Samsung HDD evolúció


Szerző: insolens | Dátum: 2008-07-18 01:17:33 | Rovat: HardverTartalom:


A most itt vendégeskedő négy merevlemez mindegyike S-ATA csatolóval rendelkezik. Ez a szabvány néhány éve terjedt el, felváltandó a klasszikus IDE (P-ATA) szabványt. Eleinte főleg a vékonyabb kábel és ennek köszönhetően könnyebb kezelés adta előnyök miatt kedvelhettük meg a S-ATA-t. Manapság nincs sok választása a felhasználónak, ha új gépet vesz. Általános, hogy egy IDE és sok-sok S-ATA csatlakozó sorakozik az alaplapon.

A S-ATA név a serial ata rövidítése, és annyit tesz, hogy egy kábelen egy eszköz tartózkodhat egyszerre. Ezzel a gyártók kiküszöbölték a jumperelés adta kellemetlenségeket, valamint leegyszerűsítették a beszerelést.


Samsung hdd-k

Az évek során két S-ATA szabvány váltotta egymást: először a S-ATA I (SATA 150) jelent meg, méghozzá hatalmas csinnadratta közepette. Az ATA133 után a S-ATA150 jól hangzott és minden marketingszövegben elhangzott, hogy gyorsabb is. Nos a sebességnövekedés elmaradt, (legalábbis nem a S-ATA miatt gyorsultak a drive-ok), majd jött a S-ATAII (SATA 300). A S-ATA II-vel együtt érkezett két újítás is. Az egyik a hot-plug működés, ami menet közben leválasztható, vagy bedugható meghajtókat jelent. A másik az NCQ (Native Command Queuing), ami egy új parancselrendezési metódus. A lényege az, hogy ha a hdd olvasás közben utasítást kap, akkor azt úgy tudja végrehajtani, hogy a sebessége nem csökken. Ennek az eljárásnak a továbbfejlesztett változata mutatkozott be az Samsung F1 hdd sorozatban. (tesztünk ilyen képességgel megáldott szereplője a HD642JJ)

A hdd-k fejlődésének még egy nagy mércéje van, ez pedig a tányéronkénti kapacitás. Minél kevesebb tányért kell felhasználni a gyártáshoz, annál gyorsabb, könnyebb, hűvösebb és nem utolsósorban olcsóbb lesz a merevlemez. Jelenleg a gyártók képesek 500GB-os tányérokat is készíteni, bár az általánosan elfogadott a 250-333GB/adattányér méret.


vissza

tovább

SPIDERNET ´99


© 2008-2020 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva