Középkategóriás Intel alaplapok


Szerző: certamen | Dátum: 2008-11-21 19:08:26 | Rovat: HardverTartalom:


Még a múlt században, amikor az emberek fekete-fehérben éltek és Pentium 478-as gépeket hajtottak, létezett egy Prescott Ready logó. Ezt azokra az alaplapokra biggyesztették fel, amelyek képesek voltak kezelni a 800 Mhz-es FSB-t. Nos, mára ez a kifejezés elvész a múlt homályában, pedig újra meg kell tanulnunk. Azoknak legalábbis mindenképpen, akik új alaplapjukhoz régi 775-ös processzorukat szeretnék használni. Történt ugyanis, hogy az Intel a 478-as Prescott-okból kiadott 775-ös foglalatba illeszkedőket is (D5xx). Sőt, arcátlan módon ezeket kétmagossá is bővítette (Smithfield D8xx), majd csökkentette a csíkszélességet (Cedar Mill D6xx), és ezekből is készített kétmagos változatot (Pressler).


Prescott


Minek kerítettünk ekkora feneket egy kihunyt vulkán tanulmányozásának? (Amúgy tényleg rettenet kazánok voltak ezek a CPU-k.) Azért, mert a P43 és a P45 chipsettel szerelt alaplapok nem támogatják a régi 775-ös processzorokat. Tehát Pentium, Pentium D, és Celeron (C) sorozatú CPU-inkat is le kell cserélni, ha alaplapot váltunk. A tesztelt mezőny egyetlen tagja, amelyik még hajlandó a korai 775-ös modellekkel elindulni: a Gigabyte P35-DS3L.

Szomorúan láttuk, hogy néhány gyártó weboldalán hibásan van feltüntetve a CPU support list-ben ez a rész, ami megtévesztheti a gyanútlan vásárlót. Az MSI oldala kivétel, ott korrekt tájékoztatást kapunk:


Msi websitevissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2020 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva