Eminent 7075 DTS - HD média lejátszó teszt


Szerző: certamen | Dátum: 2010-12-05 19:00:33 | Rovat: Multimédia


Eminent 7075 DTS - videós ismerkedés és teszt a lejátszóval:


Valamikor egy évvel ezelőtt teszteltük az Asus O!Play (HDP-R1) és a WD TV Live média lejátszóit, majd idén májusban az A.C Ryan Playon HD mini (PV73200) járt nálunk. A három termék hasonló kategóriát képvisel: mindegyik egyszerűen kezelhető, külső merevlemezzel használható HD média player, némi internetes támogatással. Az Eminent is ide pozícionálta saját 7075 DTS jelű készülékét, ami árban is a konkurensekhez igazodik.


a nevesebb mezőny: A.C.Ryan, WD, ASUS, Eminent -  média lejátszók az olcsóbb szegmensből

a nevesebb mezőny: A.C.Ryan, WD, ASUS, Eminent - média lejátszók az olcsóbb szegmensből


Természetesen azzal az Eminent is tisztában van, hogy ugyanolyan cuccal nem vághat neki a nagyvilágnak, mint az Asus, a WD, vagy éppen az A.C.Ryan, ezért egy kis pluszt préseltek az apró média lejátszóba. Ez a plusz (az alapértelmezett HD tartalmak megjelenítése mellett) a Youtube tökéletes kezelése, ehhez kapcsolódóan pedig egy ötletes Firmware frissítési opció. Mielőtt azonban a beállításokkal, kellékekkel foglalkoznánk, illetve a 7075 DTS használata kapcsán szerzett tapasztalatainkat összegeznénk, nézzük meg a szokásos videós bemutatót:
Eminent 7075 DTS - a doboz tartalma és a lejátszó (csatlakozók stb.):


Már a videóban is megmutattuk, mennyi hasznos kellék gazdagítja az Eminenet 7075 DTS dobozát, azonban nem árt ezeket írásban is megerősíteni. A lejátszó mellé tehát: távirányító ( akkumulátorokkal együtt), HDMI kábel, optikai hang és Ethernet zsinór, RCA összekötő és persze adapter is jár. Ez utóbbi érdemel még egy gondolatot, hiszen a termék áramtalanítása történhet az adapter vezetékén elhelyezett kis kapcsolóval is (mintha az asztali lámpát kattintanánk le). Kellékek terén tehát jól ellátott minket a gyártó, egyedül a távirányítóval kapcsolatban merülhetnek fel bennünk ellenérzések. Sajnos ez a rész túl minimalistára sikerült, szerintem azért lehetett volna egy picit nagyobb vezérlőt is adni a 7075 mellé. A távirányító gombjai amúgy rendben vannak, első nyomásra veszik a parancsokat, azonban nem árt, ha a lejátszót célozzuk vele (ellenkező esetben nem mindig történik amit szeretnénk.)


Eminent 7075 DTS - HD média lejátszó: távirányító

Eminent 7075 DTS - HD média lejátszó: távirányító


Kellékek után nézzük magát a lejátszó. Az előlap kifejezetten egyszerű, egy USB 2.0 konnektor várja a külső tárolókat, maximum 1,5 TB méretig. Ez az USB amúgy az egyetlen, amiről filmeket küldhetünk a lejátszónak (nem számítva a hátlapi Ethernetet.) Szintén az előlapon kapott helyet négy LED is, ami a 7075 DTS ki/be kapcsolt állapotáról, illetve a megjelenítő, Ethernet és a külső tároló csatlakozásának megfelelően világít, vagy sem. Előnye, hogy tudjuk mi történik, azonban a LED-ek világítása kellően visszafogott ahhoz, fényük sötéten se legyen zavaró.


Eminent 7075 DTS - HD média lejátszó: hátlap

Eminent 7075 DTS - HD média lejátszó: csatlakozók


Kicsit izgalmasabb a hátlap, már amennyire egy HDMI, néhány RCA, egy optikai hang kimenet és egy 10/100LAN csati izgalomnak nevezhető. Az egész Eminent 7075 DTS-t jellemző egyszerűség tehát itt is visszaköszön ránk, azonban ez inkább előny, semmit hátrány. Aki nem akar sokat variálni, csak filmet nézni a külső HDD-ről, media lejátszó segítségével, az örül, hogy nem téved el a konnektorok tengerében és nem kergetik őrületbe a távirányító felesleges gombjai. (Ebben a megközelítésben már az is érthető, miért ennyire kicsi és minimál design a távirányító.)Eminent 7075 DTS - gyakorlati tapasztalatok, menü, lejátszó képességek:


A 7075 DTS üzembe állítása pofonegyszerű, bár a hátlapon el tudtunk volna képzelni egy D-Sub konnektort is, úgy fest az Eminent szerint ez már túlmutatna a termék egyszerűségén. Talán igazuk van, a HDMI és az RCI is bőven elég az átlag felhasználónak, nem muszáj mindent túlbonyolítani. A hálózati kábel és az Ethernet után már csak a bekapcsolás maradt hátra. Itt azt vártuk, hogy rögtön a menü fogad majd minket, ehelyett egy üzenettel találkoztunk: „van elérhető Firmware frissítés - kívánja telepíteni?”. Az igen megnyomása után egy csík futott végig a képernyőn, majd a lejátszó újraindult. Nah ez már valami! Nem kell neten bóklászva update után kajtatni , aztán egy pendrive-ra másolva felbűvészkedni a cuccra, csak bekapcsolunk és automatikusan jön a frissítés. (Ismét egy példa arra, hogyan kell PC-hez nem értőknek szimpatikus lejátszót készíteni.)


Eminent 7075 DTS - HD média player: menu

Eminent 7075 DTS - HD média player: a menü


A frissítés végeztével eljutottunk a menübe, ami hasonlóan az Eminent 7075 külsejéhez letisztult és könnyen áttekinthető. Aki nem akar beállításokkal bajlódni annak az alap rendszer biztosan megfelel majd, azonban aki szeret bíbelődni a „settings” részben, az is megtalálja majd számítását. (Elsősorban a Torrent beüzemelése miatt fogunk ide tévedni.) Opcióból is csak a legszükségesebbek kaptak helyet: fénykép, zene, film, hálózat, beállítások. A videóban zene lejátszással kezdtünk, mivel így tudtunk bemutatni, hogy a termék részben multitask; vagyis zene hallgatás közben például lehet vele képeket nézegetni. A képnézegető gyors, még nagyobb méretű fotókkal is könnyen elbánik, nem úgy mint a korábbi tesztben itt elvérző WD TV Live. (Pedig a processzor ugyanaz a Sigma Designs 8655, mint a WD esetében, csak úgy tűnik, az Eminent mérnökei jobb szoftvert írtak hozzá...)


Filmet nézni gyakorlatilag minden megkötés nélkül tudunk az Eminent 7075DTS segítségével. Formátumtól, kódolástól (mkv, m2ts, stb..) és hangrendszertől (2.0, 5.1, stb..) függetlenül megbirkózik a tartalmakkal, ha pedig DTS hanggal találkozik, vagy továbbítja az optikai hang kábelen, vagy ha ez nincs bedugva, visszaalakítja 2.0-ra és kiküldi HDMI-n. A film lejátszásról kár is többet mondani, még az általunk használt pendrive-ról is gyors és szaggatás mentes volt az összes videó. (Minden, a teszteléshez igénybe vett film Full HD - 1080p - volt.) Ebből következik, hogy egy külső merevlemezzel - ami gyorsabb mint egy pendrive - ennél is jobb (már ha ez lehetséges egyáltalán) lett volna a helyzet.


Eminent 7075 DTS - HD média player: Youtube lejátszás

Eminent 7075 DTS - HD média player: Youtube lejátszás


A hálózatról eddig nem ejtettünk szót, holott fontos képessége a lejátszónak a Youtube kezelés. Lehetőségünk van belépni saját Youtube felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal, majd minden korlátozás nélkül élvezhetjük a Youtube tartalmakat. Kereshetünk, mászkálhatunk csatornákban, sőt, akár teljes képernyőn is nézhetünk HD videókat. Ez nagyon tetszetős lehetőség, hiszen több, előzőleg tesztelt készülék nem kínált ilyesmit.Eminent 7075 DTS - értékelés, elérhetőség, ár:


Az Eminent 7075 DTS tökéletesen valósította meg azt, amire a gyártó tervezte: egyszerű Full HD média lejátszó. A doboz tartalma (mindenféle kábelekkel), a menü egyszerűsége, a formátumok szinte végtelen támogatása és a Youtube együttesen meggyőző, azonban számolni kell a konkurenciával is.


Az Asus O!Play HDP-R1 például olcsóbb, valamivel 20.000 Ft fölött kapható. A WD TV Live 30.000 Ft-os árcédulával kelleti magát, míg az A.C.Ryan (PV73200) Mini kb. 28.000 Ft-ot kóstál. Ezek fényében az Eminent 7075 DTS 24.975 Ft-os ára kifejezetten korrektnek mondható, főleg úgy, hogy az Aqua Electromax és az eBolt is 1000 Ft-os vásárlási utalványt ad a termék mellé. Így tulajdonképpen az Eminent 7075 DTS csak 23.975 Ft-ba kerül. Ennyit szerintünk simán megér, sőt a WD TV Live és A.C.Ryan PlayonHD Mini ellenében még tesztet is nyerne. Az Asus O!Play HDP-R1 már nehezebb ellenfél, hiszen az ár itt Magyarországon még mindig döntő tényező. Ennek ellenére mindenkinek jó szívvel ajánljuk az Eminent 7075 DTS-t, és várjuk a gyártó további termékeit tesztelésre.


Eminent 7075 DTS - HD média player: vásárlási ajánlatot érdemel

Eminent 7075 DTS - HD média player: vásárlási ajánlatot érdemel


A videóban szereplő Eminent 7075 DTS HD média lejátszót a Flash Point Kft, az Eminent (és az A.C.Ryan) termékek hazai disztribútora biztosította. Köszönjük!
Címkék:  Eminent, 7075, DTS, média lejátszó, HD, player, mkv, 1080p


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva