Spire tápok bemutatója, kis extrával


Szerző: insolens | Dátum: 2008-12-01 13:00:24 | Rovat: HardverTartalom:


Már cikkünk elkészülte előtt is foglalkoztatott egy téma, amivel kapcsolatban évekkel ezelőtt olvastam néhány megjegyzést egy fórumban. Akkor arról írt egy jól értesül fórumozó, hogy minél nagyobb táp van az ember gépében, az annál kevesebbet fogyaszt. Nos, meglátjuk megállja-e a helyét ez a kijelentés. Vizsgálatunkban a Spire valamint a Q-tec és a Cheftec tápegységei lesznek segítségünkre.

A mezőny

Tápegység. Sokak számára nem más, mint egy szükséges rossz, egy fölösleges kiadás a számítógép átépítésekor, megvételekor. Pedig nagyobb jelentősége van ennek az alkatrésznek, mint azt sokan gondolnák.

A tápegység nem egy egyszerű 220V-ról 12 voltra alakító adapter, hanem a PC szíve. Sokan ebbe nem is gondolnak bele, egészen addig, míg egy villámcsapás után az egész számítógépet ki kell cserélni. Miért? Mert a tápegység nagyvonalúan átengedte magán az elektromos hálózatból érkező elektromos tüskét, vagy a túláramot. Mivel a konnektorban nem 230V egyenáram szaladgál, ezért a tápegységre hárul a feladat, hogy a váltakozó áramból egyenáramot készítsen. Ez az átalakítás elsőre egészen egyszerűnek tűnik, ám ha figyelembe vesszük, hogy mindössze 12V-on kell akár több száz Watt teljesítményt kiadnia a, már nem is olyan könnyű a feladat.


Spire Jewels


Napjainkban az otthoni használatra szánt tápegységeket három nagy csoportba sorolhatjuk:

Az első társaság az olcsók kompániája, legfőbb pozitívumukat ezzel is írtam. Alapesetben a készen vett konfigurációk vannak ezekkel a tápokkal szerelve. Lényegében semmi másra nem alkalmasak, csak arra, hogy képet adjon vele a számítógép. Hosszútávon ezek használatát senkinek sem javasoljuk, előbb vagy utóbb az egész Pc rámehet a spórolásra.

A tápok egy másik csoportja a méregdrága, márkás és sokak számára feleslegesen erős kategória. Magyarországon a legkedveltebb márkák ebben a szegmensben a Chieftec, Enermax, Coolink, Corsair elsősorban 15.000 Ft. feletti tápegységei.

A harmadik csoport az arany középutat célozza, gyártótól függően több-kevesebb sikerrel. Ide sorolható lényegében minden 7-15ezer forint közé eső eszköz.

Örök igazságot mondani a táp márkákkal, vagy a szükséges teljesítménnyel kapcsolatban nem lehet, a felhasználói igények igen sokrétűsége miatt. Segítségképpen azért adunk pár tippet, amire jó odafigyelni:


tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva