Via Isaiah - mégis hárman lesznek?


Szerző: certamen | Dátum: 2008-02-20 11:05:07 | Rovat: Hardver


Ahogy a címben is írtam, elképzelhető, hogy záros határidőn belül háromszereplőssé válik a processzorpiac. Jelenleg is sok szereplője van az üzletágnak, azonban a desktop szegmensben kizárólag az Intel-Amd páros tud komoly, kézzel fogható eredményt felmutatni.

marketing

Most ezen szeretne változtatni a Via, régi hírnevét újra felélesztve. Az alaplapi vezérlőchipek piacáról kivonulni látszik, sem az Amd, sem az Intel processzorai alá nem gyárt tovább chipkészeletet.

marketing

Ez a lépés jól beleillik abba a stratégiába, amit mostantól követni szeretnének. Komoly tervezőmunka és rengeteg energia van az új processzorukban, amit a Via leányvállalataként működő Centaur Technology készített. Egyenlőre egymagos kivitelezésről szólnak a hírek. Az architektúra az Isaiah nevet kapta. A specifikáció nagyon bíztató, sok elemző és szakártő azon a véleményen van, hogyha valóban olyan lesz a kész chip amilyennek a Centaur lefestette, akkor lesz keresnivalójuk a piacon.

A specifikációról jelenleg az alábbiakat lehet tudni:

a gyártás 65 vagy 45-ös lesz

az úgynevezett V4 bus (ami egy újabb fsb elnevezés) 800-1333Mhz

a chip tartalmaz MMX, SSE, SSE2, SSE3 utasításkészletet

64KB elsőszintű, 1MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz

specifikáció

Akár a processzorpiac komoly harmadik szereplőjévé is válhat a Via . A kérdés csak az: kinek a rovására? A felhasználók szempontjából örvendetes a hír, a Via végre kinőtt a C7 (korábbi modelljük) korszakból, újabb alternatívákat nyújtva a végfelhasználóknak.
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva