Kingston HyperX CeBIT 2011 - videó riport


Szerző: certamen | Dátum: 2011-03-24 13:19:00 | Rovat: Hardver


..Mark Tekunoff a Kingston technológiai menedzsere adott nekünk riportot, a CeBIT2011-en. Mark bemutatta a Kingston HyperX SO-DIMM 2133 MHz-es moduljait, illetve a vállalat új HyperX T1 Black és Genesis Blue memóriáit. Cikkünkben kitérünk még a vállalat SSD és USB 3.0 terveire is..Kingston - profik, de nem csak a memóriák és SSD meghajtók terén:


Lassan elkészülnek a CeBIT-en rögzített videók végleges változatai, ezek sorát a Kingston riporttal kezdjük. Meg kell mondanom, a vállalattal kapcsolatban eddig is számos pozitív előítéletem volt, a CeBIT kapcsán tapasztaltak pedig tovább erősítették ezeket. Gondolok itt többek között arra a professzionális szemléletre, amit sajnos sok cég nem vesz elég komolyan, de beszélhetnénk az ügymenetről magáról a bemutatóról is. Még a riport előtt (tehát az egyeztetés időszakában) például a Kingston külön kérdőívet töltetett ki velem, hogy milyen az újságírói stílusom és nagy általánosságban milyen kérdéseket kívánok feltenni. Ebből következően az interjú hihetetlenül flottul zajlott, minden kérdésre választ kaptam és csak arról volt szó, ami tényleg érdekelheti az embereket. (Nem úgy kezdtünk, hogy Mark 20 percig arról mesélt, mikor alakult a Kingston és hol vannak gyáraik, mert ugye erre senki sem kíváncsi).


A profizmus egy másik mintapéldája a bemutató volt, ugyanis a 2133 MHz-es SO-DIMM modulok demonstrációja is úgy zajlott, ahogy nekünk megfelelt. Több tesztprogramot is előkészítettek és megkérdezték, melyik az, amelyiket a látogatóink leginkább hitelesnek tartják. Összességében tehát elmondhatom, hogy a Kingston nem hazudtolta meg önmagát és a CeBIT 2011 szereplésük is olyan volt, mint általában a vállalat termékei: gyors, pontos, megbízható.Kingston HyperX CeBIT 2011 videó index:


CeBIT 2011 videó klipp: 0p - 00p:40mp
Miért éppen ASRock mini HTPC? 02p:04mp - 02p:46mp
Lesz-e olcsóbb HyperX Blu? 04p:45mp - 06p:17mp
Kapunk 24GB-nál nagyobb KIT-et idén? 07p:55mp - 08p:42mp
Hogyan tovább HyperX? 09p:31mp - 10p:58mp

Kingston HyperX újdonságok: 00p:41mp - 02p:03mp
HyperX SO-DIMM 2133 MHz: 02p:47mp - 04p:44mp
Érkezik AMD-hez tervezett RAM? 06p:18mp - 07p:54mp
Kingston piaci részesedés: 08p:43mp - 09p:30mp
Stáblista, támogatóink: 10p:59mp-tőlKingston memória, SSD és USB 3.0 újdonságok 2011-ben:


Bár a riport kizárólag a memóriákról szólt, levélben feltett kérdések alapján sikerült néhány SSD és USB 3.0 vonatkozású információt is begyűjteni. Ezek előtt azonban nézzük, milyen lesz a memória piac 2011-ben a Kingston szerint.


Az egyértelmű, hogy a mobil számítógépeké a jövő, nem véltetlen, hogy a Kingston is DDR3 SO-DIMM modulokkal fogadott minket. Ráadásul a világon elsőként készítettek 2133 MHz-es készletet. Egészen pontosan „csak” 1333 MHz-es memóriákról van szó, azonban a kint látott csomag simán hajlandó volt 2133 MHz-es üzemelni. Gyakorlati példával élve ez azt jelenti, hogy valós alkalmazások alatt akár 20-25% teljesítménytöbbletre is szert tehetünk. Érdekesség, hogy a bemutató egy ASRock HTPC segítségével történt. Kérdésünkre, hogy miért éppen az ASRock-ot választották meglepően egyszerű volt a válasz: egyedül az ASRock prezentált olyan notebook RAM-mal dolgozó masinát, ami támogatja az Intel Huron River (Sandy Bridge) mobil processzorokat.


Kingston HyperX SO-DIMM DDR3 2133 MHz

Kingston HyperX SO-DIMM DDR3 2133 MHz


A hordozható számítógépek mellett természetesen a HyperX széria továbbra is a tuningolóknak és játékosoknak készül. Ez a réteg pedig nem laptoppal dolgozik, hanem asztali géppel, így a Kingston is készült néhány újdonsággal. Ezek közül a HyperX Genesis Grey (P67 lapkakészlethez) és Genesis Blue memória csomagokat korábban már mi is bemutattuk egy-egy hírben.


Találkozunk még egy új sorozattal, a HyperX T1 Black csomag jóvoltából. Az új fekete készletek elsősorban X58 rendszerekhez készülnek, de teljesen nyilvánvaló, hogy amint megérkezik az LGA2011 (az Intel új felső kategóriás platformja), azonnal bővül a HyperX Black széria is megfelelő modulokkal. Az órajelek egységesen 1600 MHz-et mutatnak, a méret pedig lehet 6GB 3x2GB), 12GB (3x4GB) és akár 24GB (6x4GB) is.


Érdeklődtünk arról, hogy még idén várható-e a nagyobb modulok felbukkanása. Nos, a jövő elég képlékeny, de az biztos, hogy amint elérhető lesz egy újabb technológia, a Kingston is kirukkol a maga 8GB-os moduljaival, 16, 32, vagy akár 64GB-os készletek formájában is. (Zárójelben tenném hozzá, hogy ehhez szükség lesz a felhasználókra is, ugyanis amíg a többség 32bit-es Windowst használ, addig aligha van értelme akár csak egy 8GB-os KIT-nek.)


Szóba kerültek még a már nálunk is kipróbált HyperX Blu memóriák, amik a Kingston szerint verhetetlen ár/érték arányt mutatnak. Nos, mivel ez az árkategória erősen telített, kíváncsiak voltunk, tervezi-e a Kingston még olcsóbb HyperX Blu modellek bemutatatását. Nos, Mark erre udvariasan csak annyit mondott, hogy amíg a HyperX Blu a legjobb ár/érték arányú memória, kár bolygatni a palettát. (Ha nem lett volna udvarias azt válaszolja, hogy a Kingston presztízs termékeit nem fogják bagatellizálni bóvli készletekkel.)


Kingston HyperX Genesis DDR3 Blue

Kingston HyperX Genesis DDR3 Blue


A HyperX vonal kapcsán nem voltam rest rákérdezni arra sem, hogy mi lesz akkor, ha az asztali számítógépek végleg elvesztik jelentőségüket. Az utóbbi időben ugyanis annyi notebook, netbook, tablet és okostelefon jelent meg, hogy desktop PC-t már alig vásárolnak az emberek. Nos, a helyzet az, hogy a Kingston felkészült erre is, éppen ezért bővült a HyperX család egy külső USB 3.0 SSD meghajtóval. Ez a lépés is azt jelezte, hogy a HyperX termékvonal szabadon bővíthető, ha szükséges SSD-vel és USB 3.0 eszközökkel.


Ide kapcsolódik a levélben feltett kérdéseinkre kapott első válasz is. A felvetés úgy hangzott, hogy lesz-e idén más HyperX néven futó újdonság. Lesz! Az elkövetkezendő hónapokban a Kingston bővíti SSDNow családját egy HyperX SSD-vel, ami SandForce chipet használ majd és a felhasználók legvadabb sebesség igényeit is kielégíti. Ez a modell nyit majd utat a Kingston HyperXperiens termékvonalának, amibe új flash alapú tárolók is bekerülnek.


Az USB 3.0 kapcsán felmerül a kérdés, hogy a Kingston mennyire „fekszik rá” erre az irányra. Mint ahogy eddig láttuk, érkezett már USB 3.0 külső meghajtó SSD (HyperX MAX - hír) és pendrive (Kingston DT Ultimate 3.0 - USB 3.0 pendrive teszt) képében is, de ezek mindegyike drága, felső kategóriás hardver volt. 2011 második-harmadik negyedévében viszont reménykedhetünk egy olcsóbb flash meghajtóban is, ami sokkal szélesebb réteg számára teszi elérhetővé az USB 3.0 kínálta sebességet.


Kingston SSDNow V+ 512GB tároló csomag

Kingston SSDNow V+ 512GB tároló csomag


SSD vonalon is érdeklődtünk, például arról, hogy a Kingston is beszáll-e az Intel és az OCZ sebesség csatájába? Egyelőre a válasz nem, de tényleg csak egyelőre. A 2011-es CES alkalmával ugyanis a SandForce és a Kingston stratégiai megállapodást írt alá, ennek eredménye pedig biztosan szupergyors SSD meghajtók egész armadája lesz. Arról, hogy ez a szupergyors egészen pontosan mit jelent, még nem kívánt részleteket elárulni a gyártó. Szintén az SSD tárgykörhöz kapcsolódik az árazás problematikája. Jelenleg egy HDD annyira olcsó és olyan jó ár/GB arányt nyújt, amivel az SSD megdöbbentő sebessége ellenére sem tud versenyezni. A Kingston szerint ez a képlet folyamatosan változik és ha megmarad az évek óta látott tendencia (az SSD ár évente 50%-ot csökken), akkor hamarosan megfordulhat a trend.


Egy SSD esetén nem csak az ár, hanem az elérhető kapacitás is fontos tényező lehet. Jelenleg a piacon lévő legnagyobb SSD 1TB tárhellyel bír, viszont csak 3,5” méretben rendelhető, az áráról meg jobb nem beszélni. A Kingston egyelőre maximum 512GB-os SSD-t kínál, viszont ha 2011-ben jól alakul a szükséges komponensek ára, nem kizárt, hogy megfizethető 1 és 2 TB-os 2,5”-os egységek is napvilágot láthatnak.


Eddig tartott első CeBIT2011 videónk és riportunk, azonban napokon belül visszatérünk az ASUS, az Eminent és az Ozone újdonságaival.
Címkék:  Kingston, HyperX, CeBIT, riport, SSD, USB, RAM, memória, flash


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva