Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább


Szerző: Kov | Dátum: 2011-10-11 18:34:36 | Rovat: Multimédia


..egyetlen nap alatt 1.000.000 előrendelés, hisztéria és némi csalódottság. Röviden így jellemezhető az Apple iPhone 4S érkezése: van aki már az iPhone 5-öt várta, de a többség elégedett az új készülékkel, ráadásul az szintén frissen bejelentett iOS 5 operációs rendszer is sokat dob a telefonon..Várva várt iPhone 5 helyett végül csak 4S lett, de a siker így sem maradt el:


Sajnos Steve Jobs már nem tudta kivárni a legújabb iPhone bejelentését és hódítását, de a jól bejáratott, olajozott gépezet úgy tűnik, a nagy vezér nélkül is lendületből robog előre, hiába, az élet megy tovább. Mint minden újabb iPhone variáns bejelentését, ezt is hatalmas érdeklődés övezte, az emberiség egy csoportján a hisztérikus birtoklási vágy tünetei körvonalazódnak, az idegek pattanásig feszültek, amikor végre Tim Cook (meghalt a király, éljen a király) bemutatta az Apple iPhone 4S-t.


Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

Az esemény hirtelen vegyes érzelmeket váltott ki, mert sokan nem egy javított verzióra, hanem az iPhone 5-re vágytak, még a részvények is belengtek kicsit, de aztán ahogy tisztult az új kütyü specifikációja és szoftveres képessége, úgy lassan megnyugodtak a kedélyek. Bár a külső változatlan, az újdonságok a burkolat alatt keresendők. A központi egységet a modern, két magos A5-re cserélték, amit büszkén újra bejelentettek, annak ellenére, hogy az iPad 2-ban is ugyan ez az egység teljesít szolgálatot. Teljesítményben tehát nem lesz hiány, a gyártó állítása szerint a CPU 2x, a grafikus alegység pedig 7x gyorsabb az elődnél, ez több mint jól hangzik!Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

A másik lényegi változás a kamerában történt, amit végre 8 megapixelesre (3264 x 2448) hízott, ami 60%-kal nagyobb felbontású képeket készít a „sima” iPhone 4-hez képest. Ezt kiegészítették egy új optikával és egy továbbfejlesztett infraszűrővel, így a páros végül 73%-kal több fényt juttat el a szenzorhoz, ami gyengébb fényviszonyok között komoly minőségbeli előrelépést jelenthet. A gyors processzornak hála egy teljes méretű fénykép készítése 1.1 másodperc, a következő elsütés pedig fél másodperc múlva, szinte azonnal lehetséges, semmi hosszas mentegetés, szöszölés. Ezek után a képstabilizátorral kiegészített 1080p Full HD video rögzítés lehetősége mondhatni kötelező, természetesen ez sem maradt ki a repertoárból.Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

A RAM mérete körül is kisebb pletykatömeg alakult ki, hallottunk már 1 GB-ról és 768-ról is, azonban nagyon úgy tűnik, hogy az iPhone 4-hez és az iPad 2-höz hasonlóan a 4S-ben is 512 MB lesz. Ez egy Android-os készülék esetében mondhatnánk, hogy nem valami combos, de a szénné optimalizált iOS biztosan remekül eléldegél ennyiből is. Ugyan történtek még kisebb nagyobb módisítások hardver fronton (3G letöltési sebesség megduplázása 14.4 Mbps-ra), de most inkább koncentráljunk a szoftveres oldalra, ugyanis a vas bejelentésével egy időben a legújabb operációs rendszerről, az iOS 5-ről is lerántották a leplet, mely kb. 200 új funkcióval bővült. Megújult az üzenetkezelő központ (iMessage) és rengeteg kis finomsággal bővítették a végtelenségig finomhangolt rendszert, van azonban két új szolgáltatás, mely kiemelkedik a többi közül.Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

Az egyik az iCloud, mely egy ingyenes „felhőszolgáltatást” takar. Ennek keretein belül adataink folyamatosan szinkronban lesznek az esetlegesen birtokunkban lévő iPhone, iPad és iPod touch készülékeken, valamint Mac és PC asztali számítógépeken. Amint valamilyen tartalomban változást eszközölünk, az vezeték nélküli kapcsolaton továbbítódik az iCloud tárhelyére, majd innen (amint a többi eszköz készen áll) történik a fiókhoz rendelt eszközök tartalmának frissítése.Apple iPhone 4S és iOS 5 - az élet megy tovább (a kép nagyítható)

Másik érdekes újdonság a Siri intelligens asszisztens funkció. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy továbbfejlesztett szövegfelismerőt, ami egy bizonyos szintű interakcióra is képes. A hanghívás, SMS-ek, jegyzetek diktálása mellett kérdéseinket, parancsainkat kontextusában is képes értelmezni (angolul). Megkérdezhetjük tőle, hogy szükség lesz-e esernyőre a hétvégén, vagy hogy milyen a forgalom a pillanatnyi pozíciómban, de arra is megkérhetjük, hogy amint hazaértünk, emlékeztessen anyu felhívására. Kíváncsi vagyok, mindez hogy muzsikál majd a valóságban, ha ennek a fele igaz, már akkor is szinte hátborzongató. Ez a móka viszont roppant számításigényes, ezért hiába lesz elérhető az iOS 5 frissítés iPhone 4-re és 3 GS-re is, a Siri egyelőre csak és kizárólag az iPone 4S sajátja.Egy új okostelefon sikerére leginkább az előrendelési időszakban mutatott érdeklődés alapján lehet következtetni. Nos, az iPhone 4S-re egyetlen nap alatt több mint 1 millió rendelést adtak le, sok gyártó annak is örülne, ha ezt egy készülék egész életciklusában képes lenne teljesíteni. Ezzel a 4S megdöntötte az eddigi egy napon belüli előrendelési rekordot, amit az iPhone 4 tartott 600 ezerrel. A fekete és fehér színben forgalomba kerülő modellek ára a tárkapacitás függvényében szépen skálázódik, a 16, 32 és 64 GB-os okostelefonok vételára az Egyesült Államokban rendre 199, 299 és 399 dollár, és október közepe-vége felé, vagyis heteken, vagy inkább napokon belül a legtöbb országban elérhetővé válik. Itthon elsőként a T-Mobile kínálatában bukkan fel az Phone 4S, október 28-án.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Apple iPhone 4 16GB okostelefon >> 198.100 Ft

Bluechip: Apple iPad 2 Wi-Fi 32GB tablet >> 173.900 Ft

Bluechip: Apple iPhone 4 32GB okostelefon >> 240.600 Ft

Bluechip: Apple iPad 2 Wi-Fi + 3G 16GB tablet >> 180.100 Ft

Címkék:  Apple, iPhone, 4S, telefon, okostelefon, mobil, iOS


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva