Leadtek GTS 250 vs Gigabyte HD 4850


Szerző: certamen | Dátum: 2009-04-23 11:12:31 | Rovat: HardverTartalom:Gigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH - doboz


Minden képzeletet felülmúl a Gigabyte merészsége, hiszen a GV-R48MC-1GH típusjelű Radeon HD 4850-es kártyán passzív hűtést alkalmaz. Tulajdonképpen az egész termék karakterisztikáját ez a vonás határozza meg, hiszen passzív cooleres HD 4850-nel a Gigabyte-on kívül, egyetlen gyártó sem rendelkezik.


Gigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH – a kártya


A négy hőcsőből és egy csomó lamellából álló cooler a „Multi Core Cooling” elnevezést kapta, tehát egy többmagos videokártya hűtőről van szó. (Végül is a kétmagos processzor és kétmagos videokártya után már csak a kétmagos hűtő hiányzott a sorból.)


Gigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH - Multi Core CoolingGigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH - Multi Core Cooling


Szóval adott két, meglehetősen sok lamellából álló bordasor és az azokat összekötő 2-2 hőcső párosa. A Gigabyte persze nem bízza a véletlenre a GV-R48MC-1GH szellőzését, ezért több trükköt is bevetnek, a termék hűvösen tartása érdekében.


Gigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH - Multi Core Cooling


Az egyik ilyen apró ötlet, hogy a bordák nem egyfelé néznek, hanem lefelé és felfelé „nyilazottak” (aki látott már repülőt, érti mire gondolunk itt). Az elülső bordasor a ház háta felé néz, így ha elől van rendszerhűtő a házban, akkor az biztosan megszellőzteti a kártyát. A GPU fölött lévő másik lamellasor az előzőre merőlegesen áll, tehát az oldalsó és felső rendszerhűtők keltette légáramlatokba igyekszik belekapaszkodni.


Gigabyte GV-R48MC-1GH

Gigabyte GV-R48MC-1GH – több nézetből


További érdekesség, hogy a bordák hátul kilógnak a hátlapi panelből, így juttatva ki a meleget a HD 4850-ről.

Ötletes megoldások ide, trükkök oda, egy dolgot nem szabad szem elől téveszteni. Csak annak szabad ilyen nagyteljesítményű, ám passzív hűtéses VGA-ba fektetni a pénzét, akinek nagy, jól szellőző, több rendszerhűtővel felszerelt házikója van. Ellenkező esetben garantált a hőhalál..


vissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva