Asus P5Q-EM alaplap teszt


Szerző: insolens | Dátum: 2009-06-09 11:30:55 | Rovat: HardverTartalom:


Számos integrált videokártyával felszerelt alaplapot vizsgáltunk már itt, a hardver-teszt.hu hasábjain, azonban komoly Inteles megoldással mindezidáig még nem volt dolgunk. Most elérkezett az idő, hogy megnézzük, mire képes az Intel jelenlegi legerősebb chipsetbe ágyazott GMA lapkája. Mielőtt azonban ezt megtennénk, körülnézünk az integrált piacon, megvizsgáljuk a vásárlókért versenyző alaplapokat, azok teljesítményét és felhasználási területeit.

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy integrált VGA-s PC-n valaki játsszon, vagy akár jobb minőségben filmet nézzen. Ez elsősorban annak volt betudható, hogy egy komolyabb 3D-s képességekkel ellátott GPU fizikailag nem fért el a chipsetben. A miniatürizálással ez a gát elhárult a chipeket gyártó cégek (és egyúttal az alaplapokat összeszerelő vállatok) útjából, így egyre komolyabb intergált VGA-val szerelt deszkákat tudtak készíteni.


Intel G45

D-Sub, DVI és HDMI, ma már szinte mindegyik alapvető


A komoly (általában az északi hídba ágyazott) videokártya azonban mit sem ér, ha csak a szokásos D-Sub kimenettel látják el az alapot. Ezt hamar felismerték a gyártók is és nagyjából 2 éve megjelentek az első DVI (azóta pedig a HDMI) csatlakozóval is ellátott termékek.

Manapság elmondható, hogy egy integrált videokártyával szerelt alaplap, amellett, hogy remek irodai gépet lehet köré építeni, alkalmas lehet internetezésre, filmnézésre és akár játékra is. Ez az állítás egészen addig igaz, amíg Ati vagy Nvidia megoldásról van szó, azonban az Intel ez idáig nem tudott ütőképes chipsetbe ágyazott GPU-val jelentkezni.


Intel G45

Inel G45 (X4500HD) és ICH10 – jó páros


Mostani tesztünkben a legújabb és egyben legdrágább Intel GMA-t, az X4500HD-t vizsgáljuk meg. Az Asus P5Q-EM (ő lesz a mai főszereplő) 3D-s képességeit, a korábban már tesztelt Asus M3N78-EM és M3A78-T ellenében kell majd bizonyítania. Ez persze nem minden, hiszen fontos a memóriák kezelése és az ide busz használata is, így megvizsgáljuk mire képes a P5Q-EM a nem integrált chipsetes P5Q Pro és EP45C-DS3 ellenfeleként.


tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva