Asus P5Q-EM alaplap teszt


Szerző: insolens | Dátum: 2009-06-09 11:30:55 | Rovat: HardverTartalom:


Az AMD jelenleg két integrált megoldást kínál, az egyik az ATi Radeon HD 3200, a másik pedig az ATi Radeon HD 3300. Mivel mind a két lapka AMD processzorokat fogadó alaplapokhoz készül, komoly előnnyel rendelkeznek a többi piaci résztvevővel szemben. Ez az előny pedig magából az AMD processzorból adódik. Az AMD-s rendszerekben a memóriakezelés a processzorban van, így az északi hídnak (nagyon leegyszerűsítve) mindössze a PCI-E síneket és a déli hidat kell vezérelnie. Ennek köszönhetően rengeteg hely szabadul fel az alaplap fő chipjében, ahová így elég erős GPU-t lehet ültetni.


ATi Crossfire X és HD 3300

ATi Crossfire X és HD 3300 – szinte verhetetlenek


A Radeon HD 3200 és Radeon HD 3300-as videokártyákat már mi is teszteltünk. Ezek a lapkák minden esetben alaposan helyben hagyták riválisaikat, így érdekes lesz megnézni, mire mennek az Intel megoldásával szemben.

Az Nvidia már kicsit speciálisabb helyzetben van, hiszen nem csak AMD, hanem Intel CPU-k alá is tervez chipkészleteket. Ennek megfelelően az integrált VGA nem lehet sem olyan nagy, sem olyan éhes (magyarul nem fogyaszthat túl sokat), mint az AMD/ATi megoldásai. Ez a kis korlát nyomot is hagy a GeForce 8300 és 9300-as vezérlőkben, hiszen általánosságban elmondható, hogy 3D-s szinten 10-20%-kal lassabbak, mint a velük egy árban futó ATi GPU.


GeForce Boost

GeForce Boost – az Intel még, az nVidia már nem rendelkezik ilyen technológiával


3D terén nyilván nem várjuk az Inteltől, hogy varázsütésre agyonverje ellenfeleit, de reméljük komoly javulást tapasztalhatunk az eddig látott csetlés-botlás után.


vissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2020 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva