Memória, CPU, netbook és alaplap hírek


Szerző: Umbra | Dátum: 2009-02-10 14:20:17 | Rovat: Hardver


Mostanság elsősorban az újonnan megjelenő AM3-as processzorok és a hozzájuk tartozó alaplapok tarják lázban a szaksajtót. Mai hírösszefoglalónkban mi is főleg az AM3-as termékkörrel foglalkozunk. Két alaplappal nyitjuk a hírkínálatot, a Biostar TA790GX A3+ és az Asus M4A78T-E lesz a két vizsgált alany. Ezután kicsit elidőzünk az AMD most már hivatalosan is megjelent Phenom II-es processzorainál.


a mai hardver kínálat

Biostar AM3-as alaplap, Amd Phenom II, Geil DDR3 és Toshiba Portege R600


Ha már volt AM3-as alaplap és hozzá való CPU, akkor illendő néhány karaktert a szettet teljessé tevő memóriáknak is. Átvizsgáljuk a Geil DDR3-as kínálatát és megnézzük, melyik modul mennyibe kerül. Hírösszefoglalónk végén a Toshiba sajtóközleményéből mazsolázuk, melyből kiderül, hogy a Greenpeace szerint is remek termék a Potage R600.Biostar TA790GX A3+ 5.x alaplap:

A Phenom II-es processzorok hivatalos megjelenésével nagyjából egy időben mutatta be a Biostar AM3-as alaplapját. A TA790GX A3+ névre keresztelt vas a T-Series családba tartozik, (ez a gyártó középső termékcsaládja) ennek megfelelő felszereltséggel és extrával. A legfontosabb újítás a DDR3-as memóriafoglalatok alkalmazása. Ennek segítségével kiaknázhatunk minden, a Phenom II nyújtotta előnyt, ideértve az 1333 Mhz-es DDR3 támogatást is.


Biostar TA790GX A3+ 5.x

Biostar TA790GX A3+ 5.x alaplap és főbb képességei


Az alaplap tartalmaz egy integrált Ati Radeon HD 3300-as VGA-t is, ehhez 128 MB Side Port memóriát társított a Biostar. A 790GX + SB750 chipset párosra épülő alaplap 6 SATA és 1 IDE csatolóval lett ellátva, ezenkívül 1394-es és DVI, valamint HDMI csatlakozó is található a hátlapon.

Extraként említhető a CrossFireX támogatás, a a tartós kondenzátorok használata és a Rapid Debug funkció.Asus M4A78T-E alaplap:

Az Asus korábban már bemutatásra került AM3-as alaplap családja egy újabb taggal bővül. A napokban leleplezett M4A78T-E, (hasonlóan a Biostár fent ismertetett lapjához) DDR3-as memóriákat eszik és szintén az Amd 790GX + SB750 lapkakészletére épül.


Asus M4A78T-E alaplap

Asus M4A78T-E DDR3 támogatással


Képességeit és felszereltségét tekintve is nagyon hasonlít a Biostar TA790GX A3-ra, ám annál több extra funkcióval látták el. Ilyen az Asus új, Anti-Surge Protection technológiája. Az ígéretek szerint, az ASP-vel szerelt lapok képesek észlelni a tápegység hibáját (ingadozó energiaellátás, túlfeszültség) és megóvni alkatrészeinket a károsodástól. Ezen kívül z Asus ellátta a tuningot (RTST) és a gyors bootolást (Express Gate) segítő eljárásokkal is az MA78T-E-t.


Anti-Surge Protection

Anti-Surge Protection (ASP)
Amd Phenom II-es processzorok hivatalos megjelenése:

Bár a hivatalos bejelentés már hetekkel ezelőtt megtörtént és néhány webshopban fel is bukkantak az AM3-as tokozású AMD Phenom II-es CPU-k, a gyártó oldalán csak mostantól látható hivatalos specifikáció. Eszerint a DDR3 támogatással is bíró processzorcsalád három X4-es és két X3-as modellel áll fel. A processzorok maximális fogyasztása egyaránt 95W, órajelük 2,6 - 2,8 Ghz.


AMD PCU-k és chipsetek

a jelenleg kapható AMD processzorok és chipsetek


A hivatalos megjelenéssel immár teljes az Amd idei kínálata. Elméletileg az év második felében még érkeznek magasabb órajelű Phenom II modellek, valamit egy új chipsetről is csiripelnek, de az architektúrát is érintő változás idén már nem várható.Geil DDR3 kínálat:


Geil ULTRA

Geil ULTRA – extrém teljesítmény


Szép és jó dolog, hogy most már mind a két processzorgyártónak (AMD, Intel) van DDR3-as memóriákat támogató platformja, arról viszont kevés szó esik, hogy mennyibe kerül az ezekhez szükséges memória. Kicsit utánanéztük, milyen és mekkora DDR3-as ramokat vehetünk a reménybeli konfigurációnkhoz. A Computer Emporium listájában elég sokféle Geil DDR3-as ram található, ezek főbb képességei és árai az alábbiak: (bruttó kalkulált kiskerár)


Geil Value DDR3 1066Mhz 3x1GB kit, CL7: 25.500 Ft.

Geil Value DDR3 1066Mhz 2x2GB kit, CL7: 27.900 Ft.

Geil Value DDR3 1333Mhz 2x2GB kit, CL9: 30.400 Ft.

Geil Value DDR3 1600Mhz 2x1GB kit, CL8: 38.900 Ft.

Geil Ultra DDR3 1600Mhz 2x1GB kit, CL7: 45.200 Ft.


Geil Value és Geil Ultra memóriák

Geil Value és Geil Ultra memóriák
Toshiba Portege R600, a Greenpeace ajánlásával:

Idézet, a Toshiba hivatalos sajtóközleményéből, melyben a Greenpeace „Greem Electronics Survey 2008” felmérésén elért eredményekről számolnak be:

"Budapest, 2009. február 10. – A Greenpeace, a „Green Electronics Survey 2008” (Környezetbarát elektronikai eszközök) felmérésén a Toshiba Portégé R600 notebookot választotta kategóriája győztesének. A piacon elérhető, leginkább környezetbarátnak tekinthető elektronikai termékeket értékelő felmérés szerint a Toshiba több lépéssel a többi gyártó előtt jár, és a legtöbb pontot kapta amiatt, hogy a legkevesebb veszélyes vegyi anyagot használja fel a laptopok gyártása során.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Greenpeace, egy független és széles körben elismert környezetvédő szervezet is értékeli a Toshiba arra irányuló törekvéseit, hogy megszüntesse a veszélyes vegyi anyagok jelenlétét a notebookokban” – nyilatkozta Thomas Teckentrup, a Toshiba számítógépes rendszerekkel foglalkozó részlegének európai vezérigazgatója. „A Toshiba már régóta rendelkezik fenntarthatósági stratégiával, és ez a díj elismeri mindazt, amit eddig tettünk és elértünk” – tette hozzá Thomas Teckentrup.

A Portégé R600 megfelel az ENERGY STAR® 4.0 előírásainak, emellett korlátozott mennyiségben tartalmaz ólmot, higanyt és egyéb veszélyes anyagokat, így hatékonyan csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat. A LED-es háttérvilágítással rendelkező kijelző, a legújabb processzorok, valamint a mozgóalkatrész nélküli meghajtó (SSD) nemcsak alacsony energiafogyasztást, de hosszú akkumulátor-élettartamot is eredményeznek.

A mindössze 779 gramm tömegű és 128 GB kapacitású SSD-vel ellátott Portégé R600 az olyan igényes profik legjobb választása, akik sem tömeg, sem pedig funkcionalitás tekintetében nem szívesen kötnek kompromisszumot. A Portégé R600 a legújabb Intel® Centrino® 2 processzort használja, 12,1” méretű, LED-es háttérvilágítással ellátott kijelzője pedig kristálytiszta képet ad kül- és beltéren egyaránt. További szolgáltatása egy beépített mobil szélessávú modul, amely akár 7,2 Mbps adatátviteli sebességet is lehetővé tesz. A készülék emellett WLAN és Bluetooth 2.1 + EDR támogatással is rendelkezik. A készüléket továbbá cseppálló billentyűzettel, rázkódásvédelemmel és ujjlenyomat-olvasóval egészítették ki. A Portégé R600 a jelenleg kapható legkönnyebb, teljesen felszerelt laptop, minimális tömege csupán 779 g."


Toshiba Portege R600

Toshiba Portege R600
A hírösszefoglalóhoz kapcsolódó, ajánlott oldalak:

Geil – ramok minden mennyiségben

Asus AM3-as alaplapok

Toshiba Magyarország oldala

Biostar

Toshiba termékek az Aqua kínálatában

Asus alaplapok a Vision Computer kínálatában

Geil memóriák a Computer Emporium kínálatában

Amd processzorok a Foramax Computers kínálatában


Korábbi híreink:

Via, Samsung, Asus és PowerColor hírek

Mini router, videokártyák és néhány érdekesség

Sapphire, EVGA, Asus és Manli

Válság és luxus egyszerre

Club3D, Acer, XFX és EVGA újdonságok

Zalman, Asus, EVGA, WD

Intel Core 2 E8700, Amd Phenom II X4 805

AM3 kompatibilis alaplapok

Acer, Asus, Msi, Gigabyte és XFX hírek

Ventilátorok, memóriák, vga árak

AM3-as és AMD 760G-s alaplapok, BFG 9800 GT


Kapcsolódó tesztek - cikkek:

Silicon Power – új név a flash memóriák piacán

Geil Black Dragon bemutató

Elhanyagolt gyártók, avagy spóroljunk ésszerűen (ASRock és Biostar alaplapok)

CSX memóriák párosan és párban

AMD – szép, színes jövőkép

CES 2009 – összefoglaló

Alsó-középkategóriás Radeon VGA-k

Fórum a hardver-teszt.hu portálon


Forrás: asus, biostar, toshiba, morpho, geil, amd, computer emporium,
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2020 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva