Geforce 8300 a Radeon 3300 ellen


Szerző: certamen | Dátum: 2009-01-07 10:37:53 | Rovat: HardverTartalom:Tesztek


Elsőként vizsgáljuk meg, melyik alaplap hogyan bánik a rábízott processzorral. Az Everest segítségével végzett mérés eredményei szerint, ha csak egy hajszállal is, de az Nvidia 8300-as chipkészlete valamivel jobban kihasználja a CPU-ban rejlő lehetőségeket. Az eltérés mindössze néhány százalék, így egyelőre döntetlen az állás.


Tesztek


A memóriakezelésben már komolyabb eltérések vannak, ami csak azért is meglepő, mert elvileg a chipset nem avatkozik bele a RAM modulok és a CPU között zajló adatfolyamba. (Köszönhetően az AMD processzorba integrált memória-vezérlőjének.) Az Nvidia lap ismét jobbnak bizonyult ellenfelénél. Az M3N78-EN nagyjából 3-5%-kal volt gyorsabb, mint az M3A78-T.


Tesztek


A Winrar-ral végzett tömörítés (ami nem csak a CPU-t, hanem a SATA vezérléséért felelős áramkörüket is alaposan megmozgatja) az Nvidia Geforce 8300 chipkészlet győzelmét hozta. Ezekszerint az AMD SB750-es déli hídja lassan komoly ellenfelekre talál. Érdekes, hogy az Nvidia megoldotta ugyanazt egy chipben, amit az AMD csak kettőben tudott, ráadásul az Nvidia megoldása közel 20%-kal volt gyorsabb.


Tesztek


Újabb érdekes ábra következik. Az eddigiek alapján azt gondolhattuk volna, hogy a lassabbnak tűnő M3A78-T kevésbé melegíti a CPU-t és az északi hidat. Nos, a jelek szerint ez nem így van, az Nvidia chpes lap (még a kisebb borda ellenére is) jóval hűvösebbnek bizonyult.


Tesztek


Az eddigiek alapján elmondható, hogy gyorsabb az M3N78-EN, ráadásul közel 15.000 Ft-tal olcsóbb is, mint versenytársa. Ezt a következtetést természetesen csak az eddig látott mérések alapján vontuk le. Könnyen megeshet, hogy a grafikus tesztekben fordítani tud az AMD és végül az M3A78-T kerül ki győztesen.


vissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva