Napelemes Pentium processzor és villámgyors, takarékos RAM


Szerző: Kov | Dátum: 2011-09-19 20:46:05 | Rovat: Green


..a cím nem vicc: az Intel az idei IDF rendezvényen olyan Pentium processzor prototípusát demózta, amit egy bélyeg nagyságú napelem látott el energiával. Nem csak CPU, hanem RAM fronton is volt izgalom; a Micron HMC memóriája állítólag a mai moduloknál 10x gyorsabb és 10x kevesebb áramot igényel..Az Intel egyedül és a Micron-nal karöltve is a jövő megoldásain szorgoskodik:


Szerencsére egyre több, óriás vállalt fordítja figyelmét az energiahatékonyság felé, és jól is teszik, hisz ez nem olyan „hippi” dolog, hanem nemes egyszerűséggel az egyik legfontosabb fejlesztési és kutatási irány. Az idei IDF (Intel Developer Forum) sok Intel (meglepő, mi?) bejelentést tartalmazott. Sokat beszélgettek arról, hogy az egymagos processzorok kora lejárt, komoly plusz teljesítményt csak a magok számával és a párhuzamosítás fokozásával lehet elérni, ami azért így 2011 vége felé nem valami nagy újság, de azért köszönjük, hogy megerősítettek pár trivialitást.


Napelemes Pentium processzor és villámgyors, takarékos RAM

Ennél azonban sokkal érdekesebb dologgal is sikerült előállniuk. Ilyen például a NTV (Near Threshold Voltage) ultra-energiahatékony (egyelőre erősen prototípus stádiumban lévő) processzorszéria. Az elnevezés arra utal, hogy olyan áramkörökkel játszanak, melyekben a tranzisztorokat a lehető legkisebb feszültséggel táplálják, pont akkora szinttel, ahol még biztonságosan tudnak váltani „ON és Off” között (1-es és 0). Ezt az Intelnek sikerült addig erőltetnie, hogy a tesztpéldány nyugalmi állapotban (idle) mindössze 10 milliwattot fogyaszt, de teljes terhelés alatt is egy mai CPU töredékét eszi.Napelemes Pentium processzor és villámgyors, takarékos RAM (a kép nagyítható)

A cég egy Pentium kategóriás központi egységgel demózta az új technológiát, amit egy alig bélyegnagyságú napelem táplált. Az NTV processzorok magfeszültsége 400-500 mV, ami nagyjából a fele a mai átlagos CPU-k ~1 voltos feszültségének. Összességében elmondható, hogy 5x hatékonyabb chipek állíthatók elő az új eljárással. A NVT ezen tagja természetesen nem fog valós termékké válni, de tökéletesen mutatja, hogy az Intel komoly vetélytársat lát az ARM egységekben. Ahhoz, hogy az ultra-mobil szegmensben sikerrel felvegyék a harcot, először is az x86 architektúrás procik fogyasztását kell drasztikusan csökkenteni. Vagyis közelednek az első fontos lépés megtételéhez.Napelemes Pentium processzor és villámgyors, takarékos RAM (a kép nagyítható)

Ezen kívül megemlítették még a Micron új fejlesztésű memória moduljait, mely munkálatokban az Intel is közreműködik. A HMC (Hybrid Memory Cube) elnevezés mögött húzódó térbeli érzet nem véletlen, ugyanis memória chip rétegeket halmoztak egymásra, a különböző rétegek között pedig hihetetlenül rövid, gyors és energia hatékony TSV (Through-silicon via) adatútvonalakat alakítottak ki. A 3 dimenziós elrendezésnek köszönhetően 90 %-kal kisebb alapterülettel is beéri, a mai modulokhoz képest mindössze azok 10%-át fogyasztja, és ami talán a legdurvább, hogy 10x-es tempót produkál.Napelemes Pentium processzor és villámgyors, takarékos RAM (a kép nagyítható)

Ez egyszerűen már túl szép, hogy igaz legyen, pedig a Micron teljes meggyőződéssel állítja ezeket a bámulatos adatokat. Még egy DDR3-1600-as modul sebessége 12.8 GB/s, addig a HMC 128 GB/s-ot teljesít. A hely és energiatakarékossága is lenyűgöző, de ezzel a tempóval egészen új távlatok nyílnak meg. Gondoljunk csak például a napjainkban körvonalazódó trendre, miszerint erős GPU-k költöznek a processzorral egy fedél alá. Ezen megoldások legfájdalmasabb Achilles sarka pont az alacsony központi memória sávszélesség, hiába a gyors GPU, ha nincs ki táplálja, akkor csak köhög szerencsétlen.Ez a bejelentés azért is forradalmi, mert a memória (RAM) részleg fejlődése eddig jelentősen lassabb ütemben történt, mint például a processzorok vagy videokártyák ipara, sőt, lassan már ott tartunk, hogy a brutális PCIe csatolású SSD meghajtók is közelítik a RAM-ok sebességét. Az új modulok processzor közeli méretes gyorsítótárként vagy hagyományosan nyákra ültetve RAM-ként is funkcionálhatnak majd, de alacsony fogyasztásuk miatt a mobil szegmensben (telefontól táblagépig) is szinte biztos, hogy komoly karriert fognak befutni. Sajnos hiába a nagy izgalom, a sorozatgyártás picit odébb van még, és az is kérdéses, hogy milyen költségeket fok maga után vonni, de már nagyon várjuk!

Címkék:  napelem, Pentium, processzor, gyors, takarékos, RAM, memória


lap teteje


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva