Egy eseménydús hét koronája


Szerző: Umbra | Dátum: 2008-12-19 01:25:37 | Rovat: Hardver


Ezen a héten kifejezetten bőséges volt a hírkínálat, annak ellenére, hogy már mindenki fél kézzel a karácsonyfát díszíti. (Vagy a fenyőfát, ami feldíszítve avanzsál karácsonyfává?) A péntek (mint általában), a hét legerősebb napja hírek terén, ez pedig ma sincs másként.

Az újdonságok sorát ma az OCZ vízhűtéses RAM moduljai és Gold SD kártyái nyitják. Elszakadva a memóriagyártótól megmutatjuk az XFX új, Intel Core i7 processzoraihoz készült X58-as alaplapját. Ezután egy kis kitérőt teszünk a VGA-k világába, és szemrevételezzük a Sapphire Atomic HD 4870 X2-es vízhűtéses videokártyáját.


a mai hardver kínálat


Visszakanyarodva egy rövid hírrel a memóriák világába, bemutatjuk a Corsair Dominator GT moduljait. Legutóbb épp panaszkodtunk, hogy a Thermaltake elszakadt a gyökereitől és nem hűtőkkel, valamint házakkal foglalkozik. Most a gyártó a kedvünkben járt, megérkezett a Spedo ház. Hírösszefoglalónk záró anyagát az Nvidia szolgáltatta: az Atom CPU és a 9400M chipset egy új platformban köt házasságot, méghozzá alig 30W-os fogyasztással..OCZ Flex EX memóriák:


OCZ Flex EX memóriák


Az OCZ érdekes, vízhűtésre is előkészített modulokkal jelentkezett a minap. Az új memória kitek négyféle kivitelben kaphatóak DDR2 és DDR3 foglalatokhoz. A DDR2-es modulok 800 Mhz-es és 1200 Mhz-es sebességgel üzemelnek, rendre 4-4-3-15 és 6-6-6-18-as késleltetéssel. Nagyobb testvéreik DDR3 1600 MHz és DDR3 2000 Mhz-es kivitelben kerülnek az üzletekbe, 7-6-6-24 és 8-8-8-30-as késleltetés társaságában.


OCZ Flex EX memóriák


A ramokat hűtő borda, a vízhűtés és a magas órajelek mind remek dolgok, egyedül a szettek kialakításával van gond. A DDR2-es csomagok 2 x 2 GB-os kialakítása rendben van, viszont a DDR3-as FlexEX-ből is csak 2 x 2 GB-os párok vásárolhatóak. A jelek szerint az OCZ a Flex EX vásárlói között (még) nem számít a Core i7 tulajdonosokra..


OCZ Flex EX memóriák
OCZ Gold SD 150X memóriakártyák:

Az OCZ termékeny hét mögött áll, hiszen nemrégiben mutatta be a vállalat új, nagysebességű SD kártyáit. Az SDHC szabványnak megfelelő adathordozók 6-os sebességosztályba tartoznak, azaz a leggyorsabbak között jegyzik őket. Méretük 4 GB-tól egészen 16 GB-ig terjed. Az OCZ elsősorban HD videósoknak és professzionális fotósoknak ajánlja Gold SD termékeit.


OCZ Gold SD 150X


A gyártó mind a Flex EX, mind pedig a Gold SD memóriákra élettartam garanciát vállal.XFX X58i alaplap:


jóban-rosszban?


A héten közzétett bejelentés után (melyben az XFX nyilvánosságra hozta, hogy a közeljövőben Ati videokártyákat is fog készíteni) gyorsan javított az Nvidia-val való viszonyán. Tulajdonképpen inkább gesztus, semmint valós piaci értékkel bír a napokban bemutatott XFX X58-as alaplap. Mint az közismert, az Intel X58-as lapokon az Nvidia NF200-as chipje biztosítja az SLI használatát, így az XFX friss terméke engesztelés az Nvidia irányába.


XFX X58i alaplap


Az X58i minden porcikájában referencia alaplapnak nevezhető (már amennyire ez az X58-ak esetében még létezik), DDR3-as memóriákat eszik, és támogat minden Core i7 processzort. A vasat három PCI-E 2.0 foglalattal látta el az XFX, így a lap egyaránt támogatja a 3-Way SLI és a CrossfireX technikákat. Két Gigabit-es lan csatlakozó és egy hátlapi eSATA segít a külvilággal való kapcsolattartásban, míg a hűtésről egy komoly hőcsöves rendszer gondoskodik.Sapphire Radeon Atomic HD 4870 X2 VGA:


Sapphire Radeon Atomic HD 4870 X2 VGA


A Sapphire időről-időre elkészíti a maga különleges, Atomic családba tartozó videokártyáját. Most a HD 4870 X2-re esett az Ati fő partnerének választása. Az új csodafegyver egy hatalmas ezüst táskában kapott helyet, ahol a kártya mellett egy komplett vízhűtő is megtalálható. A frissen bejelentett Atomik szett része még egy UV lámpa, HDMI kábel és adapter, valamit egy Sapphire pendrive.


Sapphire Radeon Atomic HD 4870 X2 VGA


Maga a VGA is bír némi extrával (a vízhűtésen kívül is), hiszen órajelei némi tuning után az alábbiak szerint alakulnak:

GPU: 800 Mhz – 1600 steam processzor
RAM: 4000 Mhz – 2 GB GDDR5

Nagy táska, sok kellék, villámgyors VGA, vízhűtés, pendrive.. Hol van a csapda? Természetesen a termék árában, ami nem kevesebb, mint 649 dollár. (Ez hozzávetőleg 136.000 Ft.)Corsair DOMINATOR GT DDR3:

Mit várhatunk a világ egyik legnevesebb memóriákkal foglalkozó cégétől? Kizárólag a legjobb minőséget és mindennél igényesebb kivitelezést. Aki a Corsair DOMINATOR GT mellett dönt, biztos lehet benne, hogy meg is kapja mindezt.


Corsair DOMINATOR GT DDR3


Csodálatos, piros sapkás modulok, (ezt a pár szót szívesen meghallgatnám idősebb Fekete László szájából is – a szerk.) háromcsatornás kivitelben, 2000 Mhz-es órajellel. Mindehhez 7-8-7-20-as időzítés társul, ami kiemelkedően alacsony (tehát gyors). A szett egyetlen méretben kapható, méghozzá 3 x 2 GB-os kiszerelésben. (A szép képeket köszönjük az xtremesystems.org-nak.)


Corsair DOMINATOR GT DDR3
Thermaltake Spedo számítógépház:


Thermaltake Spedo számítógépház

Amikor szerdán Thermaltake hardverekkel foglalkoztunk, megemlítettük, hogy mostanában a TT egyre távolabb kerül az eredeti profiljától. Azóta visszalátogattunk a gyártó oldalára és örömmel tapasztaltuk, csak időleges kilengésről van szó, hiszen házak terén folyamatos a termés. Az egyik legújabb Thermaltake ház a Spedo, ami design-os megjelenésén kívül rejt néhány kellemes extrát is.

Az előlapba épített pirosan világító ventilátor amellett hogy mutatós, biztosítja a merevlemezek hűtését. A ház oldalán egy nagy, 14cm-es légkeverő teljesít szolgálatot, míg hátul két kilenc centis társa teszi a dolgát. Mondhatnánk, hogy jó, de ezt már minden hát tudja. A Thermaltake felkészült erre a mondatra is és az alaplap alatti lemezbe is beépített egy 9cm-es ventilátort. Ez nagyon hasznos lehet, elsősorban azoknak, akik némi tuninggal próbálják nagyobb teljesítményre ösztönözni a központi számoló egységet.

A ház további érdekessége, hogy a tápegység alul kapott helyet (ez mostanában nagyon trendi) aminek több előnye is van. Egyfelől a táp már régen nem a ház szellőztetéséért felelő egység, hanem aktív részese a hőtermelésnek. Másfelől a táp keltette meleg is szabadon áramolhat ki a szabadba, anélkül, hogy más alkatrészek melegét is el kellene viselnie szerencsétlennek.Thermaltake Spedo számítógépház
Nvidia Ion platform:

Az Nvidia megelégelte, hogy az egész IT szektor rajta röhög és végre (elég hosszú idő után) letett valami használhatót az asztalra. A termék neve Ion, ami egy új platform elnevezése. Ez lényegében egy GeForce 9400M chipsetből és a hozzá tartozó Intel Atom processzorból áll.


Nvidia Ion platform


Az így létrejött hardver-együttes képes a DX10-es grafikai elemek megjelenítésére (állítólag élvezhető sebességgel), emellett alkalmas a HD 1080p videók lejátszására (szaggatás nélkül). Mindemellett az Nvidia ellátta új termékét számos USB és eSATA csatlakozóval is, valamint HDMI és DVI kimenetek kezelésére is képes az Ion. Mi kell még? Szerintünk semmi, a termék mérete önmagáért beszél, amihez már csak kellemes adalék az alig 30W-os fogyasztás. Lehetséges, hogy közeleg a 10 órás üzemidő a laptopok világában?


Nvidia Ion platform
Legutóbbi és kapcsolódó hírek:

Amd, Nvidia, Point of View és Leadtek hírek

Asus, His, Thermaltake és XFX hírek

Hétfői hírkavalkád

SSD, Driver, pendrive, böngésző

Új rovatok portálunkon

Zotac, Thermaltake és XFX érdekességek

Akciók és ajándékok nyomában

Pénteki hírösszefoglaló

Folytatódik a karácsonyi dömping


Kapcsolódó tesztek:

CSX memóriák tesztje

Középkategóriás Intel alaplapok tesztje

Intel X48 + Q9550 teszt

Öt középkategóriás VGA négy gyártótól

Red Alert 3 teszt


Forrás: nvidia, xfx, corsair, ocz, thermaltake, sapphire, xtremesystems
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva