Kingston HyperX LoVo - energiatakerékos memóriák


Szerző: certamen | Dátum: 2011-01-25 14:07:16 | Rovat: GreenKingston - HyperX modulok, alacsony fogyasztással - videó:


Több új memória szettet is bejelentett mostanában a Kingston, így a HyperX kínálatot már nem csak tuning modulok, hanem alacsony fogyasztású gamer és általános felhasználású kitek, illetve vízzel hűtött egységek is színesítik. Mostani tesztünkben azt vizsgáljuk, vajon tényleg lehet-e áramot spórolni, ha a Kingston LoVo moduljait használjuk. Ehhez nem kellett mást tennünk, mint lemérni a tesztjeinkhez használt GeIL Ultra és a nemrég érkezett Kingston HyperX LoVo közötti fogyasztás különbséget:
Kingston HyperX LoVo - órajelek, fogyasztás, adatok:


A hozzánk érkezett 1600 MHz-es, 4GB kapacitású (2x2GB) KIT mellett a Kingston számos LoVo modult is bemutatott. Ezek között találunk a játékosoknak szánt 1866 MHz-es CL9-9-9-27 és CL9-9-9-29 termékeket. Ezek a standard 1,5V helyett mindössze 1,35 és 1,25 volt áramot igényelnek. Általános felhasználásra szánja a gyártó a nekünk is eljuttatott 1600 MHz-es KIT-et. (Hazai viszonylatban a 1600 MHz inkább Gamer, semmint általános). Az itt vendégeskedő memóriák pontos jelölése KHX1600C9D3LK2/4GX, időzítésük CL9-9-9-27 feszültségük 1,35V. Létezik még egy ultra alacsony feszültségű kit, 1333 MHz órajellel és mindössze 1,25V áram igénnyel.


Kingston LoVo - energiatakerékos memóriák

Kingston HyperX LoVo - energiatakerékos memóriák


Teszteléshez a Silicon Power A80 videóban látott Gigabyte 880G lapkás deszkáját használtuk, Phenom II X6 1055T processzorral és a már említett GeIL modulokkal. Mivel a processzor fogyasztása elég magas hat aktív maggal, a Gigabyte kellemes BIOS-ának köszönhetően négyet kikapcsoltunk. Így emuláltuk egy kétmagos Ahtlon II X2 jelenlétét és a méréseket így végeztük el.


A tesztek alakalmával azt tapasztaltuk, hogy azonos memória órajel esetén (1333 MHz) a Kingston HyperX LoVo valóban alacsonyabb fogyasztással üzemel. Emellett természetesen vizsgáltuk a sebességet is, itt természetesen a GeI Ultra KIT nyert. Igaz, az eltérés csak minimális a GeIL javára, ráadásul a siker jóval magasabb üzemi feszültség mellett született. Ha valaki úgy gondolja, 1-2% sebesség vesztés megéri a környezettudatos memória választást, a HyperX LoVo RAM-okkal nem jár rosszul


Gigabyte GA-880GMA-UD2H - a teszteléshez használt deszka

Gigabyte GA-880GMA-UD2H - a teszteléshez használt deszkaNéhány észrevétel, tapasztalat, felhasználási javaslat:


A használat során szereztünk néhány tapasztalatot, amit feltétlenül szeretnék megosztani látogatóinkkal. Az első és legfontosabb, hogy csak az válaszon HyperX LoVo memóriákat, ami hajlandó a BIOS-t állítgatni. Hiába az SPD, hiába a szabvány, az alaplapok maguktól nem fogják 1,5V-nál alacsonyabb feszültségen járatni a modulokat. Ezt sajnos kézzel kell beállítani, azonban vásárlás előtt arról is győződünk meg, hogy az alaplapunk támogatja-e egyáltalán az 1,35 vagy az 1,25V-os RAM feszt.


Kingston LoVo

Kingston LoVo 1600 MHz


Ahogy a videóból is kiderült, valamennyi áramot mindenképpen megtakaríthatunk a LoVo memóriákkal, azonban a lényeg itt nem is igazán a spórolás, hanem az, hogy kisebb feszültséggel is lehet nagy teljesítménnyel dolgozni. Ez a tesztben úgy mutatkozott meg, hogy míg a GeIL Ultra RAM-ok 1,65V alatt be sem kapcsoltak, addig a HyperX LoVo-k már jóval alacsonyabb fesz mellett is vígan tették a dolgukat.


Kingston LoVo

Kingston LoVo 1600 MHz


Nem írtunk még a memóriák kinézetéről és hűtéséről. Ahogy a mellékelt képeken is jól látszik, a megszokott kék festés helyét átvette a zöld: a gyártó ezzel is arra utal, hogy környezettudatos termékről van szó. Természetesen a hűtés változatlan formában van jelen, tehát a chipeket takaró borda megegyezik a korábbi HyperX modelleken látottakkal. Ugyanez igaz a csomagolásra is, megmaradt a fekete átlátszó doboz. Ez annyira nem szerencsés, haa Kingston igazán környezettudatosak akarna látszani, tehette volna újrahasznosított papír kartonba a LoVo kiteket - ahogyan a GeIL hasonló termékinél tapasztaltuk.


Vásárlási ajánlatot ezúttal nem adunk, mivel a HyperX LoVo csak egy alternatíva, semmiképp sem mindennapos termék. Igaz, fogyasztása, teljesítménye és megbízhatósága kifogástalan, ára alapján egyáltalán nem nevezhető tömegterméknek.A teszteléshez használt Gigabyte alaplapot, illetve a Kingston HyperX LoVo memória modulokat köszönjük a gyártók hazai képviseleteineknek.


A tesztben használt alkatrészek az alábbi helyeken és árakon vásárolhatók meg:


Gigabyte GA-880GMA-UD2H AMD AM3 alplap - Aqua: 25.960 Ft


Kingston HyperX LoVo 1600 MHz 2x2GB RAM - Pixmanaia: 36.338 Ft


AMD Phenom II X6 1055T AMD AM3 CPU - Bluechip: 52.990 FtKingston HyperX LoVo - galéria:

Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Kingston HyperX LoVo Gigabyte GA-880GMA-UD2HCímkék:  Kingston, LoVo, memória, RAM, DDR3, videó, teszt, HyperX


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva