Fotózás drónnal - Ezt tudnod kell!


Szerző: insolens | Dátum: 2018-11-27 12:10:06 | Rovat: Multimédia


A drónnal történő fotózás új távlatokat nyit a fényképezésben, de rá kell jönnünk, hogy ez esetben a megszerzett fotós tapasztalat nem feltétlenül elegendő. Drónnal fényképezni egészen más, de ha szem előtt tartjuk a legalapvetőbb ajánlásokat, az első próbálkozás sem fog csalódást okozni.

A drónok kamerái a mai napig lényegesen elmaradnak a hagyományos fényképezőgépek teljesítményétől, azonban komoly javulást tapasztalhattunk az utóbbi években. Ma már drónnal fotózni nem csak egy hóbort, hanem igazi hobbi vagy hivatás. Ha jól csináljuk...

A fejlődő technikai háttér lehetővé teszi, hogy egyre jobb minőségű fotókat készítsünk a magasból, ehhez azonban el kell sajátítanunk a drónos fotózás alapjait és néhány alapvető igazságot is szem előtt kell tartanunk.

Egy fotósnak tökéletesen ismernie kell a fényviszonyokat, az időjárás adottságait és mindezt alkalmaznia kell a fotózás során. Nincs ez másként magasan a levegőben sem. A fényérzékenység megválasztása sarkalatos pont, hiszen magas ISO érték mellett biztosan zajossá tesszük a képet, akár haza is vághatjuk a teljes felvétel minőségét a sok világos képponttal. Fényes nappal - hacsak nem túlságosan borongós az idő - a legalacsonyabb ISO érték is elegendő lehet. Nem kell agyonfehéríteni a képet, hiszen azzal csak rontanánk a minőségen. Viszont, ha kissé sötétebb az ég, netalán közeleg az este, az esetben meg kell találni a megfelelő beállításokat. Ez elsőre nem könnyű feladat és valószínűleg nem is fog menni, de kísérletezés biztosan meghozza a várt eredményt.

Ha nem elégszünk meg az „amatőrködéssel”, a jól ismert JPEG formátum helyett használjunk RAW-ot. Így sokkal több lehetőségünk nyílik a képszerkesztés során, ha utómunkálatokat végeznénk. Márpedig, ha jó képeket akarunk készíteni a drónunkkal, akkor erre szükségünk lesz. Nem kell feltétlenül kisebb vagyonokat költenünk a legdrágább képszerkesztő szoftverekre, hiszen egészen kiváló ingyenes alkalmazásokat is segítségül hívhatunk, mint a Snapseed vagy az Adobe Lightroom ingyenes mobil verziója.

A drónos fotózás egyre elterjedtebb és sokrétűbb. A fotósok felismerték a benne rejlő lehetőségeket és igyekeznek kihasználni. Ma már teljesen megszokott, hogy az esküvői fotózás során drónokat is alkalmaznak, de a tájfotózás, a romok felderítése, a rendezvényfotózás mind elképzelhetetlen a drónok nélkül.

Nem elég azonban magával a fényképezéssel foglalkoznunk, hiszen a drónt is kezelnünk kell. Minden új helyszínen be kell kalibrálni a drón iránytűjét, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Erősen ajánlott a felszállást követően 10-20 másodpercig alacsonyan lebegtetni a gépet, így meggyőződhetünk róla, hogy az iránytű megfelelően van kalibrálva és a szenzorja tökéletesen működik. Az emelkedésnél legyünk körültekintők és óvatosak; lehetőség szerint kerüljük azokat a helyeket, ahol madarak köröznek, esetleg fészkelnek. Egyes fajok kifejezetten agresszíven reagálnak a „betolakodó” közeledésére és akár rá is támadhatnak a drónra. Ilyen esetben a drón és a madár is megsérülhet, így a mi felelősségünk, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket.

Fotózás drónnal

Címkék:  fotó, fotózás, drón, fotózás drónnal, esküvői fotózás


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva