CPU hűtők dupla ventilátorral - videós teszt (1. rész)


Szerző: certamen | Dátum: 2011-04-29 22:50:04 | Rovat: Hardver


..hat dupla ventilátorral szerelt processzorhűtő óriás érkezett hozzánk tesztelésre; be quiet! Dark Rock PRO, Noctua NH-C14 és D14, Thermaltake Frio és Jing, valamint Scythe Mugen 2 néven. A videós bemutató és teszt első részében megmutatjuk a résztevőket, illetve átfutunk a technikai adatokon..Gigantikus processzorhűtők tuninghoz és csendes PC-hez - videó:


A számítógép alkatrészekre úgy általában igaz, hogy minél nagyobb és drágább valami, annál több hasznát vesszük. Ez a megállapítás hatványozottan igaz a processzorhűtőkre, hiszen bizonyos modellek már brutális méretüknél fogva is jók kell, hogy legyenek. Most következő ismertetőnk és tesztünk hat szereplője ebbe a „brutális méret” körbe tartozik. Nevezési feltételként csupán két kritériumot szabtunk: dupla ventilátoros kiépítés és legalább 15.000 Ft-os árcédula. Nos, előbbit mindenkit, utóbbit pedig a mezőny többsége teljesítette, de mint majd a videó következő részből is látszik, nem feltétlen a legdrágább modell a legjobb. Ennyire persze ne szaladjunk előre, inkább nézzük a jelentkezőket:Ahogy a videóból is kiderül, a hozzánk érkezett processzorhűtők olyan nagy brand-eket képviselnek, mint a Noctua, a Thermaltake, a Scythe és a coolereiről egyelőre kevésbé ismert be queiet!. A Noctua két legnagyobb hűtőjével jelentkezett, az NH-C14 és NH-D14 személyében; a C14 főleg elrendezése, a D14 elsősorban puszta mérete miatt is érdekesnek ígérkezik. Thermaltake logóval látták el a Jing és Frio termékeket, egyikük inkább a hangerejével és hűtési képességeivel, másikuk szokatlan színvilágával keltette fel érdeklődésünket.


A Scythe Mugen 2 semmiképpen sem nevezhető új modellnek és leginkább azért került be a tesztbe, hogy a legmodernebb cuccokat is tudjuk mihez viszonyítani. Az összeállítás végére (és a szöveges rész elejére) maradt még egy be quiet! termék is, Dark Rock PRO néven. A CPU hűtőkkel eddig nem igazán foglalkozó cég Advanced coolerét korábban már megmutattuk nektek, most pedig itt van a nagytestvér is.


Mielőtt nekiesnénk az egyes modelleknek, nézzük a nyers adatokat. Alábbi összefoglaló táblázatunkban megtalálhatók az öt versenyző modell - a Mugen 2 ugye csak kisegítő - főbb paraméterei, valamint áruk és garancia idejük is.


CPU hűtők dupla ventilátorral - összefoglaló táblázat

CPU hűtők dupla ventilátorral - összefoglaló táblázat (a kép nagyítható)


Akinek a videó után már nincs szüksége több információra, az most baktasson el a cikk végére, ahol a következő rész előzetesével, valamint egy igen gazdag fotó galériával találkozhat.


be quiet! Dark Rock PRO - ismeretlen ismerős fekete ruhában:


A be quiet! eddig elsősorban tápegységekkel és rendszerhűtő ventilátorokkal kedveskedett a vásárlóknak, tehát a processzorhűtők piacán újoncnak számítanak. Persze ahogy a latin mondás is tartja: Discere non est vitiosum, sed ignorare (nem a tanulás szégyen, hanem a tudatlanság), avagy nem szégyen a nagyoktól tanulni. Úgy fest, a be quiet! jól megtanulta a leckét és elsőre egy igazán ütős coolerrel állt elő. A jelenleg kapható összes foglalattal kompatibilis Dark Rock PRO nem kevesebb, mint 7 hőcsővel áll rajthoz és a gyártói leírás szerint akár egy 220W-os processzorral is elboldogul.


be quiet! Dark Rock PRO

be quiet! Dark Rock PRO


A csomagolás és a kellékek túl sok figyelmet nem érdemelnek, ezzel szemben a borda mérete és a ventilátorok kialakítása annál inkább. Maga a hűtő 133 x 150 x 166mm-t tesz ki, közepén és elején egy-egy 120mm-es légkavaróval. A ventilátorok fordulatszáma 500, 1000 és 1700 RPM-et (0 / 50 / 100 %) támogat, teljes fordulatszámon az elméleti zajszint 20 dBA. (A zajjal kapcsolatos kérdéseket a videó következő részében tárgyaljuk és teszteljük is.)


Légmozgatás terén sincs okunk panaszra, 57,2 CFM-mel gazdálkodhatunk. A be quiet! Dark Rock PRO súlya 1550 gramm, ami elsőre soknak tűnhet, azonban a tesztek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a tömeg semmiféle túlzott megterhelést nem jelent az alaplapnak. Bevezető kampány ide, első próbálkozás oda, a be quiet! megkéri a Dark Rock PRO árát, ami a kiemelt kereskedőknél 17.500 Ft és 18.600 Ft körözött szerezhető be.


Noctua NH-C14 és NH-D14 - torony és alacsony profilú gépekhez is:


A Noctua-t talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az osztrák tervező brigád évek óta kínál kiemelkedően jó minőségű hűtőket. A két nálunk járt csoda közül az NH-C14 a kisebb, „mindössze” 140 x 166 x 130 mm mérettel. Súlya 1000 gramm, a bordákat hat hőcső kapcsolja össze a talp résszel. A ventilátorok mérete itt azonos, alul és felül egyaránt egy-egy 14cm-es egység hajtja a levegőt. Mellékelt fordulatszám regulátorral 750, 900 és 1250 PRM között állíthatjuk a sebességet, az ezekhez kapcsolódó légforgatási adatok rendre: 64,9 CFM, 49,3 CFM és 41,9 CMF. Mindezt 19,6, 13,2 és 10,1 dBA zaj mellett kapjuk, tehát elvben egészen halk termékkel lesz dolgunk.


Noctua NH-C14

Noctua NH-C14


Noctua párosunk másik tagja az NH-D14, szintén hat hőcsővel, azonban jóval nagyobb méretben, így a 160 x 140 x 157,5 mm-es szörnyeteg mai bemutatónk legtestesebb darabja. A súly itt már 1240 gramm, ami azért „csak” ennyi, mert a Noctua aszimmetrikus ventilátor kialakítást alkalmaz. Magyarán a cooler közepén egy 14cm-es, oldalán viszont egy 12cm-es venti foglal helyet, 1200/900 és 1300/900 RPM fordulatszámmal.


Sajnos légszállítási adatokat csak az egyes légkavarókra lebontva tudunk mondani, ugyanis összesített számmal nem szolgál a gyártó. A 140mm-es egység 64,9 CFM maximum értékkel bír, eközben 120mm-es tesója 54,3 CMF levegőt képes áttolni a bordák között.


Noctua NH-D14

Noctua NH-D14


A Noctua coolerek kapcsán mindenképpen említést érdemel a csomagolás, hiszen ilyen igényes megoldással még sosem találkoztam. Rögtön a kibontás után szembesülünk az első kellemes meglepetéssel; a hűtő olyan szépen van becsomagolva, hogy akár focizhatánk is a dobozzal, akkor sem esne semmi baja. Az egyes felfogatók külön-külön zacsiban vannak, így az Intel CPU-ra építkezőknek nem kell az AMD-s klipek közül kivadászni a szükséges cuccokat.


További extra, hogy a Noctua egy kifejezetten jól használható csavarhúzót, illetve egészen bőséges paszta mennyiséget bocsát rendelkezésre. A minőségnek persze megvan a maga ára, az NH-C14 21-23.000 Ft, az NH-D14 pedig 20-24.000 Ft-ba kerül.


Thermaltake Frio és Jing - megfizethető hűtés, kellemes formában:


Térjünk vissza a földre és nézzünk két sokkal barátságosabb árszabású coolert a Thermaltake műhelyéből. Az újabb és valamivel design-osabb Jing zöld-szürke színvilágával abszolút kilóg a mezőnyből, ellenben a Frio amolyan konvencionális darab.


Thermaltake Frio

Thermaltake Frio


Hőcsövekben (5db), súlyban és borda méretben is szolidabb az eddig látottaknál a Jing, 131 x 123 x 162 mm-es kiterjedésével és 920 grammos tömegével. A 120mm-es ventilátor páros tempója 800 és 1300 percenkénti fordulat között szabályozható, maximális légforgatásuk 42 CFM. Kompatibilitás terén nincs szükség kompromisszumra, LGA1366, 1156, 1155, 775, valamint AMD AM2 és AM3 egyaránt szerepel a támogatott tokozások között. Érdekes, hogy a fentiekhez viszonyítva gyengécske specifikációk ellenére a Thermaltake 200W hűtési kapacitást emleget, ráadásul kifejezetten csendes működéssel. A videó következő részéből kiderül, mi igaz ebből.


A TT másik delegáltja Frio névre hallgat és bár csak öt hőcsővel rendelkezik, ezek mindegyike 8mm vastagságú. Borda méretben nem gurult el itt sem a tervezők gyógyszere, 139 x 98 x 165 mm-ben húzták meg a határt. Ehhez 1042 grammos súly és két darab meglepően sebes ventilátor tartozik.


Persze a nagy cooler tempó érthető, hiszen ha a borda kicsi, azt kompenzálni kell valahol. A kompenzáció Frio-s esetünkben 1200-2500 RPM-et jelent, 101,6 CMF levegőmozgatással. Magától értetődik, hogy ez a móka már jelentős zajjal jár; maximálisan 43 dBA-ról beszélhetünk (a következő részben meghalljátok mit is jelent 43 dBA...).


Thermaltake Jing

Thermaltake Jing


Árak tekintetében kifejezetten kellemes adatokkal szolgálhatunk. Thermaltake Jing hozzávetőleg 16-20.000 forintért vihető haza, Frio birtokosokká 14-18.000 Ft között válhatunk (ha éppen lehet valahol kapni).


Előzetes a bemutató következő részéből:


Gondolom többeknek feltűnt, hogy a Scythe Mugen 2-ről nem mondtunk túl sokat. Erre nincs is szükség, ugyanis korábban már alaposan végignéztük ezt a hűtőt; aki lemaradt, az ebben a cikkben megtalálja az áhított tudást.


ASUS Crosshair IV alaplappal mértünk

ASUS Crosshair IV alaplappal teszteltünk


Egyelőre ennyit a dupla ventis coolerekről, most néhány nap szünet következik. Azért messzire ne menjen senki, hiszen nemsokára visszatérünk a tesztekkel, szerelhetőséggel, hangerő analízissel, illetve az alaplapos fotókkal. Lesz értékelés, plecsni osztogatás, illetve ha a gyártók is jóváhagyják egy meglepetés videó, ahogy kibújik belőlem a kisördög.CPU hűtők dupla ventilátorral - galéria:

a résztvevők összefoglaló táblázat be quiet! Dark Rock PRO - adatlap be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO be quiet! Dark Rock PRO Noctua NH-C14 - adatlap Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-C14 Noctua NH-D14 - adatlap Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Noctua NH-D14 Thermaltake Frio - adatlap Thermaltake Frio Thermaltake Frio Thermaltake Frio Thermaltake Frio Thermaltake Frio Thermaltake Frio Thermaltake Jing - adatlap Thermaltake Jing Thermaltake Jing Thermaltake Jing Thermaltake Jing Thermaltake JingCímkék:  hűtő, cooler, Be Quiet, Dark Rock Pro, Noctua, NH-C14, Thermaltake, Frio, Jing


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva