A vezetékesnél gyorsabb wireless hálózat..


Szerző: insolens | Dátum: 2009-08-25 22:45:52 | Rovat: HardverTartalom:


Sokáig morfondíroztunk azon, hogy milyen szempontok alapján mutassuk be a az Asus N-es hálózati eszközeit. Végül döntésünk szerint inkább a (hardver-teszt.hu hagyományait követendő) mindennapi használhatóság, semmint a végtelenül részletes technikai ismertető felé mozdulunk el.

A rész címében szereplő B, G és N betűk a manapság forgalomban lévő vezeték nélküli hálózatok szabványait hivatottak jelölni. A leglényegesebb különbség a három vezeték nélküli mód között a sebesség és a hatótávolság (jelerősség). A legrégebbi szabvány a B, ennek elvi maximális sebessége 11 Mb/s. Később jött a G a maga 54 Mb/s-es tempójával, majd most itt az N. Az N-es hálózatban a vezeték nélküli jelátvitel elérheti a 270 Mb/s-os sebességet is.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nagyjából mindegyik szabvány a feltüntetett érték felét képes hasznos átvitelként produkálni, tehát a B 5-6, a G 20-25, az N pedig 130-150 Mb/s-es átvitelt garantál. Jelenleg a felhasználók túlnyomó többsége 2 Mb és 20 Mb közötti internetet használ. Tehát, még a középső G-s szabvány is bőven elég lehet egy átlagos otthoni felhasználónak. Mivel az internet sebességét nem a router, hanem az előfizetésünk határozza meg, így egy 5 Mb-es internet elérés 3 gépre való osztásához is bőven elég egy G-s router beszerzése.

Az eddigieket átolvasva joggal merül fel a kérdés: miért hozták be a gyártók az N-es szabványt? Itt jön képbe a hatótávolság és a jelerősség kérdése. Ahhoz, hogy valaki a szomszéd szobából „átlője” a jelet a nappaliba, nem kell nagy jelerősség. Azonban, ha néhány fal, vagy ne adj isten emelet választ el minket az életet jelentő internettől, akkor már problémásabb a wifi hálózat kivitelezése.


Asus WL-500W


Erre a problémára nyújt megoldást az N szabvány, hatékonyabb sugárzási paraméterekkel és megnövelt jelerősséggel. Ezenkívül van még valami, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Egyre elterjedtebb az internetről beszerzett média tartalmak otthoni megtekintése. (Sarkosabban fogalmazva: letöltök egy DVD filmet és megnézem a másik gépen) Ha a lakásban, irodában több számítógép is található, akkor azok rendre egy hálózaton vannak. Sokszor van szükség az adatok gépek közötti mozgatására. Ez néhány kép, vagy zene másolásakor nem is jelent problémát, ám egy 4,5 GB-os dvd másolása wifi-n eddig meglehetősen időigényes elfoglaltság volt. Az új N-nek köszönhetően az adatmozgatás gyorsabb lehet, mint vezetéken (legalábbis a 10/100-nál mindenképp gyorsabb) ami a wifi adta kényelmet figyelembe véve csábítóvá teheti egy N-es hálózat kiépítését.


tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva