Asus, ASrock, Gigabyte, OCZ és Qimonda hírek


Szerző: Umbra | Dátum: 2008-12-22 11:37:29 | Rovat: Hardver


Már csak két nap van karácsonyig, így illő lenne valami ünnepi témával foglalkozni. Sajnos a hardvergyártók nem a mi kedvünk szerint szolgálnak hírekkel, így maradunk a megszokott témáknál.

Elsőként az Asus frissen bejelentett digitális képkeretéről, az UF715-ről lesz szó. Ezután a gyár leányvállalata következik, avagy ASrock N7AD-SLI. Aki naponta olvassa híreinket, annak ismerős lehet a termék neve, mivel korábban volt már egy cikk, amiben helyet kapott ez a deszka. Most nem véletlen vesszük elő megint. Pénteken a Corsair Dominator GT 2000 Mhz-es ramjaival zártuk a hetet. Nem sokat kellett várni az OCZ válaszára, itt van az OCZ Blade DDR3 2000 Mhz.


a mai hardver kínálat


Nem tétlenkednek a Gigabyte-nál sem, 3 új X58-as chipsetre épülő alaplappal jelentkezett a gyártó. Ma az immár 6 tagúra bővült család legújabb tagjairól ejtünk néhány szót. Alaplapok után külső videokártya következik. A Fujitsu Siemens egy érdekes termékkel áll a laptoposok rendelkezésére: HD 3870-nel segít a játékos kedvű noti tulajdonosoknak. Záró hírünk a Qimondáról és annak anyagi nehézségeiről szól. Aggodalomra azonban semmi ok, hihetetlen mennyiségű pénzzel segítenek a bajba jutott gyártón.Asus UF715 digitális képkeret:

Digitális képkerettel már számtalan gyártó van jelen a piacon, így az Asus sem szeretett volna kimaradni a jóból. A most bemutatott UF715-ös modell 7”-os kijelzővel érkezik, felbontása 800x480. A termék érdekessége, hogy nem csak a rátöltött képek megjelenítésére (vagy folyamatos váltogatására) képes, hanem számos egyéb funkcióval is bír.


Asus UF715


Az alap felszereltségnek mondható 128 MB-os belső memórián és a CF, SD, MMC, xD, MS kártyák fogadására képes nyíláson kívül vannak további exrák is. Ilyen az ébresztő óra és a zenelejátszó, valamint a naptár. A felhasználó kényelme mindig is fontos volt az Asus számára, ezért az UF715 távirányítóval együtt érkezik.ASrock N7AD-SLI vs 750i SLI:


ASrock N7AD-SLI


Ahogy a bevezetőben írtuk, az ASrock N7AD-SLI név nem véletlenül cseng ismerősen többeknek. Az olcsó alaplapjairól ismertté vált gyártó most egy rövid tesztet tett közzé. Ebben arról próbálják meggyőzni a vásárlókat, hogy a 740i SLI chipsetre épülő N7AD-SLI jobb, mint bármelyik 750i SLI alaplap.


ASrock N7AD-SLI


A méréseket PCMark Vantage, SUPER PI, valamint 3DMark 2006 és Vantage alatt végezték el. Az eredmények valóban nagyon impozánsak, a kérdés csak az, hogy vesznek-e az emberek Nvidia chipkészletes alaplapot Core 2 Duo processzorukhoz?


ASrock N7AD-SLI
OCZ DDR3 Blade 2000 Mhz Triple Challen memóriakit:

A háromcsatornás memóriakitek piaca lassan telítődik, így már nem elég sima 1333 vagy 1600 Mhz-es modulokkal szédíteni a vevőket. A múlt héten bemutatott Corsair Dominator GT, vagy a most szereplő OCZ Blade is ezt példázza.


OCZ DDR3 Blade 2000


Az OCZ friss hardvere 2000 Mhz-es sebességgel hasít, időzítése 7-8-7-20. Ahogyan a komolyabb szetteknél megszokhattuk, variálásra itt sincs mód, kizárólag 6 GB-os ( 3 x 2GB) szettben kapható az újdonság.


OCZ DDR3 Blade 2000


Az OCZ3B2000LV6GK névre keresztelt terméket egy az egyben a Dominator GT ellenfeléül szánja az OCZ, elvégre sebessége és időzítése is nagyon hasonló. A modulok hűtéséről sem víz, sem ventilátor nem gondoskodik, mindössze egy snassz bordát biggyesztettek a termék oldalára. (Természetesen ez is bőven elég, sőt, nagy valószínűséggel hűtés nélkül is jól működének a DDR3-as ramok, de akkor hol maradna a parasztvakítás? – a szerk.)Gigabyte GA-EX58-UD4P alaplap:


Gigabyte GA-EX58- UD4P


A frissen bejelentett Gigabyte X58-as lapok közül ez a modell van a legjobban felszerelve. Ultra Durable 3 technológia, valamint CF és SLI támogatás is szerepel a termék képességei között. A fektetett SATA portokat ismét csak üdvözölni tudjuk, ugyanúgy, ahogyan a hőcsöves hűtést. További extraként Firewire és optikai hang kimenet kapott helyet az UD4P-n, így a felszereltségre senkinek nem lehet panasza.


Gigabyte GA-EX58- UD4P
Gigabyte GA-EX58-UD4 alaplap:


Gigabyte GA-EX58- UD4


Egy fokozattal olcsóbb és ennek megfelelően csupaszabb is az EX58-UD4. Lemaradt az alaplapról az SLI támogatás, PCI-E foglalatból 3 helyett csak 2 került a vasra. Ezek segítségével lehet CrossFire rendszert építeni, mondjuk két darab HD 4870 segítségével.


Gigabyte GA-EX58- UD4


A lap hűtése is visszafogottabb, a hőcsövek mindössze az északi hidat kötik össze CPU fölötti fesszabályzók bordájával. A 1394-es csati megmaradt, elvégre minden nem lehet ledózerolni egy „P” betű ürügyén.Gigabyte GA-EX58-UD3R alaplap:


Gigabyte GA-EX58-UD3R


Az eddig megjelent Core i7 processzorokhoz készült alaplapok közül talán az EX58-UD3R lehet a legjobb ár/érték arányú termék. A Gigabyte lehagyott minden felesleges sallangot és csak annyi kiegészítőt tett a lapra, amennyi feltétlen szükséges. Nincs SLI, nincs hőcsöves déli híd és lemaradt az E-Sata is, ráadásul csak egy darab háromcsatornás memóriaszettnek van hely.


Gigabyte GA-EX58-UD3R


Természetesen így is nagyon ütős a deszka, elvégre 6 GB Triple Channelbe kötött RAM kezelésére képes, van rajta 8 SATA és 12 USB port, ráadásul a Crossfire lehetősége itt is adott. Sajnos az EX58-UD3R még nem kapható, de érdeklődve várjuk, hogy a hardver árában is érezhető lesz-e a visszafogott felszereltség.Amilo Grapic Booster külső VGA:


Grapic Booster

Bár a Fujitsu és a Siemens útjai különválnak, a vállalat termékei még a piacon maradnak. Egyik nap, újdonságok után kutatva érdekes kiegészítőre leltünk a FS lapján. A Grapic Booster egy Mobility Radeon HD 3870-et rejt magában, amit Express Card foglalat segítségével csatolhatunk laptopunkhoz. A gyártói leírás szerint csak FS notival működik a termék, hasonlóan az Asus külső videokártyájához (amelyik szintén csak Asus laptopokkal kompatibilis).

Bár a hardverpiacot még nem árasztották el a hasonló megoldások, szerintünk van fantázia a külső laptop VGA-ban. Eddig leginkább a gyenge VGA volt az, ami megakadályozta a notebook tulajdonosokat a komolyabb játékok futtatásában. Ha végre lenne egy gyártó, amelyik felkarolná az ötletet, akkor új szegmenst nyithatna a kissé telített laptop piacon..
Qimonda és a 325 milliós segély:

Bajbajutott autógyáraktól és bankoktól hangos a sajtó, már lassan 3 hónapja. Most itt az első igazán komoly pénzügyi válságba került hardvergyártó is a Qimonda személyében. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a német illetőségű, elsősorban RAM modulok készítésével foglalkozó cég 325 milliós segélyt kap. Az összeg természetesen Euro-ban értendő.


Qimonda


A pénz túlnyomó részét Szászország (a legkeletibb német tartomány) adja, 150 millióval. 100 milliós segély érkezik egy anonim portugál cégtől, a maradék 75 milliót pedig az Infineon adja. A Qimonda helyzete a jelek szerint „vacak” 325 milliótól még nem lesz stabil, ezért a Németország 280 milliós (szintén Euro) pénzügyi garanciát is vállalt. Ha ezekután a Qimonda nem tud talpraállni, akkor el kell gondolkodnia a németeknek, hogy a későbbiekben érdemes-e milliárdok árán megtartani néhány száz munkahelyet..Legutóbbi és kapcsolódó hírek:

Egy eseménydús hét koronája

Amd, Nvidia, Point of View és Leadtek hírek

Asus, His, Thermaltake és XFX hírek

Hétfői hírkavalkád

SSD, Driver, pendrive, böngésző

Új rovatok portálunkon

Zotac, Thermaltake és XFX érdekességek

Akciók és ajándékok nyomában

Pénteki hírösszefoglaló

Folytatódik a karácsonyi dömping


Kapcsolódó tesztek:

CSX memóriák tesztje

Középkategóriás Intel alaplapok tesztje

Intel X48 + Q9550 teszt

Öt középkategóriás VGA négy gyártótól

Red Alert 3 teszt


Forrás: fujitsu-siemens, asus, gigabyte, ocz, digitimes
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva