Megjelent az OpenOffice 3.0


Szerző: certamen | Dátum: 2008-10-27 12:04:17 | Rovat: HardverTartalom:


Valószínűleg a Microsoft Office termékeit árusító hirdetőink, mostani cikkünk után a vérünket kívánják majd. Sajnos jelen esetben nem tudunk egyszerre olvasóink és a partnereik kedvében is járni, így szemlesütve megküzdünk a boltok esetleges rosszallásával.


OpenOffice 3.0


Az OpenOffice-szal való ismerkedést kezdjük egy kis múltidézővel:

Az OpenOffice 1.0 megjelenése eleinte nem keltett túlzott pánikot a Microsoft Office-okat készítő és terjesztő csapatában. Aztán ahogy rendre jelentek meg az újabbnál újabb változatok, úgy lett egyre jobb és megbízhatóbb az OpenOffice. A kezdetekben volt néhány gyermekbetegsége a programnak, de ezeket idővel sikerült kinőnie.

Az egyik legnagyobb probléma kezdetekben a kompatibilitás volt. Mivel az addig a piacot gyakorlatilag egyedül uraló Microsoft termékkel kellett versenyeznie, alapvető fontosságú volt, hogy a Word-ben vagy Excelben készült dokumentumokat hibátlanul lehessen az OpenOffice segítségével olvasni, szerkeszteni. Ezzel az 1.x-es változatokban még sok probléma volt, elsősorban a szövegformázások átvitele ütközött problémákba.

A 2.x-es változatok számos újítást hordoztak magukban. A kompatibilitás kihívásaira csak a 2.3-as változat adott megfelelő választ, viszont sok minden már a 2.0-ban is változott. A felhasználók számára leginkább kézzelfogható minőségi fejlődést a sebesség drasztikus növelése jelentette. Sok panasz volt korábban az OpenOffice-ra, amiben a user-ek arra hívták fel a figyelmet, (karöltve a Microsoft marketingeseivel) hogy nagyon lassan indul el a program. Sajnos erre a kis gikszerre mind a mai napig nem érkezett meg a csodaszer, de a kezdetekhez képes sokat javult a helyzet.

Most itt a legújabb, 3.0-ás változat. Az újítások (a sajtóközlemény szerint) nem csak a külcsínre, hanem a sebességre és a szolgáltatásokra is kiterjednek. Mivel a Microsoft éppen a hetekben akciózza Magyarországon az Office 2007 Otthoni és iskolai verziót, érdekes lehet, mit nyújt a konkurencia.

A kettes verzió ismertetője (benne a nagy újítás, cégeknek is ingyenes az OpenOffice):


OpenOffice 3.0


A verseny persze nem igazán korrekt, hiszen az OpenOffice ingyenes, (akár munkára, akár tanulásra használjuk) míg a Microsoft terméke még az akció keretében is 16.990 Ft.


tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2018 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva