nVIDIA Fermi - a GTX 480 létezik és működik


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-03-04 23:10:27 | Rovat: HardverNem mese a GTX 480 - immár valóság az nVIDIA csodafegyvere:


A Fermi névre keresztelt új nVIDIA videokártyák csak március 26-án jelennek meg hivatalosan, azonban mi a mai napon láthattunk működő példányokat. Rövid közelharc után sikerült bejutni az nVIDIA szigorúan elzárt kiállító részlegébe, így a CeBIT alkalmával olyasmiben lehetett részünk, amiben hazánkból másnak nem.


nVIDIA Fermi - a GTX 480 létezik és működik

CeBIT 2010 - reményteli várakozás az NV zárt standjánál


Mi történt az nV standján? Megmutatták nekünk a Fermit működés közben, méghozzá nem is akárhogy. Láttuk ahogy a kártya 3D-ben dolgozik, DX11 játékban (Metro 2033). Persze kaptunk 3D szemüveget is, így az élmény egészen élethű volt. A felbontás 2560x1600, Physx ON, tesselation ON: a játék tökéletesen futott.

A Metro 2033 után jött a csattanó, ugyanis a GTX 480 képes a három monitoros üzemre, nagyjából az Eyefinity-hez hasonlóan. A pluszt itt is a 3D jelenti, amit az nVIDIA büszkén prezentált is, a Battlefield és az NFS Shift alatt. A felbontás itt 5760x1200 volt, ami megintcsak igen impresszív.

Emeljük ki tehát, az egyes nVIDIA partnerek standjain látható GTX 480 feliratú számítógépek nem kamu konfigurációk. A pletykákkal ellentétben nem GTX 280, nem tablet PC és nem valami fake cucc van bennük, hanem a működő, végleges GTX 480. Ezt bizonyítandó Igor egészen részletesen bemutatta nekünk az nVIDIA rakéta emberes tesztjét (nVIDIA Rocket Sled), amiben mindent kipróbálhattunk. (A híd szétesésétől kezdve a figura elrepüléséig.)


nVIDIA Fermi - a GTX 480 létezik és működik

CeBIT 2010 - egy működő GTX 480 a Gigabyte standjánnVIDIA Fermi - számok és specifikáció nélkül:


Sajnos fényképezni nem lehetett, tehát a kamerát és a fotó masinát is kikapcsoltatták velünk a prezentáció előtt. Persze néhány képet gyors elkattintottunk még addig, de ezeket érthető okokból most nem publikálhatjuk. Amit mutathatunk, az az Optimus nyitó diája, ennél többre most nincs lehetőség. Szerettünk volna néhány specifikációs adatot kihúzni Igor-ból, de a szerb úriember mélyen hallgatott minden ilyen irányú kérdésünk után. Amit elárult, az az, hogy a Fermi bő 3 milliárd tranzisztorból épül fel, hardveresen támogatja a tesszellációt, a 3D-s megjelenítést és a Physx technológiát.


nVIDIA Fermi - a GTX 480 létezik és működik

CeBIT 2010 - ezt a fotót megmutathatjuk, a többit egyelőre nem..


A március 26-án megjelenő modellekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a felső kategóriát célozzák meg, GTX 480 és GTX 470 néven. A nagyobb modell 6+8, a kisebb 6+6 pin tápon keresztül kap enni. Az új kártyák hűtése egy 4 hőcsővel megerősített coolerből áll, ami könnyen cserélhető vízhűtésre és alkalmasint egyedi szellőzőre is. Természetesen mutattak képet is a GTX 480-ról, de lefényképezni ezt sem lehetett.

Szóba került a modellpaletta szélesítése is, ami az ígéretek szerint fél éven belül teljesedik ki. Ekkorra megjelennek az egészen olcsó, DX 11-es nVIDIA kártyák is, természetesen a feljebb már felsorolt képességekkel. Árakról és pontos dátumokról nem tudtunk meg közelebbit, erről csak március 26-án kapunk hivatalos közleményt.


nVIDIA GTX 480 hazánkban:


Az nVIDIA ígérete szerint április elején Magyarországra is „elhozzák” a kiállítótermet, akkor már tudunk képeket és videót is mutatni. Addig kénytelenek leszünk beérni Igor egyik mondatával: ez a kártya a jelenlegi legerősebb ember alkotta egymagos VGA.

Ezúton szeretnénk megköszönni Igornak a ránk szánt időt, illetve az ígéretet, hogy idehaza hamarosan találkozunk, reméljük egy exkluzív GTX 480 videós riport erejéig.A hír képanyaga aPC Aréna által biztosított IBM Thinkpad T41 laptoppal készült.
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva