltake Jing


Tehát ha a szerelhetőséget is számításba vesszük, akkor a Noctua sem rossz választás, főleg ha az X6 1055T-nél erősebb processzorban gondolkodunk. Árban sajnos nincs jó választás, csak kisebb rossz, hiszen az összes résztvevő bőven a 10.000 Ft feletti kategóriát képviseli.Thermaltake Frio: 14.230 Ft-tól az árgépen

Noctua NH-D14: 19.500 Ft-tól az árgépen

Be quiet! Dark Rock Pro C1: 18.000 Ft a Digitaltrend-nél

Thermaltake Jing: 14.400 Ft a PCHelpline üzletében

Noctua NH-C14: 21.900 Ft-tól az árgépen

Scythe Mugen2 Rev.B: 12.600 Ft a Foramax-nálCPU hűtők dupla ventilátorral - videós teszt (2. rész) - galéria:

CPU hűtők dupla ventilátorral - összefoglaló táblázat tesztkörnyezet tesztkörnyezet ASUS Crosshair IV Extreme ASUS Crosshair IV Extreme ASUS HD 6870 DirectCU ASUS HD 6870 DirectCU Scythe Mugen 2 bq quiet! Dark Rock Pro bq quiet! Dark Rock Pro Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-C14 Thermaltake Jing Thermaltake Jing Thermaltake Frio Thermaltake Frio teszteredmények teszteredmények teszteredmények teszteredmények

A teszthez használt ASUS Radeon HD 6870 DirectCU videokártyát és az ASUS Crosshair IV Extreme alaplapot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!


A méréshez használt be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtőt és az be quiet! Pure Power 530W tápegységet a Flash Point Kft-től kölcsönöztük. Köszönjük!


Tesztünkben látható Noctua NH-C14 és NH-D14 processzorhűtők a gyártó ausztriai központjából jutottak el hozzánk. Köszönjük!


Videónkban szereplő Silicon Power DDR3 memóriamodulok a Bluechip-től jóvoltából kerültek hozzánk. Köszönjük!
Címkék:  hűtő, cooler, Be Quiet, Dark Rock Pro, Noctua, NH-C14, Thermaltake, Frio, Jing


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva